/

Guvernele lumii se simt atacate de TikTokul troian, dar miniștrii nu prea vor să renunțe la avantajele electorale aduse de aplicația preferată a tinerilor

TikTok, interzis guvernamental, folosit de politicieni
TikTok, interzis guvernamental, folosit de politicieni (sursa: pexels.com/cottonbro studio)

TikTok, interzis guvernamental, folosit de politicieni. În Statele Unite, discuția privind interzicerea TikTok a început încă din 2020, an în care India a interzis complet folosirea aplicației, acuzând acte de spionaj.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Alte țări, precum Indonezia sau Pakistan, au cochetat la răstimpuri cu ideea, instaurând interziceri temporare din cauza „imoralității” (anulate, în mod repetat, prin compromisul cenzurării „conținutului negativ”).

Pentru Europa, însă, este un subiect nou, care se încadrează însă într-un context mai larg: pe de o parte, acuzele Washingtonului la adresa Beijingul pentru lansarea unor baloane de spionaj, pe de alta, temerile legate de rolul Chinei în Războiul din Ucraina.

Un șut în TikTok, un pas înainte

Povestea aplicației TikTok începe idilic, în mod similar începutului Facebook: doi prieteni din Shanghai, Alex Zhu și Luyu Yang, au creat o platformă educațională, cu scop autodidact – utilizatorii puteau să predea, sau să învețe diferite subiecte, prin videoclipuri scurte, de trei-cinci minute.

Aplicația n-a avut succes, investitorii și-au retras fondurile, iar Zhu și Yang au căutat o altă formulă, mai comercială, creînd Musical.ly. Bazată tot pe videoclipuri, mai scurte, și mai amuzante, noua aplicație oferea utilizatorilor posibilitatea de a se filmeze, făcând play-back, pe diferite melodii.

Prima versiune a Musical.ly a fost lansată oficial în august 2014, atât în China, cât și în Statele Unite, unde a devenit în scurt timp extrem de populară printre adolescenții americani. După un an aplicația avea milioane de utilizatori, „musers”, ajungând pe primul loc în iOS App Store și devenind cea mai descărcată aplicație gratuită în peste 30 de țări, inclusiv SUA, Canada, Regatul Unit, Germania, Brazilia, Filipine și Japonia.

În mai 2016, Musical.ly atinsese 70 de milioane de descărcări, cu peste zece milioane de videoclipuri noi postate zilnic.

Cum să faci primul miliard

Pe 9 noiembrie 2017, compania chineză ByteDance Technology cumpăra aplicația pentru suma de un miliard de dolari.

Compania lansase cu un an în urmă (în 2016) o aplicație similară, în China, numită Douyin, iar în 2018, după cumpărarea Musical.ly, a combinat cele două aplicații, sub numele de TikTok. Alex Zhu a devenit vicepreședinte senior TikTok, declarând la vremea respectivă: „Combinarea Musical.ly și TikTok este o potrivire naturală, având în vedere misiunea comună a ambelor experiențe – de a închega o comunitate în care oricine poate fi un creator”.

Expansiunea globală a început în 2020: numărul utilizatorilor TikTok crescuse cu aproape 800% față de ianuarie 2018, înregistrând aproximativ două miliarde de descărcări la nivel global și având aproximativ 50 de milioane de utilizatori activi zilnic în SUA.

Furt de date și cenzură pro-chineză

Semnalele de alarmă au început în 2019, o dată cu luna februarie, când compania ByteDance a fost amendată de Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) cu 5,7 milioane de dolari, din cauză că TikTok încălcase confindențialitatea datelor copiilor și pentru că a permis cu bună știință minorilor să acceseze aplicația (având acces la numele și prenumele, numerele de telefon, adresele de e-mail, biografiile și fotografiile de profil ale acestora).

În septembrie 2019, Washington Post scria despre cum TikTok cenzura protestele din Hong Kong: pe cînd celelalte rețele de socializare, precum Twitter, dezvăluiau protestele în detaliu, pe TikTok versiunea era total diferită – selfie-uri jucăușe, fotografii cu mâncare, cântece, nici o umbră de neliniște. Adică o versiune a realității mult mai convenabilă guvernului chinez, sublinia WP.

În septembrie 2019, The Guardian dezvăluia pentru prima dată documente secrete potrivit cărora compania ByteDance „promovează obiectivele politicii externe chineze în străinătate prin intermediul aplicației. TikTok, populara rețea socială deținută de China, le cere moderatorilor să cenzureze videoclipurile care menționează Piața Tiananmen, independența tibetană sau grupul religios interzis Falun Gong”.

Armata americană, primele interdicții

În octombrie 2019, senatorul american Marco Rubio a solicitat guvernului SUA să investigheze implicațiile privind securitatea națională ale achiziției Musical.ly de către ByteDance, invocând „îngrijorări legate de folosirea TikTok de către guvernul chinez și Partidul Comunist pentru a cenzura conținutul și a reduce la tăcere discuțiile incomode”, urmând ca senatorii americani Chuck Schumer și Tom Cotton să ceară directorului interimar al Serviciului de Informații Naționale al SUA să evalueze riscurile de securitate națională ridicate de TikTok și alte aplicații deținute de China.

În aceeași lună, vicepreședintele TikTok, Alex Zhu, subaltern al șefului Douyin, a devenit subalternul direct al șefului ByteDance, Zhang Yiming.

În noiembrie 2019, Guvernul Statelor Unite a lansat investigația cu privire la achiziția Musical.ly de către ByteDance, motivând că pentru aceasta ByteDance nu solicitase autorizație.

Potrivit New York Times, în ianuarie 2020, mai multe unități militare americane au interzis TikTok pe smartphone-urile de serviciu.

Trump versus TikTok

În iulie, 2020, în Australia, prim ministrul Scott Morrison anunța o investigație asupra protecției datelor utilizatorilor de TikTok, iar în Stalele Unite secretarul de stat Mike Pompeo confirma intenția statului american de a interzice TikTok din cauza temerilor că aplicația împărtășește datele utilizatorilor cu guvernul chinez.

În august 2020, președintele Trump a emis mai multe ordine executive îndreptate contra TikTok, care prevedeau, printre altele, restricții pentru companiile americane de a mai tranzacționa cu ByteDance sau cu subsidiarele sale, dar și cererea ca ByteDance să „cedeze toate interesele și drepturile” asupra activelor și proprietăților sale care permit operațiunile TikTok în SUA și datele colectate prin TikTok din SUA.

Acest ordin se baza pe ancheta privind achiziționarea Musical.ly de către ByteDance care a conchis că există „dovezi credibile” că ByteDance „ar putea lua măsuri care amenință să afecteze securitatea națională a Statelor Unite”.

Made in China, interzis în India

În 2020, India a interzis complet TikTok, argumentând, în declarația oficială, că aplicația, alături de alte 58 aplicații chineze, aduc „prejudicii suveranității și integrității Indiei, apărării Indiei, securității statului și ordinii publice”.

Pe 9 iunie 2021, Administrația Biden a emis Ordinul executiv 14034, „Protecția datelor sensibile ale americanilor de adversarii străini” prin care, deși anula ordinele executive semnate de Donald Trump contra TikTok, încuraja agențiile federale să continue monitorizarea atentă a aplicațiilor străine în ceea ce privește riscul pe care îl prezintă pentru datele personale ale utilizatorilor și pentru securitatea națională.

Pe 25 iunie, 2021, foști angajați ai TikTok au declarat pentru CNBC că există motive reale de îngrijorare când vine vorba compania ByteDance, de vreme ce aceasta are acces la datele utilizatorilor americani ai TikTok și există posibilitatea ca guvernul chinez să folosească TikTok pentru a răspândi propagandă în rândul publicului american.

Identități americane accesate din China

În iunie, BuzzFeed a dezvăluit că angajații din China ai ByteDance, au accesat, prin TikTok, în mod repetat, date ale utilizatorilor americani: „De ani buni, TikTok a răspuns preocupărilor legate de confidențialitatea datelor promițând că informațiile adunate despre utilizatorii din Statele Unite sunt stocate mai degrabă în Statele Unite, decât în China.

Însă, potrivit unui document audio de la peste 80 de întâlniri interne TikTok, angajații ByteDance din China au accesat în mod repetat date private ale utilizatorii TikTok din SUA – exact tipul de comportament care l-a inspirat pe fostul președinte Donald Trump să amenințe că interzice aplicația în Statele Unite.”.

Pe 22 decembrie, TikTok a confirmat că, într-adevăr, datele private ale utilizatorilor americani au fost accesate de unii angajaţi, pe care i-a concediat.

Biden a scos TikTok din telefoanele guvernamentale

Însă piesele de domino începuseră să se clatine, iar căderea a început pe 30 decembrie 2022, când președintele Joe Biden a aprobat „No TikTok on Government Devices Act” prin care era interzisă instalarea și folosirea aplicației chineză pe dispozitivele guvernamentale.

După câteva luni, pe 23 februarie, 2023, Comisia Europeană a luat aceeași decizie, urmând ca, la patru zile după, pe 27 februarie, guvernul Canadei să urmeze exemplul.

La începutul acestei luni, Danemarca și Belgia au fost primele țări europene care au interzis TikTok pe dispozitivele oficiale. În Franța, deși interdicția printre funcționari nu a fost pronunțată, autoritățile se pregătesc să o facă. Într-o conferință de presă, susținută la începutul lunii, Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului, a anunțat că Franța are în vedere interzicerea aplicației chineze TikTok pe telefoanele oficialilor săi.

TikTok, interzis guvernamental, folosit de politicieni

Politicienilor europeni nu le este însă ușor să renunțe la conturile de TikTok, căci folosesc din plin aplicația pentru propria vizibilitate în rândul tinerilor și adolescenților. Deși nu contestă o eventuală interzicere a aplicației pe telefoanele de serviciu, nu sunt prea dispuși să renunțe și la conturi.

În Belgia, unde interdicția este deja în vigoare, Ludivine Dedonder, ministrul Apărării, nici nu se gândește să își șteargă contul, cu peste 9.000 de urmăritori, motivând, prin purtătorul de cuvânt al ministerului, că „are un telefon mobil TikTok separat”.

În Austria, aplicația este folosită pe scară largă de mai mulți membri ai guvernului. Ministrul Justiției, Alma Zadić, este foarte activă – în prezent derulând o campanie contra „hate speech”, însă, potrivit presei austriece, contul ei de TikTok nu se limitează doar la comunicări de interes public, întâlnirile cu omologii străini alternând cu videoclipuri despre rochiile ei de bal sau despre antrenamentele de sport pe care le face.

De asemenea și cancelarul Karl Nehammer este un utilizator frecvent de TikTok, însă nici Ministerul Justiției, nici Cancelaria Federală nu au vrut să comenteze în vreun fel o posibilă interdicție TikTok.

Politicienii nu vor să cadă de pe TikTokuri

Singura declarație oficială din partea guvernului austriac, pe această temă, a venit din partea purtătorului de cuvânt al Karolinei Edtstadler, ministrului federal pentru UE și Constituție (care, potrivit jurnaliștilor, este „regina incontestabilă a TikTok în Guvern”, cu un cont de peste 21.000 de urmăritori). Secretul succesului? Videoclipuri în care ministrul alternează mesajele politice cu imagini din viața privată – în care gătește, schiază sau se joacă cu Snowy, câinele ei.

