/

Fabulosul caz al șefului Poliției Române pensionat la 44 de ani care are un bloc cu șapte etaje în București și va fi cercetat pentru avere nejustificată de doar 1,15 milioane de lei

Ex-șef IGPR, bloc uriaș, avere nejustificată
Ex-șef IGPR, bloc uriaș, avere nejustificată (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ex-șef IGPR, bloc uriaș, avere nejustificată. Generalul Cătălin Ioniță, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție și al Poliției Române, nu poate justifica o avere de peste 1,15 milioane de lei, echivalentul a 230.000 de euro. Constatarea a fost făcută de Agenția Națională de Integritate, care a sesizat în acest caz comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București.

Citește și: EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii și-au mărit, azi, salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare

Implicat în jocuri politice la cel mai înalt nivel, cariera controversată a generalului (r) Cătălin Ioniță în Ministerul Afacerilor Interne a fost stopată în vara anului 2020, atunci când i s-a retras avizul ORNISS, document care îi permitea accesul la documente secrete.

Un an mai târziu, generalul Ioniță a rămas și fără titlul de doctor, în urma unei decizii a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, instituție care a constatat că lucrarea de doctorat a fost plagiată.

„Diferențe nejustificate” de 1.157.736 lei

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că generalul (r) Cătălin Ioniță, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, nu poate justifica o avere de peste 1,15 milioane lei, echivalentul a 230.000 de euro.

Citește și: EXCLUSIV Pescobar nu vrea să plătească nici măcar 500 de lei lunar dintr-o datorie bancară de 102.000 de lei, a fost dat în judecată de un executor judecătoresc

Potrivit comunicatului de presă al ANI, s-a constatat „existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.157.736 Lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către Ionița Alexandru Cătălin, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcției publice”.

Totodată, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, comisie care trebuie să verifice întreaga avere a familiei Ioniță. În acest context, generalul (r) Cătălin Ioniță a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Avansări fulgerătoare

Cătălin Ioniță și-a început cariera în anul 1998, imediat după ce a absolvit Academia de Poliție, ca ofițer specialist la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sector 1. În anul 2000 a fost avansat pe funcția de șef compartiment, iar în 2007 a ajuns șef serviciu.

Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor”

Începând cu anul 2012, Cătălin Ioniță a fost avansat pe repede înainte în funcții cheie din Poliția Română. De exemplu, în acel an a fost promovat pe funcția de șef serviciu de combatere a corupției și a infracțiunilor comise în sfera instituțiilor bugetare. De acolo a fost luat în același an și pus director adjunct al Direcției de Investigare a Fraudelor.

Pe această funcție a stat până în anul 2014, atunci când a fost numit director al Direcției de Investigare a Criminalității Economice la nivel național.

Spune că a fost șef al Poliției fără să vrea

Începând cu anul 2016, a fost numit la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, structură care se ocupă cu prevenirea și combaterea corupției la nivelul ministerului.

Dar, la începutul anului 2018, generalul Cătălin Ioniță a aprins fitilul unui scandal în interiorul PSD. Premierul de atunci, pesedistul Mihai Tudose, îl voia la șefia Poliției Române, dar ministrul Carmen Dan nu voia să îl numească pe funcție. Scandalul a culminat cu demisia lui Mihai Tudose din funcția de premier.

Citește și: Pescobar nu doar că nu are nici o firmă pe numele lui, dar de operațiunile restaurantelor „Taverna Racilor” se ocupă mâna lui dreaptă

Următorul premier, interimarul Mihai Fifor, a decis să îl numească în funcția de șef al Poliției Române pe Cătălin Ioniță pentru o perioadă de șase luni. Ulterior, Ioniță a ieșit public cu o scrisoare deschisă în care susținea că nu și-a dorit funcția de șef al Poliției Române, dar a cedat în urma presiunilor politice.

Dosar clasat la DNA

Cătălin Ioniță a renunțat la funcția de șef al Poliției Române la data de 26 iunie 2018, sub pretextul unor motive personale. O zi mai târziu avea să fie chemat la Direcția Națională Anticorupție, acolo unde i s-a comunicat că este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în formă continuată.

Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău

Dosarul a fost clasat în anul 2019, pe motiv că fapta nu există. Dar, în anul 2020, i s-a retras avizul ORNISS, așa că nu mai avea acces la informații secrete.

