/

Premierul Israelului, la Moscova cu un avion al Mossad. Efectele vizitei, încă necunoscute. În ecuație intră și pericolul nuclear iranian

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova
Bennett, cu avionul Mossad la Moscova (sursa: Sputnik)

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova. Premierul israelian Naftali Bennet s-a întâlnit sâmbătă la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin, o întâlnire misterioasă în plin Sabat evreiesc (ziua odihnei săptămânale instituită de religia iudaică – n.r.), care continuă să fie învăluită în secret, scrie duminică agenţia de presă israeliană TPS.

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova

Bennett a decolat chiar de Sabat, dimineaţa devreme, către Moscova la bordul unui avion folosit de obicei de Mossad, agenţia de informaţii externe a Israelului, după ce vorbise cu Putin miercuri, a doua oară într-o săptămână.

Ministrul construcţiilor şi locuinţelor Zeev Elkin, care are o experienţă semnificativă în întâlnirile cu Putin, a fost şi el prezent la întrevedere şi a ajutat la translaţie. Miercuri, Elkin s-a întâlnit cu ambasadorul rus în Israel. După ce ambasadorul ucrainean în Israel a cerut o reuniune de urgenţă, Elkin l-a invitat la cină la el acasă, vineri seară.

Citește și: Rusia ocupă, pas cu pas, coasta Mării Negre și se apropie de Odessa. De aici, până la granița cu România mai sunt circa 150 km

În vizita sa la Moscova, Bennett a mai fost însoţit şi de consilierul pe probleme de securitate naţională şi director al Consiliului Securităţii Naţionale, Eyal Hulata, şi de consilierul diplomatic Shimrit Meir.

Ministrul apărării Benny Gantz, şeful diplomaţiei Yair Lapid şi ministrul finanţelor Avigdor Liberman au fost puşi la curent în avans cu privire la călătoria lui Bennett.

Zelenski a transmis că nu a rezultat „nimic nou”

După întâlnirea cu Putin de la Kremlin, Bennett a vorbit de două ori cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu şeful statului francez Emmanuel Macron.

Consilierul de presă al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, a declarat că „nimic nou nu a rezultat în urma reuniunii” de la Kremlin şi că Kievul aşteaptă o întâlnire directă între Zelenski şi Putin.

Apoi, Bennett a zburat la Berlin pentru a-l întâlni pe cancelarul german Olaf Scholz. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că, în discuţia de 90 de minute, accentul a fost pus pe rezultatele convorbirilor pe care Bennett le-a avut cu Putin la Moscova.

Scholz şi Bennett au căzut de acord să rămână în contact strâns şi s-au angajat să acţioneze pentru încheierea conflictului din Ucraina cât mai repede cu putinţă, potrivit lui Hebestreit.

Acordul nuclear de la Viena, printre teme

Bennett s-a întors în Israel la primele ore ale zilei de duminică.

Conţinutul şi rezultatul navetei diplomatice a lui Bennett încă nu sunt cunoscute, remarcă TPS.

Potrivit unei surse din Ierusalim, întrevederea lui Bennett cu Putin a durat circa trei ore şi a fost coordonată cu SUA, Germania şi Franţa, pe fondul menţinerii unui dialog constant cu Ucraina.

Bennett a vorbit cu Putin despre situaţia comunităţilor israeliene şi evreieşti ca urmare a conflictului din Ucraina şi despre progresele negocierilor pe teme nucleare de la Viena. Bennett a exprimat opoziţia Israelului privind revenirea la acordul nuclear cu Iranul, potrivit sursei citate.

O altă sursă de la Washington a declarat că Bennett a vorbit vineri cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi l-a informat că va zbura la Moscova a doua zi pentru o întâlnire cu Putin. Bennett nu a cerut acordul părţii americane, ci doar a informat Casa Albă, iar Sullivan nu a avut nimic de obiectat, dar nici nu a părut încântat de idee, potrivit sursei citate.

Oficiali ai Casei Albe au adus clarificări şi au spus că sunt sceptici în legătură cu şansele lui Bennett de a-l influenţa pe Putin, potrivit sursei citate.

Nu este clar de ce Bennett, evreu practicant, a simţit nevoia urgentă să zboare sâmbătă la Moscova, remarcă TPS.

Majoritatea comentatorilor au declarat că acţiunile lui Bennett sunt îndrăzneţe, dar foarte riscante.

Linia ciudat-neutră a Israelului

La nivel diplomatic, Israelul a încercat să păstreze o linie aparent neutră şi să nu se facă prea mult remarcat, dând dovadă de un oarecare sprijin pentru Ucraina şi aliniindu-se cu Occidentul, încercând totodată să nu înfurie Moscova, cu care are relaţii şi cu care îşi coordonează acţiunile militare împotriva ţintelor teroriste în interiorul Siriei.

Potrivit TPS, Israelul a condamnat anemic invazia Rusiei în Ucraina, acuzând-o de gravă încălcare a ordinii internaţionale, dar nu şi a dreptului internaţional.

Israelul nu a anunţat deocamdată niciun fel de sancţiuni împotriva Rusiei. Bennett a declarat de mai multe ori că executivul pe care îl conduce „adoptă o politică măsurată şi responsabilă” faţă de criza din Europa. 

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”