/

Decizie istorică a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție: contribuabilii vor deconta ochelarii viitorilor pensionari speciali din Justiție. Plafon: 3.000 lei plus manoperă

Contribuabilii vor deconta ochelarii viitorilor pensionari speciali, a decis Alina Corbu Foto: Basilica

Decizie istorică a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu: contribuabilii vor deconta ochelarii viitorilor pensionari speciali din Justiție. Ea a luat această măsură după ce purtătoarea de cuvânt a CSM, judecătoarea Daniela-Ioana Stăncioi, a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii și a câștigat.

Citește și: Cum a ajuns primarul care se crede „manechin”, Piedone, de la 220 de kilograme la 123 kg: a făcut două operații de îngustare a burții. El se laudă că poate împinge roaba

Stăncioi va primi doar 2.300 de lei pentru noii ei ochelari, dar Corbu a decis că plafomul va fi substanțial mai mare, de 3.000 de lei – 2.500 lei pentru lentile și 500 de lei pentru rame – plus costurile manoperei și a examenului medical.

Contribuabilii vor deconta ochelarii viitorilor pensionari speciali

Grefierii protestează deja împotriva acestui plafon, scrie Lume Justiției.

Șefa ICCJ a emis acest ordin la 26 martie, iar la 1 aprilie l-a transmis curților de apel.

Potrivit ordinului, decontarea ochelarilor se face la doi ani: „În cazul în care diagnosticul rămâne neschimbat, decontarea preschimbării ochelarilor de vedere se face o dată la 2 ani, iar a lentilelor de contact recomandate expres de medicul oftalmolog prin prescripția eliberată, integral sau succesiv, pentru intervalul de 2 ani”.

Alina Corbu precizează că a emis ordinul „în vederea preîntâmpinării unui fenomen litigios referitor la decontarea aparatelor de corecție speciale, precum și pentru stingerea litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată cu acest obiect”.

Însă sindicatul grefierilor, Dicasterial, contestă limitele impuse de Corbu. „SNGJ Dicasterial recomandă membrilor de sindicat să stăruie în procesele demarate pe modelul pus la dispoziție de sindicat întrucât, atât CJUE, cât și instanțele naționale, au decis că decontul ochelarilor de vedere/lentilelor de contact trebuie să se efectueze de angajator FĂRĂ NICIUN COST în sarcina salariatului”, se arată pe pagina de Facebook a acestui sindicat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  • Nesimțirea este imensă pentru aceste persoane
   După ce au pensiile enorme din necontributivitate, trebuie să plătească contriluabilii și ochelari la modă că cei normali le stau în gît.
   Contribuabilii cu salarii mici de multe ori nici nu își pot permite să cumpere niște amărâți de ochelari,sau ajung să orbească pentru că nu își permit să se opereze de cataractă .

   • Așa este!!! Nu le mai ajung banii. .., sărăcuții!!! Bine că au pensiile de 10 ori mai mari ,fată de cei normali Luminări să își cumpere de banii care nu li se cuvin!!! Nesimțitii!!! N,au frică de Dumnezeu….

    • RUȘINE hoți ordinari!!!!
     De ce pentru un amarat de pensionar cu 1280 lei pensie nu se aplica aceasta reducere, dar legile sunt pentru retardați făcute de inculți și HOȚI nu pentru saraci

 1. Noaptea minții! Ei invoca deontologie, bun simt, corectitudine …. In schimb, pe lîngă faptul că sunt mulți corupți in sistem, mai vin și cu astfel de raționamente! De ce nu îl pun pe Dumnezeu la plata că îmbătrânesc, ba chiar ajung sa moara! El e de vina!
  Prostimea la cine să se plinga? La ei, care nu au în cap decit bani și să nu îi tragă nimeni la răspundere?????

 2. Eu am copilul cu astigmatism miopic compus si din 6 in 6 luni trebuie sa I schimbe si ma costa 2300 fara consultatie in conditiile in carexeu am salariul unui asistent personal si nu deconteaza nimeni. E bine ca eu incerc din banii si puterea mea sa redau acest copil societatii sa munceasca ca sa poata sa plateasca ochelarii acedtor indivizi ca sa poata vedeaxsa numere banii. Tara de kk!