Președintele Klaus Iohannis a decis în septembrie 2020 să semneze un decret prin care generalul Cătălin Ioniță a fost trimis la pensie la doar 44 de ani. Tânărul pensionar special are o pensie de aproximativ 3.000 de euro.

Ex-șef IGPR, bloc uriaș, avere nejustificată

Cătălin Ioniță a depus o serie de declarații de avere interesante în care jonglează cu terenurile și vilele. Ultima declarație de avere a generalul Cătălin Ioniță datează din 29 septembrie 2020. Acesta menționa atunci că deține 25% dintr-un teren de 18,17 hectare, situat în județul Ilfov.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Restul terenului era deținut de mama sa, Eugenia Ioniță, și de soția sa, Irina Ioniță. Pe numele său se mai aflau un apartament moștenit, de 55 mp, dar și o vilă.

Anterior, în declarația de avere din 2018, menționase că deține o cotă de 25% dintr-un teren de 217 mp în București. Restul cotei era deținută de mama și de soția acestuia. Când a revenit pe funcția de director al DGA, Ioniță a donat cota parte din teren mamei sale. Acum, pe acest teren aflat lângă Pasajul Muncii, familia Ioniță a construit un bloc cu șapte etaje.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  1. De ce tocmai acum ? Se știa de când era mare șef ce afaceri oneroase învârtea. De ce e pensionar ? Ce nu mai putea să facă? Sa alerge, să gândească, sa scrie și să citească își făcuse plinul din șpăgi și corupție și trebuia să se de-a la fund? Din păcate nu e singurul. Toți șefii din poliție așa sunt, corupți și spagari.

    • Pune mana pe carte ca să faci avere…deocamdată nu stii nici sa scrii..ce treaba mai aveți cu omul acum?ce relevanta mai are acest articol?

      • Bai ionita, nu te ascunde! Ce crezi ca te banuie cineva de multa carte? Esti ca orice escroc liber la minte! SI multi acum se lamuresc ce mizerie e in MAI condus de nemernici ca tine.. Vara asta v-ati dat „diploma” in ticalosii!

        • Ma mut in Franta. Acolo cand nu le convine ceva ies in strada si dau foc la tara pana se rezolva.
          Romanii stau in pat si sparg seminte, ne complacem, ne meritam soarta si îi lasam pe toti lesinatii sa se imbogateasca

      • Marș, băi! Șlagarilor și corupților! Sunteți mânâ’n mână cu interlopi și politicieni!
        Voi vedeți că țara fierbe!

      • Fostul tău șef, coleg, e un gunoi!
        Se dădea mare creștin, dar a fost părtaș la tot felul de matrapazlacuri! Hai sictir, cu tot cu el!

  2. Nu s-a inteles ca daca s-ar confisca toate averile nejustificate , Guvernul Romaniei nu ar sti ce sa mai faca cu atatia bani, platim si datoria externa , ne salvam!

  3. Strigător la cer. Din cauza unor personaje ca acestea au de suferit cadrele militare care au vechime integrala și au ieșit la pensie la limită de vârstă. Nu înțeleg de ce domnii guvernați nu fac diferențe între cei care și-au făcut datoria față de statul Român până la vârsta de pensionare standard și cei care au speculat legislația și acum au pensii foarte mari. Avem asociații a cadrelor militare în rezervă care nu pot , sau nu sunt lăsați să spună realitatea de fapt. După 33 de ani de serviciu efectiv, 50 de ani și 7 luni vechime cu grupa de munca , să fiu tratat la fel ca ceilalți care au speculat legile. Trebuie să trageți un semnal de alarma!!!!!!!

  4. Cercetăm pe profesori ptr meditații,dar va garantez că sunt mulți cu averi nejustificate,mai ales politicieni,maneliști,judecători ,polițiști,care daca ar fi luați la puricat …….case , mașini de milioane de euro,pe aceștia nu îi vede ANAF,sau pe cei multi și prosti,ăștia trebuie dați exemple

  5. „Doar 1,1 milioane „. Da, pt ca omul a avut în ultimii 2 ani pana sa iasă la pensie sporuri de 18000 pe luna și plus salariu. Asa a făcut de are atâția bani. A fost șeful meu și vreau sa va spun ca asta ce are în tara dar peste hotare nu mai spuneți nimic din ce are.

  6. De Cecan Simion a-ți auzit???rezervist din servicii cică ar avea avere peste acest polițist și mai are și un doctorat suspect de plagiat..cu rude la Prefectura Mureș……așa devin unii milionari în euro de la STAT..și ANI tace, Curtea de Conturi tace..etc etc..omul a început sa vândă ..o casa..ce e speriat rău..!!

  7. Doar comentarile raman pentru prostime, sistemul LOR face in continuare ce vrea si duc tara de rapa. Oamenii capabili se duc toti afara din TARA nimanui.

    • Bucureșteni de ce stați nepăsători,ce mai asteptați? Iesiți si protestați ,intrați și peste cei de la CCR cu pensiile alea nesimțite.Ce asteptați că numai provincia să facă primul pas?Nu se mai poate cu acești nemernici care au dus țara pe marginea prăpastiei.

    • Și sa îl ținem noi acolo pe mâncare, cazare, paza? Confiscata toată averea și apoi la pușcărie doar 1 an ca apoi moare el singur.

  8. Un stat putred de corupt … Cine mai poate să îi oprească … Probabil armata , să intre cu tancurile pe sa îi niveleze la 2 metri sub pământ …. Era o vorbă de-a lui Lăpușneanu …,, Multi dar proști … Nu mai e valabilă … Mulți și hoți , e la zi aceea vorbă …

  9. Nu mai dati cu noroi saracilor !
    Ionuta a fost dizident in MAI, de aia l a matrasit Iohannis.
    Le era frica ca ii da in gat si spune adevarul despre adevarata mafie a tarisoarei noastre dragi, dar prost condusa de straini si vanzatori de tara.

  10. Dragi comentatorii! Peștele pute de la cap .Acest general în retragere este înconjurat de un zid de protecție ministerială , complicanti în toate cazurile Ioniță. Boală contagioasa de stat. Medicamentul este schimbare de naștere!!! Neam nou!

  11. Spunea cineva mai sus ,că dacă ar confisca averile hoților din ;poliție, justiție, CCR, guvern și agențiile inutile; ANRE, ANAF, ASF,…nu ar avea guvernul ce să facă cu atâția bani,ar mai inventa o categorie de „speciali”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:18Rusia a anunțat exerciții nucleare în apropierea granițelor ucrainene, ca răspuns la declarațiile unor lideri occidentali privind posibilitatea de a trimite soldați NATO în Ucraina
12:56Singurul politician care își atacă public adversarul în zilele de Paște: „Nu ești dus la biserică, nu mănânci usturoi ca noi”
12:30Publicitate electorală pentru Firea, la Antena 3: pe un solo de pian, soțul Pandele, cu vocea gâtuită de emoție, îi face declarații soției, pe care o ține de mână
09:52De Paști, unii români au urcat pe munte. Apoi au sunat la Salvamont să-i dea jos. În unele cazuri a fost nevoie și de SMURD
09:43Șeful CIA se implică în negocierile dintre Hamas și Israel pentru încetarea ostilităților din Gaza. Discuții la Doha
09:17EXCLUSIV Cum au ajuns „baronii” Iulian Dumitrescu (PNL) și Robert Negoiță (PSD) să facă afaceri din bani publici prin intermediul aceluiași paravan șpăgar
21:05Viktor Orban, liderul naționalist de la Budapesta, începe să aibă probleme electorale înaintea scrutinului pentru PE. Alocațiile mici pentru copii, temă de campanie
20:05Pariorii nu cred în Burduja: cotă catastrofală pentru candidatul PNL. Cine are cota cea mai bună, la distanță de ceilalți competitori
17:27Actele antisemite la nivel mondial, cifre-record mai ales în ultimele șapte luni, după atacul terorist al Hamas în Israel de la 7 octombrie 2023
16:29În timp ce Putin participa la slujba de Înviere, rachete și drone rusești ucideau și răneau ucraineni care se îndreptau spre biserici
13:20VIDEO Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, după ce Ciolacu a cerut să nu mai fie jignit că ar fi moldovean: „Mârlan fără educație”
12:29Încă un candidat la primărie, blocat de justiție: candidatura actualului edil din Silivașu de Câmpie, respinsă. Îi va lua locul fiul său, care luptă pentru PSD
16:27Nicușor Dan explică ce moștenire i-a lăsat Firea: „Trei miliarde datorii curente, adică oricare din oamenii cărora noi le datoram bani puteau să ne blocheze conturile”
14:57EXCLUSIV Lărgirea plajelor de pe litoralul românesc, un furt de peste 700 de milioane de euro. Proiectul de 850 de milioane de euro, supradimensionat de opt ori
13:58The trick that airlines use to „bump” passengers: they „forget” to inform travellers that flights are overbooked