/

Actele antisemite la nivel mondial, cifre-record mai ales în ultimele șapte luni, după atacul terorist al Hamas în Israel de la 7 octombrie 2023

Actele antisemite, în creștere masivă mondial
Actele antisemite, în creștere masivă mondial, mai ales după atacul terorist al Hamas de la 7 octombrie 2023 (sursa: Facebook/IDF)

Actele antisemite, în creștere masivă mondial. Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică – în raportul său global anual – asupra „nivelului fără precedent” al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul între Hamas şi Israel alimentând un „incendiu care era deja scăpat de sub control”.

Tendința, vizibilă înainte de 7 octombrie 2023

„Dacă tendinţa actuală continuă, cortina va cădea asupra posibilităţii de a duce o viaţă evreiască în Occident: purtarea unei stele a lui David, frecventarea sinagogilor şi a centrelor comunitare, trimiterea copiilor în şcoli evreieşti, frecventarea unui club evreiesc într-un campus sau comunicarea în limba ebraică”, subliniază profesorul Uriya Shavit de la Universitatea din Tel Aviv în acest document.

Citește și: În timp ce Putin participa la slujba de Înviere, rachete și drone rusești ucideau și răneau ucraineni care se îndreptau spre biserici

Raportul anual al ADL, principalul grup de apărare a drepturilor evreilor, subliniază că incidentele antisemite se înmulţiseră înainte ca războiul să izbucnească în 7 octombrie, după atacul sângeros al Hamas în Israel, urmat de o ripostă militară dură a armatei israeliene în Fâşia Gaza.

Actele antisemite, în creștere masivă mondial

„Consecinţele oribilului atac al Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie au fost urmate de un tsunami de ură împotriva comunităţilor evreieşti în lumea întreagă”, a declarat Jonathan Greenblatt, şeful ADL cu sediul la New York.

„Raportul din acest an este incredibil de alarmant, cu niveluri de acţiuni antisemite documentate fără precedent, inclusiv în SUA, unde în 2023 a existat cel mai mare număr de incidente antisemite în SUA înregistrate vreodată de ADL”, a adăugat el.

Redactat în comun cu Universitatea din Tel Aviv, raportul arată că incidentele antisemite în 2023 au fost mult superioare cifrelor din 2022 în cea mai mare parte a ţărilor în care trăiesc importante minorităţi evreieşti, în special SUA, Franţa, Marea Britanie, Australia, Italia, Brazilia şi Mexic.

Raport în Ziua comemorării Holocaustului

Publicarea raportului coincide cu Ziua comemorării Holocaustului şi a eroismului (în ebraică Yom HaShoah).

ADL a înregistrat 7.523 de incidente antisemite în SUA în 2023, faţă de 3.697 în 2022.

Aceste acţiuni constau în hărţuire, vandalism şi agresiuni împotriva întreprinderilor aparţinând unor evrei, instituţiilor şi organizaţiilor evreieşti şi împotriva studenţilor evrei.

Adoptând o metodologie contestată, care include retorica antisionistă, militantismul şi apelurile la „rezistenţă” în teritoriile palestiniene, raportul informează despre 8.873 incidente în SUA în 2023, dintre care 5.204 între 7 octombrie şi sfârşitul anului 2023.

În Franţa, numărul agresiunilor antisemite a crescut de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, agresiunile fizice trecând de la 43 la 85, potrivit raportului. În Marea Britanie, numărul incidentelor a trecut de la 1.662 la 4.103, între care 266 agresiuni fizice, conform acestui raport care reia cifrele Community Security Trust din Regatul Unit.

Război în Gaza

Războiul a început în 7 octombrie când comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas, infiltrate din Gaza în sudul Israelului, au lansat un atac soldat cu peste 1.170 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP, plecând de la date oficiale israeliene.

În timpul atacului, peste 250 de persoane au fost răpite, iar 128 rămân captive în Gaza, dintre care 35 au murit, conform armatei israeliene.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Drept represalii, forţele israeliene au lansat o ofensivă de mare anvergură – aeriană, iar apoi terestră – în Fâşia Gaza, soldată până în prezent cu 34.654 morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

Acest bilanţ a declanşat un val de manifestaţii pro-palestiniene în campusurile universitare americane şi în lume, alimentând o dezbatere acerbă la nivel mondial cu privire la antisemitism, unii denunţând-o ca pe o retorică a urii împotriva evreilor.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:50Al doilea mare oraș al României se „bucură” de miasma îngrășămintelor naturale timp de o lună. Care este explicația
14:46Dan Voiculescu nu va mai plăti nici un leu din zecile de milioane de euro furați în dosarul ICA, a decis justiția română
14:16De ce roșiile nu mai au gust? Specialist: „Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare”
13:41VIDEO Cum se scuză Nadia Comăneci că o susține pe Firea în alegeri: nu e vorba de pesedista Gabriela Firea, ci de „femeia Gabi”
13:26România trebuie să reziste două săptămâni până îi vin în ajutor aliații din NATO, arată generalul american Ben Hodges
12:51Afacerile fabuloase ale pensionarilor speciali retrași din SRI: firma „Anacondei”, fostă șefă a „acoperiților”, rată a profitului de 90%
21:17„Menajeria” generalilor Coldea și Dumbravă: banii de la avocatul Trăilă, peste un milion de euro, nu au ajuns doar la ei, ci și la Cocoru și „Anaconda”, alți doi foști generali SRI
19:46STENOGRAME Generalul (r) Dumbravă îi spune condamnatului Hideg cum el, Coldea și avocatul Trăilă i-au scăzut pedeapsa de la zece ani la doar patru: „Judecătorul a fost elegant”
17:49România rămâne pe primul loc în UE în ceea ce privește abandonul școlar, mult peste media Uniunii și mai prost ca în anul precedent. Spania, locul doi
15:10Profitul uriaș pe care îl făceau firmele generalilor SRI în rezervă Coldea și Dumbravă. DNA susține că firmele spălau banii din șpăgi pentru „rezolvat” dosare penale
14:21Ștefan cel Mare era foarte sângeros. Cum Ceaușescu se visa egalul voievodului, propaganda comunistă l-a transformat pe domnitor într-o figură socialist-pacifistă
12:59Kelemen Hunor: Aştept o reacţie din partea PNL de ce s-au aliat cu AUR la Satu Mare
11:56Cum au devastat armatele ruse Moldova și Valahia: „Armata rusă distruse în așa măsură această țară, încât ea nu mai oferea deja decât imaginea unui deșert”
11:39Primul caz oficial de trădare în România, după începerea războiului din Ucraina. Un român a spionat obiective militare NATO pentru Ambasada Rusiei la București
10:59VIDEO Cum arată campania electorală a lui Șoșoacă: umblă cu calul prin pădure, îmbrăcată în uniformă de militar. SOS România s-a prăbușit în sondaje