/

Svetlana Alexievici şi Vargas Llosa avertizează la Berlin asupra unui nou fascism rus

Alexievici și Llosa avertizează asupra unui nou fascism rus Foto: Facebook Alexievici

Scriitorii Svetlana Alexievici şi Vargas Llosa avertizează de la Berlin asupra unui nou fascism rus. Llosa a luat premiul Nobel pentru literatură în 2010, iar Alexievici în 2015.

Alexievici și Llosa avertizează asupra unui nou fascism

„Asistăm la naşterea unui nou fascism”, a asigurat Alexievici, într-o intervenţie online cu prilejul unei manifestaţii convocate duminică la Berlin, care a concentrat sute persoane pentru susţinerea Ucrainei.

La rândul său, Vargas Llosa s-a adresat participanţilor printr-un mesaj înregistrat, în care a felicitat „rezistenţa ucraineană” şi a făcut apel la mobilizare împotriva invaziei ruse în această ţară.

Adunarea de solidaritate în favoarea Ucrainei a avut loc în piaţa centrală Bebelplatz din Berlin, aproape de Staatsoper Unter den Linden – Opera naţională – şi la câţiva paşi distanţă de Ambasada Rusiei, un loc în care sunt organizate aproape zilnic manifestaţii împotriva invaziei ruse.

La manifestaţie au participat, prin mesaje înregistrate sau zoom, diferite personalităţi printre care istoricul britanic Timothy Garten Ash, care a cerut să fie susţinută cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a oferi ţării sale o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană (UE).

După adunarea de la Bebelplatz, un loc istoric unde în 1933 naziştii au ars 25.000 de cărţi ai unor autori cenzuraţi de regim, a avut loc la Staatsoper un concert condus de dirijorul argentiniano-israelian, Daniel Barenboim, în solidaritate cu Ucraina.

La concert au fost prezenţi cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a copatronat acest eveniment de strângere de fonduri şi care vor merge la Fondul pentru Ucraina al ONU.

Opera naţională, Staatsoper, al cărui director muzical este din 1992 Daniel Barenboim, a anulat săptămâna trecută contractul cu soprana rusă Anna Netrebko.

Citește și: Premierul Israelului, la Moscova cu un avion al Mossad. Efectele vizitei, încă necunoscute. În ecuație intră și pericolul nuclear iranian

Opera din Berlin s-a alăturat astfel anulărilor în cascadă în întreaga Europă ale recitalurilor divei ruse, alături de reprezentaţiile dirijorului rus Valeri Gherghiev, ambii artişti fiind cunoscuţi pentru simpatiile lor pro-Putin.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”
09:36Boris Johnson avertizează că victoria Rusiei în Ucraina ar fi „absolut catastrofală”