  • Da.
   Au nevoie de chioti,sutiene de marca și bijuterii!
   Imbecilii fara scrupule!
   Nu tata este vinovată,ci noi,numai noi!
   „Somnul rațiunii,naște monștrii”
   Trezirea!

  • Da.
   Au nevoie de chioti,sutiene de marca și bijuterii!
   Imbecilii fara scrupule!
   Nu tara este vinovată,ci noi,numai noi!
   „Somnul rațiunii,naște monștrii”
   Trezirea!

 3. Să le fie rușine pentru cererile și pretențiile materiale nesăbuite și nesimțite. Profesorii oare n-ar merita și ei? Medicii? Inginerii? Un lucrător pe strung ? Laboranții? Și oricum, categoriile care ar merita au venituri de nenumărate ori mai mici. Citez dintr-un poet clasic ” o epidermă fermă, este greu de perforat/

  • Ochelari? Pentru ce? Sa vada mai bine că-ți bani primesc în conturi și buzunare? Rușine! Ce munca asiduă…. Fac ca procesele sa dureze ani…ca sa li se umple conturile…jupoaie statul și omul la necaz. Dar copiilor de ce nu li se dau ochelari și consultatii gratuite sau decontate, Dar pensionarilor? Dar tuturor celor care platesc taxe, impozite , contributii? RUȘINE!RUȘINE! RUȘINE!
   Pentru ce ne trebuie voucher cultural?Banii aceștia dati-i familiilor o data pe an de sărbători, de Paște sau Crăciun, ar fi mulțumirea mai mare…

 4. E revoltător!
  Atâția oameni fără posibilități financiare, iar ei,doar fiindcă fac legea în tara asta își bat joc de noi.
  O să-și ia ochelari de firmă, bineînțeles.
  Dar unui chirurg care operează nu-i decontează nimeni,deși e important sa vadă vase minuscule…
  Mi-e rușine de obedienta noastră si-mi pare rău că n-am plecat din țară.
  Copiii mei însă vor pleca!

 5. Cel mai jegos segment al societatii romanesti. Salarii foarte mari, pensii nesimtite, avantaje de tot felul si nu livreaza nimic. Sunt deja o casta careia nu mai avem ce le face. Ar trebui o putere foarte mare si hotarata sa-i inlature pe actualii magistrati si sa reorganizeze sistemul juridic. Siktir!

 6. Nu sunt de acord,deoarece au salarii f.f.mari,plus la indemnizația lunară au un spor de 15% din salariu ptr.folosirea calculatorului, etc………

 7. Bravo lor ! Au știut pe cine,să pună cu oixu’n mana,când sa pună și de de să pună… În rest sunt flatulatii’n nasu nostru de sclavi. 5000 de manglitori,fut 22 mil de freiri

 8. Incredibil! Oare nu au nici o jena sa jecmăneasca banii din buget,bani luați de la oameni?Nu-mi vine să cred ce citesc!!
  Chiar nu au rusine deloc?!!!!

 9. Nesimtire fara limite!
  Specialii din politica mana in mana cu cei din justiție. Nesimțiților astia li se deconteaza inclusiv carburantul cand merg in concedii si umbla cu canistrele in portbagaj sa mai si fure, ca nu le ajunge furtul legal.
  Ar trebui sa iesim toti in strada si sa dam cu ei de pamant

 10. Sunt săraci lipiți pământului!!!!Pensionarii care au muncit o viața, isi platesc datoriile catre stat si medicamentele, hrană isi cumpara cu ce le mai ramane , dupa o viață de muncă, Rusine sa va fie!!!!NU VA SATURATI CAT AVEȚI????NU VA AJUNGE????NESATUILOR!!!!

  • Bebe nu face nimeni nimic nu ați văzut cât se strofoacă să elimine pensiile speciale și nu reușesc pentru că CC nu semnează? ar trebui această curte desființată pentru că ea pune piedici ,deci trebuie sa ne obișnuim și cu ochelarii lor,poate așa vor vedea mai bine când judecă pe cineva!

 11. Au depășit orice limită, mai ales a normalului! Niște nesătui și îmbuibați, protejați de politic și reciproc, care au ajuns o castă. Este nevoie să ne mobilizăm și să fim sfătuiți de persoane avizate, pentru că lupta cu ei e nedreaptă din motivele precizate mai sus. Ceva trebuie sa facem, clica e prea mare și ne vor încăleca de tot!

