/

Guvernele PNL l-au uitat pe Andrei Zaharescu la Cape Town. Consul, cu 6.500 USD/lună

Premierul Victor Ponta și purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu
Premierul Victor Ponta și purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu (sursă: gov.ro)

Controversatul purtător de cuvânt al guvernului Ponta, Andrei Zaharescu, uitat la Cape Town, în postul de Consul. Acum opt ani, numirea sa în această funcție a provocat un scandal public. De obicei, un diplomat nu stă mai mult de patru ani într-un post extern, după care este readus în Centrală.

Zaharescu a fost trimis consul la Cape Town în octombrie 2013, printr-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Ponta. Actor de meserie, el nu avea nici o pregătire pentru o activitate în care se cer cunoștințe juridice serioase.

Zaharescu, uitat la Cape Town

Ultima declarație de avere a consulului României în Cape Town, de pe site-ul ministerului de Externe, este din mai 2020. El a câștigat, în acel an, circa 6.500 de dolari pe lună. În 2014 primea circa 3.750 USD/ lună. Zaharescu ar putea fi revocat printr-o simplă hotărâre de guvern.

Cu toate acestea, fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta a supraviețuit în postul de consul prin nu mai puțin de șase guverne, excluzând cabinetul Ciucă: Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban și Cîțu.

În noiembrie 2019, guvernul Orban a lansat, “pe surse“, informația că-l va revoca. Acest lucru nu s-a mai petrecut.

Acuzații de corupție

În 2015, în presă au apărut acuzații că, pe vremea când era prezentator la Pro TV, ar fi luat mită.

“Zaharescu lua şpagă la greu de la invitaţi. Doctori, cabinete stomatologice, clinici private – nimeni nu scăpa. În fiecare dimineaţă ne arăta ceasurile lui scumpe şi pantofii preţioşi. Eu, Neti, Irina Reisler şi Ioan T. Morar, ceilalţi prezentatori din matinal, habar n-aveam de acest comerţ. Zaharescu a mers cu tupeul atât de departe încât le dădea bieţilor doctori chitanţe scrise de el.

Într-o zi, o doctoriţa invitată în emisiune şi-a uitat banii acasă şi, într-un moment în care Zaharescu nu era în studio, a întrebat-o pe Reisler dacă poate să plătească data viitoare. Aşa a fost dezlegat misterul ceasurilor lui Zaharescu.

În loc să fie dat afară, pus să aducă banii înapoi şi dat pe mâna poliţiei, Zaharescu a fost mutat într-o sinecură la Petrom. Eu şi, probabil, ceilalţi prezentatori am fost chemaţi la avocata trustului, Liliana, şi forţaţi să semnăm o hârtie prin care ne angajam să nu pomenim vreodată de aceste hoţii. În caz că vorbeam, urma să plătim o sumă uriaşă“, a relatat actrița Ioana Moldovan, soția lui Doru Bușcu.

Înainte de a ajunge în guvernul Ponta, Adrian Zaharescu lucrase la Antena 1.

Ponta: “Reprezintă foarte bine interesele economice“

În octombrie 2013, întrebat ce l-a recomandat pe Zaharescu pentru o poziție diplomatică, Ponta a răspuns sec „eu”. Rugat să ofere mai multe detalii, premierul a explicat că fostul prezentator TV „după un an și jumătate de activitate în cadrul Guvernului poate foarte bine să reprezinte interesele economice, în primul rând”. 

Exilarea sa la Cape Town a avut loc după mai multe conflicte cu ziariștii acreditați la Guvern, exasperați de refuzul acestuia de ale răspunde la întrebări.

Citește și: Cine controlează SRI-ul: pădurarul, TIR-istul și profa de engleză

La finalul lui 2012, solicitat să aducă lămuriri asupra deciziei Guvernului de a schimba în regim de urgenţă Legea audiovizualului, Zaharescu a spus: „Ce aș putea să vă răspund la asta?”. În urma insistențelor jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt a ajuns la o concluzie: „Nu vă pot răspunde la așa ceva”.

În septembrie 2013, guvernul Ponta îl trimisese în consiliul de administrație al E.ON, deși el avea studii de actorie și, înainte de a fi vedetă TV, a fost sufleur la teatru.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

11 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere