/

Sumele astronomice pe care statul român să le plătească în 2024 magistraților care au dat statul în judecată ca să primească salarii mai mari: circa două spitale regionale ultramoderne

Sumele astronomice pe care statul trebuie să le plătească magistraților, inclusiv bogătașei Lia Savonea Foto: Inquam/Octav Ganea

Sumele astronomice pe care statul român trebuie să le plătească în 2024 magistraților care au dat statul în judecată ca să primească salarii mai mari: ele echivalează cu costurile a circa două spitale regionale ultramoderne.

Citește și: Creșterile salariale enorme pe care magistrații și le dau între ei prin decizii ale judecătorilor sunt ilegale, ba chiar neconstituționale. Cum poate fi stopat acest jaf național de miliarde de euro

Informațiile apar într-o investigație Rise Project, „Justiția, imprimeria personală de bani a magistraților din România”.

În octombrie 2023, DeFapt.ro a prezentat un document al ministerului de Finanțe care arăta că magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, dar încă neachitate la acel moment, ajungeau la 3,2 miliarde euro.

Citește și: DOCUMENT CONFIDENȚIAL Șocant: Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitate: alte 3,2 miliarde euro

Sumele astronomice pe care statul trebuie să le plătească magistraților

„În ultimii douăzeci de ani, magistrații români și-au majorat singuri veniturile, pronunțând sute de hotărâri judecătorești prin care i-au impus statului obligația de a le plăti mai mulți bani decât fuseseră prevăzuți de lege.

Oferindu-și, în mod discreționar, sume de bani pe care Parlamentul și Guvernul nu fuseseră de acord să li le acorde, magistrații au încălcat Constituția, violând principiul separației puterilor în stat.

Frazele pe care le-ați citit mai sus nu reprezintă o opinie jurnalistică.

Sunt părerea — reformulată într-un registru jurnalistic — a Curții Constituționale a României, a unor foști procurori generali, a unui fost procuror-șef al DNA, a unor profesori de drept, a unor judecători de instanțe obișnuite și, parțial, a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în investigația Rise Project.

Citește și: Decizie istorică a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție: contribuabilii vor deconta ochelarii viitorilor pensionari speciali din Justiție. Plafon: 3.000 lei plus manoperă

Investigația Ries Project arată că:

 • Între ianuarie 2013 și noiembrie 2022, creșterile salariale pe care magistrații și le-au acordat singuri – lor și personalului auxiliar din Justiție – l-au costat pe contribuabilul român 1,13 miliarde de euro.
 • În februarie 2024, potrivit datelor ministerului de Finanțe, datoriile către magistrații care au câștigat în instanță salarii mai mari ajunseseră la 1,4 miliarde de euro. Din această sumă, 200 de milioane de euro sunt dobânzile

Spitalul regional de la Iași va costa doar 700 de milioane de euro, adică jumătate din pretențiile pentru 2024 ale magistraților.

Investigația Rise Project mai arată că printre cei care au deschis calea acestor procese se află controversata judecătoare Lia Savonea, considerată o apropiată a PSD, și fostul procuror Codruț Olaru.

Poți citi aici întreaga investigație „JUSTIȚIA, IMPRIMERIA PERSONALĂ DE BANI A MAGISTRAȚILOR DIN ROMÂNIA”.

În anul fiscal 2022, Savonea a primit indemnizații în valoare de circa 530.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

14 comentarii

 1. Jegosi. Nu le-ar fi rusine. Deja au devenit o casta, o plaga, căreia nu mai ai ce sa-i faci. Ar trebui un presedinte si un parlament cu foarte mare determinate sa-i de afara pe toti, sa stabileasca alte reguli si sa angajeze, cine vrea, in noile conditii. Greu de facut. Siktir!

 2. Dar printre acești magistrați nu sunt și apropiați de PNL de puterea de dreapta care din 2004 adică de fix vreo 20 de ani tot pun șefii de parchete miniștrii etc samd nu puterea de dreapta de la Băsescu încoace au creat statul paralel care a distrus tara.

 3. Mai știți minciuna politicienilor cu solidaritatea oamenilor pe vremuri de criza – austeritate? Este o minciună.

  Politicienii vor bani multi bani. Disprețuiesc populimea. Își măresc cum vor salariile și au falimentat Romania.

  Magistrații vor bani, multi bani. Disprețuiesc populimea. Li s a părut chiar corect sa primească bani pensie specială necuvenita. De ce? Pentru că se poate, cunosc regulile și cum sa joace cu ele. Cui ii pasa de masa de cetățeni de pe teritoriul României și de suferințele ei?! Sa vina banul!

  De ce nu se unesc casele de avocatura sa i bage in procese pe cei care scriu tot felul de legi împotriva democrației si a oamenilor? De ce nu fac nimic?
  Sa i dea in judecată pentru înșelăciune, frauda, căci democrația e o înșelăciune, etc.
  Cu ce drept mă obligă pe mine sau pe tine „statul” să mă duc să impusc pe alții daca vin nu știu ce invadatori – că așa vrea minoritatea care scrie reguli l?!

  Daca eu nu pot spune „nu” sunt un sclav!
  De ce acceptați autoritatea? De ce?

  Unde era democrația (puterea poporului) când nu ne au întrebat dacă vrem sa fim sclavii FMI și BM îndatorați peste 160mld euro?
  Unde sunt casele de avocatura sa lupte împotriva abuzurilor si nedreptăților pe care bipezii politicieni le au produs asupra cetățenilor acestui teritoriu Românesc? Așa se apărau și pe ei, implicit, și pe familiile lor. Politicul e statul – de 24 de ani nu retrocedează pământul unor români din Bucovina deși câștigaseră in instanță.
  Și avocații vor bani, multi bani in cadrul jocului.

  Facultatea de Drept nu face Dreptate, ci Justiție. Ar trebui sa fie modificat numele. Justiția da câștig de cauză în defavoarea altora. Nu face nici o dreptate pentru oameni. Nu desființează strâmbătățile și nedreptatile.
  Aprioric ni se cere să ne supunem unor zeități, de la a plăti impozite pe proprietati private, până la a ni se impune sa împușcăm pe alții ca asa vrea un concept abstract numit stat. De ce?! Nu vreau?!?

  Bine că ies unii cetățeni in marșuri pe străzi că avortul e crima, dar nu li se pare crima când civilii, oamenii dragi, colegi, prieteni, sint trimisi cu japca in teroare si chin să omoare alți indivizi. Ipocriții! Și, chipurile, ei sunt credinciosi, cred în Dumnezeu și ne citeaza ipocrit din Biblie!

  Popii nu se revolta împotriva regulilor scrise de autoritati , aceea de a fi obligați sa omoram pe front! Că asta nu mai e crima, nu? Sunt ei creștini cu adevărat?!
  Ne dăm creștini, că practicăm învățăturile lui Isus Hristos, și nu ne revoltăm împotriva raului din parlament?! Raului judecătoresc și medical?! Ci îi stimam și îi respectăm de frica in continuare. Bine că ne imbuimam de Paste și de Crăciun în numele Domnului.

  Ce se întâmplă cu voi, oamenilor?!

  Doctorii vor bani, multi bani. Și ei disprețuiesc populimea, vor mita ca sa te opereze. Au ascuns infecțiile nosocomiale și mulți au murit din cauza asta . Își acoperă erorile din practica medicala, se acoperă cei din breasla unii pe alții. Mai nou, mori în spital pentru că ești însărcinată. Indiferenta lor față de oameni nu are limite. Ți e si frica , in ziua de azi, sa ajungi vreodată în spital, de frica sa nu te omoare medicii și asistentele.

  Dar ies in stradă pentru bani și mai mulți.