 12. În ce țară trăim?/Un document după citirea căruia vomiți de scârbă/Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

  comisarul.ro marți, 3 octombrie 2023, 22:22

  Un document al ministerului de Finanțe prezintă lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță achitate de stat și asistență medicală extinsă. În document nu se precizează care este impactul bugetar al acestor beneficii fără precedent în rândul angajaților la stat, scrie defapt.ro .
  Nota ministerului de Finanțe a fost alcătuită pentru a avertiza că procesele deschise de magistrați pentru a-și majora retroactiv salariile – și, pe cale de consecință, și pensiile speciale – ar putea duce statul român în incapacitate de plată.
  Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat
  Ce avantaje au magistrații, potrivit documentului de la Finanțe, alcătuit în august 2023:
  • Salariile variază între 32.207 lei pentru un președinte de curte de apel și puțin peste 17.000 lei, pe lună, brut, la o judecătorie, pentru un judecător cu 3-5 ani vechime. Aceste salarii includ trei sporuri: pentru condiții grele de muncă, suprasolicitare neuropsihică și păstrarea confidențialității. În total, aceste sporuri sunt de 5.500 – 6.000 de lei pe lună.
  • Valoarea medie a pensiei încasate de magistrații români a fost la 1.01.2023 de 21.404 lei. Pentru comparație, valoare medie a pensiei în ianuarie 2023 a fost de 2.003 lei.
  • Magistrații pot ieși la pensie până în 50 de ani. Un cetățean obișnuit, la 63 de ani – femei și 65 de ani – bărbați.
  • Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de şase călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru şase călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul. Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.
  • În perioada concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti beneficiază, o singură dată pe an, de transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară în care îşi petrece concediul de odihnă.
  • Compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Prin ordin anual se stabilește până la ce plafon poate fi compensată chiria.
  • Judecătorii care nu beneficiază de locuință proprietate personală ori cărora nu li s-a acordat locuință de serviciu sau compensarea chiriei, în localitatea în care își desfășoară activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transpor între localitatea în care își au domiciliul sau reședința și localitatea unde se află sediul unității
  • Beneficiază în mod gratuit de asistenţă medical, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate
  • Nota ministerului de Finanțe mai menționează o serie de alte beneficii obținute prin darea în judecată a statului: acordarea „sporului de permanenţă”, acordarea de despăgubiri morale pentru condiţii necorespunzătoare de muncă de până la 500 euro/lună/persoană, acordarea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar (câte 10 zile pentru fiecare an) şi plata indemnizaţiei de concediu aferente acestor zile – pentru condiții grele de lucru
  Magistrații au jupuit statul român de circa un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi dându-și dreptate între ei, arată o notă confidențială a ministerului de Finanțe. Această sumă a fost obținut doar prin cele circa 22.800 de chemări în instanță din perioada 2008-2022.
  Ceea ce este mai greu urmează acum: potrivit notei ministerului de Finanțe, magistrații au obținut, prin hotărâri judecătorești, o majorare retroactivă a salariilor, iar suma totală care ar trebui plătită, cu tot cu penalități, este de circa 16,1 miliarde de lei, adică aprximativ 3,2 miliarde de euro.

 13. Când e vorba de binele lor , justitia română, nu se zgârcește. Problema n-ar fi mercantilismul bolnav de care dau dovadă acești indivizi ci incompetenta groaznică datorată studiilor de doi lei jumate făcute prin cine știe ce orașele , foste comune . Niște dudui botoxate și tunate și niște cocalari inepți au ajuns să împartă prin tribunale dreptatea. Acum le plătim și ochelarii, că deh și -au stricat ochii prin cluburile de fițe, că doar nu credeați că prin biblioteci .

 14. Corect marcat dar ridica si pretul ochelarilor care un muritor de rand nu si-l poate permite, de aceasta oftamologii isi freaca palmele si nenea ion cu o pensie de 1200 de lei nu pate sa duca sa cumpere ochelarii.

 15. Nesimțiții ăștia nu se mai satură de atâtea beneficii primite de la țara asta care nu poate oferi pensii decente milioanelor de pensionari nespeciali ?! Și încă câte beneficii mai au, necunoscute publicului larg !

