/

Justiția viitorilor pensionari speciali: acuzată de 272 de șpăgi, doctoriţa Cun a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Deciziile de pensionare pe caz de invaliditate, contra mită

Justiția viitorilor pensionari speciali, indulgentă cu doctorița Cun Foto: Crișana

Justiția viitorilor pensionari speciali: acuzată că a luat nu mai puțin de 272 de șpăgi, doctoriţa Emilia Cun, de la Serviciul de Expertiză Medicală a casei de pensii Bihor, a scăpat cu o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Bihor, dar poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Justiția viitorilor pensionari speciali

Faptele de care este acuzată doctorița Cun s-ar fi petrecut într-o singură lună, între 18 mai și 15 iunie 2015, când a fost sub supraveghere și, la final, arestată. În această perioadă, mita încasată a fost de mită de cel puţin 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți.

„Potrivit informațiilor menționate în hotărârea Tribunalului Bihor, erau zile în care peste 20 de persoane lăsau plicul cu „atenții” – între 50 de lei și 400 de lei pe pacient – la cabinetul doctoriței.
Procurorii arătau că, în schimbul șpăgilor, medicul Emilia Cun nu ar fi făcut altceva decât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu: întocmea decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectua revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență ori întocmea formularele de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale”, scrie Bihon.ro.

„Majoritatea martorilor audiaţi au invocat practica din acea vreme, recunoştinţa faţă de modul de îndeplinire a atribuţiilor profesionale. O minoritate au recunoscut influenţa din partea altor persoane (fie tot pacienţi, fie alte cunoştinţe) sau au avut experinţe personale negative, în care nu au dat sume de bani, (ca urmare – n.n.) fiindu-le solicitate diverse alte acte medicale sau analize, fiind trimişi la comisia de evaluare din altă localitate etc”, arată Tribunalul Bihor.

Rețea de medici care expertizau pensionările pe caz de invaliditate

În timpul anchetei, Emilia Cun a formulat un denunț împotriva lui Leontin Țîrle, fost director al Casei de Pensii Bihor. Doctorița relata că, în perioada 2014 – 2015, i-a dat diferite sume lui Țîrle, care știa că banii reprezintă ”atenții” de la pacienți pentru medici.

Ca urmare a acestor mărturisiri, fostul șef de la Pensii a fost condamnat, în 2021, la patru ani de închisoare cu executare, iar sentința lui Cun a fost diminuată.

În 2015, la casa de pensii din Bihor a fost descoperită o rețea de medici care luau șpagă.

Citește și: Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat: salariile lor le depășesc frecvent pe cele ale unui conferențiar universitar și sunt mult peste cele ale profesorilor din școli

„Doctorii au fost acuzaţi că au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând, contra cost, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau sau nu acest drept. 

Ancheta a pornit în 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a fost preluată în acelaşi an de procurorii DNA care, ulterior, au identificat în total 25 de persoane care au făcut parte din „mafia” experţilor”, scrie Bihoreanul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

19 comentarii

  1. Ce porcărie de articol! Ce pensionară specială? Poate daca era magistrat! Medicii nu primesc pensii speciale!!

    • Corect. Nu ştiu ce şcoală mai au jurnaliştii azi, -sacă au, dar parcă fac la SRI cursuri de manipulare,psihologia maselor şi dezinformare.E totuși o eroare să comentezi ceva online, că se văd nevoiți nişte imbecili să te conteste orice ai zice, oricâtă dreptate ai avea.

    • Nu ati inteles nimic. Se face referire la judecatori, cei care judeca sub influeta evidenta, ei fiind viitorii pensionari speciali. Nu e clar? Justitia e praf. Se fura ca-n codru si primesc cu suspendare, acum ati inteles?

    • Maestre, dacă intelegeati ce ați citit nu mai dădeați cu bâta-n baltă în “porcăria” de comentariu și vă plasați in categoria analfabeților funcțional . Titlul spunea că aceasta e justiția făcută de actualii judecători, viitori pensionari speciali – deci nu are legătura cu pensiile medicilor.

    • Era vorba despre JUDECATORI cade dau o asemenea sentinta . O Prince pe doctorița dupa ce MITA probabil ani si ani si JUDECATORUL SPECIAL îi da 3 ani cu suspendare. Asta da JUSTITIE.

  2. Ce va mai mira la acești judecatori?! Salariul uriaș și lipsa răspunderii pentru exercitarea profesiei ? Au tupeul sa se adreseze C.E cu solicitarea de a pune la punct guvernul. Ca acesta sa nu și mai permită sa le taie din drepturile pe care și le au acordat tot ei. Rușine națională babe arogante!

    • Studentul menționează realitatea. Pentru unii ” legea-i mumă pentru alții ciumă” Demascarea unor astfel de realități/nedreptăți se află pe agenda personalului din învățămant care demonstrează la această h în stradă

  3. Măi 10,34, ești minte îngustă. Nu ai înțeles nimic din articol, deoarece nu te duce mintea. Nu despre pensia specială a medicului este vorba, ci a magistratului care a dat soluția.

  4. CORUPȚIA DIN JUSTIȚIE ÎȘI SPUNE INCÅODATA CUVÂNTUL…
    CAT ȘI-A PRIMIT COMPLETUL DE JUDECATĂ ȘI CEI DIN UMBRĂ PENTRU ACEASTĂ DECIZIE ???
    …SĂ TREACĂ CU VEDEREA PAGUBA ADUSA STATULUI ROMÂN…
    TOT ROMÂNII DE RÂND TREBUIE SA PLĂTESCĂ PAGUBELE FĂCUTE
    DE MIZERII POLITICE DIN TOATE STRUCTURILE STATULUI .

  5. Dacă atâta-l duce mintea pe „un magistrat” e tragic cum se face justiția.
    Cât despre mafia pe care o spala justiția asta exista în fiecare județ, peste tot se puteau ( din păcate în multe locuri încă se mai pot) tranzacționa certficate sau chiar pensionari pe caz de oala sau dizabilități.
    Sunt mulți cei care beneficiază de ajutoare, indemnizatii, pensii… fără sa aibă dreptul.
    Greu ma abțin sa nu le doresc sa devina pe bune acele statusuri ale lor!

  6. Astfel de cazuri Sânt multe ,ân toată țara şi în Bucureşti şi în Ilfov Trebuiesc schimbați toți medicii de la comisiile de expertiză medicală,dar şi cei care i-au numit în aceste posturi,pentru că şi ei iau şpagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea să facă pușcărie în România fiindcă este „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro