/

În cazul uciderii lui Gheorghe Ursu, procurorii au ratat dosarul, crede avocata Elenina Nicuț: Faptele nu au reușit să se pupe cu acuzarea

Procurorii au ratat dosarul Gheorghe Ursu
Procurorii au ratat dosarul Gheorghe Ursu (sursa: Facebook/Cazul inginerului Ursu)

Procurorii au ratat dosarul Gheorghe Ursu. Decizia achitării a doi ofițeri de Securitate acuzați de Parchetul General că ar fi pus la cale uciderea disidentului Gheorghe Ursu a șocat o mare parte a societății românești.

Fapte versus opinii

Foarte multe voci publice au criticat, unele în termeni duri, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Avocata Elenina Nicuț, însă, are o analiză juridică nuanțată a cazului și ajunge la concluzia că dosarul ar fi fost instrumentat foarte prost de procurori.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Greu de comentat dosarul Ursu, dar o sa ma sacrific (la propriu, pentru ca nu o sa scriu pe placul multora si evident ca o sa mi iau iar scuipati):

1. Presa s a dovedit din nou praf. Praf si pulbere, mai precis, in conditiile in care opinia publica avea nevoie de factual, nu de opiniile personale ale unora si altora care profita de expunerea publica pentru a si raspandi propriile doleante.

Procurorii au ratat dosarul Gheorghe Ursu

2. Dosarul a plecat prost de la inceput, din 2016, cand instanta l a restituit la parchet cu mentiunea ca acuzarea sa si faca temele pe partea de descriere a faptelor si incadrare in litera de lege.

3. Dosarul a continuat la fel de prost, dat fiind ca, dupa clarificarile acuzarii, s a ajuns la o recalificare a legii penale mai favorabile si o schimbare a incadrarii juridice. Practic, instantele au lucrat ca niste zidari care indreapta peretii: aoleo, cine v a lucrat aici, hai sa nu daramam, vedem noi cum indreptam. In acest sens, exista referiri exprese la tardivitatea acuzarii abia in 2016 pentru fapte din 1984/85.

Citește și: Motivarea deciziei ICCJ prin care securiștii care l-ar fi ucis pe disidentul Gheorghe Ursu au fost achitați: elogiu adus ceaușismului și comunismului din anii ’80

4. Doar ca de unde nu e nici Dumnezeu nu cere: faptele nu au reusit sa se pupe cu acuzarea, fie ea si adusa din cazma, cu multe eforturi din partea instantei, impartiala de felul ei.

5. Pentru uciderea propriu zisa fusesera deja condamnate 3 persoane. Nu stiu daca aveati cunostinta de asta, daca nu, v o spun eu.

„Victima se plimbase destul de mult prin Vest”

6. Dosarul solutionat definitiv azi a vizat un obiectiv mai macro, asa, si anume agatarea si a unor faptuitori indirecti si anume niste securisti. In acest sens, am apreciat in mod deosebit ca partile civile au fost aparate de casa de avocatura fondata de un fost ofiter de contrainformatii din cadrul securitatii, dar asta e alta poveste.

7. Agatarea colaterala a respectivilor securisti a picat pentru ca pct. 4 de mai sus, plus statul da drept care ne deosebeste de regimul securistic in care problema se punea mult mai simplu: nu trebuie sa stim noi de ce il condamnam, las’ ca stie el!

Citește și: Ce averi consistente au făcut, în capitalism, judecătorii care i-au achitat pe ucigașii lui Gh. Ursu și au făcut apologia ceaușismului. Au conturi în valută, pentru care Ursu a fost arestat

8. Referitor la motivarile celor doua solutii, fond si apel, am retinut un element destul de relevant, in opinia mea: anterior conflictului frontal cu securitatea, victima se plimbase destul de mult prin Vest, viza SUA included, prin ‘83, fix cu acordul inevitabil al securitatii. Mie mi s a parut exceptional acest tratament, in conditiile in care, in acei ani, din cate imi amintesc, era cam dificil de atins o asemenea performanta.

===

Cam asta ar fi opinia mea.

Rea, ca de obicei.”, a scris Nicuț pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor
11:57VIDEO Ciolacu, noi culmi ale penibilului: înainte de Anul Nou, și-a tatuat pe mână „Nu se mărește TVA-ul”. Dar a mărit alte taxe și a înghețat pensiile