 16. Magistrații merită tot ce e mai bun. Până acum justiția era oarbă și în funcție de împricinat cucoana cu balanța își mai trăgea legătura de la ochi să vadă mai bine „recompensa„ În zilele astea ale noastre, de bejanie, duduia e de-a dreptu’ mioapă întrucât veniturile îi sunt atât de gigantice și nesimțite iar responsabilitatea inexistentă și ochelarii ca și tichia de mărgăritar nu fac decât să le frece piciorul de lemn. Legătura de la ochi trece la cap așa, la caterincă… Justiția rămâne oarbă, șchioapă și mai presus de societatea pe care ar trebui să o deservească și s-o protejeze de fărădelegi, de abuzuri, de nedreptăți, rămâne spuneam, ineficientă, nedreaptă și NESIMȚITĂ !

 17. E f greu sa citești! Serios! Se vede din toate aceste mesaje, cat și cine citește! Îmi pare tare rău pentru tara noastră dar, mai ales, pentru copiii noștri care încă trăiesc ea cu asa oameni!

 18. O tara in deriva! Populatia din lene ,nu reactioneaza.De fapt nici nu mai are catre si cu cine.Toate institutiili statului au fost practic desfiintate si in locul lor au intrat o adunatura de profitori
  Unde se va termina deriva e greu de spus deoareca o multime de alte state sunt in deriva si nu se zareste nici un liman.Cea mai probabila resetare este un razboi mondial ( scufundarea transatlanticului) care ar face ordine si in politica religiilor.

 19. Revin:
  Este bine ce se face:
  Se impozitează concediile medicale pentru că nu e așa „sunt un venit”!
  Luam de la bolnavi și dam ochelari celor cu pensii speciale,care nu pot face față cheltuielilor!
  Așa e bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:53Coaliția PSD-PNL, foarte probabil să se rupă după alegerile locale: s-a discutat ca cele două partide să aibă candidați separați la prezidențiale și parlamentare
20:36Cum s-au luat la mișto liberalii și pesediștii în ședința în care au încercat să-l convingă pe Cîrstoiu să se retragă. De ce nu candidează Ciolacu: „Pentru că are servici” (sic)
17:12Guvernul de dreapta al președintelui argentinian Javier Milei anunță primul trimestru cu excedent bugetar din 2008 până acum
15:47Încep să dispară probele dintr-unul din dosarele de corupție ale primarului de Iași, candidat pentru un nou mandat
15:34Ce fac corporatiștii când se lasă de serviciu? Prăjituri, dulciuri și alte scofeturi
15:09Banca rusească Sberbank va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
11:54Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă”. Explozia de la stația GPL Crevedia și implicarea primarului PSD din Caracal – studiu de caz
11:07GALERIE FOTO Între lansarea tristă a lui Cîrstoiu și rechemarea jenantă a lui Firea: cronologia unui eșec în imagini
07:00Coaliția PSD-PNL a renunțat la candidatul Cîrstoiu, a decis să meargă pe candidaturi separate: Firea și Burduja pentru București
23:53Cîrstoiu refuză să se retragă din cursa pentru Primăria București, deși Ciolacu și Ciucă au încercat mai multe ore să-l convingă, până aproape de miezul nopții de luni spre marți
19:40Românul Claudiu Manda, locul al II-lea în topul chiulangiilor de la Parlamentul European. Pe locul I, un europarlamentar grec care se află în pușcărie
16:45Prețul uriaș al pantofiorilor roșii cu care Piedone se împăunează pe rețelele sociale: produși de Prada, au un preț aproape cât două salarii minime lunare. Primarul trebuia să-i declare
16:09Primarii PSD din Crevedia și Caracal, pe care Ciolacu spunea că nu-i mai susține după explozia de la stația GPL, candidează din nou sub sigla social-democrată
14:02România, al treilea mare deficit din UE în 2023 – Eurostat. Și creșterea deficitului guvernamental a fost una din cele mai mari din spațiul Uniunii
13:47Armata a scos la concurs peste 5.000 de posturi, s-au ocupat doar jumătate. 1.600 de candidați nu au trecut probele fizice, aproape 900 au fost respinși la evaluarea psihologică