Potrivit purtătorului de cuvânt, dacă se va impune ștergerea aplicației pe telefoanele de serviciu, ministrul se va conforma, la fel cu toți ceilalți funcționari, însă nu va renunța la cont: „Ministrul vrea să continue să-și opereze contul TikTok pe viitor, pentru a rămâne în contact cu tinerii”.

Citește și: După 15 luni la guvernare, ministrul Budăi anunță că a descoperit „acum” ce scrie în PNRR și refuză să respecte angajamentele privind pensionarea. Nimic despre pensiile speciale

În Germania, potrivit politico.eu, Ministerul Sănătății, care are un cont TikTok extrem de popular, este un caz aparte. Întrebat de jurnaliști cum poate un minister să interzică aplicația TikTok pe telefoanele sale oficiale și, în același timp, să mențină un cont cu aproximativ 144.800 de urmăritori, ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat scurt că „TikTok nu este instalat sau folosit în scopuri oficiale”.

Asta în ciuda faptului că respectivul cont este actualizat în mod regulat cu conținut despre activitatea ministrului. Unul dintre cele mai recente videoclipuri, postat în 20 ianuarie, este însoțit de un îndemn către utilizatori: „Dacă aveți întrebări pentru Karl Lauterbach, puneți-le în comentarii”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:49Ce secrete au aflat rușii interceptând convorbirile necriptate ale unui general german: el a spus că britanicii au oameni în Ucraina, iar Franța transportă rachete ascunse în Audi Q7
19:30Polițist român, la dreapta unui șofer austriac drogat care conducea un McLaren de 260.000 de euro cu număr de înmatriculare fals
15:12Marcel Ciolacu: „Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”. Atacuri în serie ale PSD împotriva primarului Capitalei, în timp ce referirile la AUR au dispărut
13:35Un primar PNL demontează mitul spitalelor construite de stat: „Spitalul municipal de la Bacău, care a fost început acum 20 de ani, nu-i gata nici azi”
13:05Parchetul European investighează subvențiile pentru stuf, dirijate spre firmele baronului PSD Paul Stănescu. Șeful APIA, demis de ministrul PSD al Agriculturii pentru că tăiase subvențiile
21:05Adrian Cioroianu ascunde sursa unor venituri de 100.000 de lei, sume obținute în timpul mandatului de director al Bibliotecii Naționale a României
20:10Încă o breșă majoră de securitate în Germania: o propagandistă rusă publică înregistrarea unei discuții între înalți ofițeri germani care plănuiesc să lovească Crimeea
14:03România are cele mai multe companii de stat din UE. Primesc subvenții mai mari decât cele private, sunt mai puțin eficiente – Banca Mondială. Companiile lui Firea, contraexemplu
13:29Putin se pregătește să transforme emigranții în „arme” cu care să influențeze alegerile din Europa – The Telegraph
12:52Siegfried Mureșan: „Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele domnului Tudose”. Despre Grapini: „Avem parlamentari mai buni şi parlamentari mai puţin buni”
08:53SRI are locuri dedicate în universități pentru viitorii ofițeri. Studenții primesc statut militar și 950 de lei lunar
08:40A primit o pedeapsă cu suspendare în 2001 pentru un furt banal, dar intră la pușcărie în 2024, deși dosarul nici nu mai există fizic în instanță
18:37EXCLUSIV Soția șefului RAAPPS, venituri de 10.000 EUR lunar de la companii de stat. RAAPPS reamenajează vila de pe Aviatorilor 86 cu șapte milioane EUR pentru un viitor ex-președinte
17:47Consilierii PSD-PNL din Sectorul 1 au deturnat zece milioane de lei din bugetul local către Catedrala Neamului. Premierul Ciolacu s-a întâlnit joi cu patriarhul Daniel
16:56Obscura asistentă medicală care gestionează zecile de miliarde pentru asistența socială: a absolvit o misterioasă facultate la 43 de ani. Soțul, pensionar special de la Interne