/

Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat”

Ciolacu a mințit: Creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli Foto: Inquam/ Octav Ganea

Creșterile de taxe și impozite din proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea, „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, sunt de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului.

Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj

Această informație apare în nota de fundamentare a proiectului.

Creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli

Greul trebuie să îl ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!”, spunea premierul Marcel Ciolacu, la 31 iulie.

Potirivt notei de fundamentare, proiectul nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei.

Impactul bugetar al proiectului pe care Guvernul își asumă răspunderea

Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribaubililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027.

Guvernul a îndulcit multe din măsurile de tăiere a cheltuielilor. De exemplu, vor primi vouchere de vacanță toți bugetarii cu venituri salariale până în 14.000 de lei. În plus, valoarea voucherelor acordate acestora crește de la 1.400 lei la 1.600 lei.

La 10 august, Ciolacu spunea: „Nu ți-ar fi rușine să stai cu mâna întinsă să-ți dau vouchere de vacanță, să-ți dau și bani de pachețel. Ți-am dat mașină de serviciu, ai secretară, ai toate avantajele, dar nu poți să stai cu mâna întinsă și la voucherele statului”.

Promisiuni false: apar impozite noi

În plus, dacă la 5 iulie, Ciolacu spunea clar că „nu vor fi introduse impozite noi”, acum sunt mai multe astfel de măsuri, precum „impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.” Acest impozit va fi de 0,3% din valoarea impozabilă a clădirii.

Citește și: PSD are cheia la porțile traficului de droguri: portul Constanța, controlat de politrucii puși de Grindeanu. Portul are două scanere, iar unul nu funcționează sub 80 de centimetri

Apare și un impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Nou este și un impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%.

Tot nou este și un impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:50Performanță: prima instituție de stat care s-a năpustit să-și ia iPhone 15 în ziua în care a apărut pe piață este în subordinea lui Grindeanu
20:30VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”
17:31Tănase Stamule (PNL), decanul FABIZ, critici dure către „pachetul Ciolacu”: „O piatră de moară”. Plus: „ura față de corporații” pare mai importantă decât locurile de muncă a un milion de români
13:41Dosarul care poate face DIICOT de râs la nivel național: „fabrica de vise” de la Iași
13:10Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”
12:53VIDEO Buzatu, scos din propria curte flancat de jandarmi și băgat în dubă să fie dus la DNA. Era dărâmat, a putut spune presei doar „Veți vedea…”
12:17Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”
11:28Oficial, Simona Halep s-a mutat din România: decizia ITIA consemnează că ea este în prezent „stabilită” în Franța
23:17Cum a susținut Ciolacu familia baronului de Vaslui, Buzatu: fosta soție, senator, fiul – secretar de stat. Premierul a asistat la alegerea familiei în fruntea organizației județene a PSD
22:20Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani
20:03Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor
19:10Dealer-ul Catena, activitate intensă la festivaluri și concerte în București și în țară: „Am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…”
18:27Sistemul informatic al CNAS a picat din nou, pe 18 septembrie, și încă se lucrează la remedierea problemelor
18:00Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați
17:29Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu: „Este un accident de muncă”. Ciolacu, după explozia de la Crevedia: „Așa-ziși patroni care n-au ce căuta în mediul de afaceri”