  Profesorii, cei mai mulți, vor lauri și mulți bani pentru școlarizarea elevilor. Deși școala este un instrument producător de muncitori pe banda rulanta, producător de sclavi. Daca nu votează cu cine trebuie, tinerii sunt făcuți inculți și needucați de către politicieni, inclusiv de catre anumiti profesori.

  Concluzie: toți ne urăsc, pe noi, pe „populime”. Ne urăsc foarte mult. Daca am muri, ar fi perfect pentru ei. Ați înțeles cu totii sau mai aveți îndoieli?
  Și asta se petrece pe toată Terra. Liderii, politicienii își urăsc cetățenii. De aceea își permit să producă orice vor asupra lor.

  Va mulțumesc pentru ocazia de a mi putea posta opinia.

 4. Statul Român avea obligația sa le plătească magistratilirdrepturile salariale în mod corect, asa cum au procedat cu celelalte categorii de bugetari nu sa ii excepteze de fiecare data de la măriri salariale sau indexare de pensii.

 5. Asa le trebuie politicienilor . Ei au angajat poporul și societatea , unei paturi sociale mai agresiva ca orice mafie . Dacă în 30 de ani nu au fost în stare sa se voteze ,,răspunderea magistraților acum sa suporte consecințele. Sper ca romanii s-au deșteptat ( mai ales tineretul care este blamat de ,,cotoarele,,politice și juridice ,)si sa înțeleagă ca nu ei sunt drogatii ci ăștia careii droghează cu promisiuni !

 6. Asa le trebuie politicienilor . Ei au antamat poporul și societatea , unei paturi sociale mai agresiva ca orice mafie . Dacă în 30 de ani nu au fost în stare sa se voteze ,,răspunderea magistraților ,, acum sa suporte consecințele. Sper ca romanii s-au deșteptat ( mai ales tineretul care este blamat de ,,cotoarele,,politice și juridice ,)si sa înțeleagă ca nu ei sunt drogatii ci ăștia careii droghează cu promisiuni !

 7. Magistrații, trebuie întrebați oficial in numrle a circa 20 de milioane de români, „ce drepturi in plus au magistrații in comparație cu cei 20 de milioane de români”, o întrebare care trebuie pusă in mod serios, fără insulte aau calomnii. Si, pe cine mai reprezintă ei, daca au devenit „superiori Constituției României si poporului român.

 8. Doar politicieni sunt vinovați, pentru ca noi votăm pe liste comune de partid și nu pe individ . Politicieni corupți și justiție pe măsură de interesata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:41Cum și-a umilit Diana Șoșoacă soțul, de care se desparte cu scandal: în declarația de avere a scris că acesta avea funcția de „secretară” la cabinetul ei de avocatură. Cu ce sumă ridicolă îl plătea
18:43Atacuri în valuri din PSD împotriva lui Cîrstoiu: Rafila vrea sancționarea medicilor care duc pacienții de la stat la privat, iar Negoiță anunță că e gata să candideze la primăria București
17:49Puci Firea – Stănescu pe la spatele lui Ciolacu, plecat în Qatar: la Mureș și Satu Mare, pesediștii au rupt listele comune cu PNL. E probabil să urmeze Bucureștiul
16:50Cât a câștigat, în 2023, fostul ministru Vlad Voiculescu, acum candidat USR la Parlamentul European: în declarația de la Biroul Electoral Central, ocupația sa este „politician”
16:02VIDEO EXCLUSIV Plajele lărgite de pe litoralul românesc favorizează înecurile și infecțiile grave, arată prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București)
15:03Cîrstoiu: „N-aș exclude nici niște zone din PSD care mă atacă”. Candidatul PSD-PNL la primăria Capitalei a spus că l-ar refuza pe Ciolacu dacă i-ar cere să se retragă
13:48Cel mai vulgar atac de până acum al primarului Piedone împotriva unui adversar: „Îți adresez, oaie, una aromată ca rahatul”. Piedone răspunde astfel după ce Cîrstoiu l-a făcut „Peppa Pig”
12:11Veniturile uriașe ale lui Mugur Ciuvică, „analist” de casă al Antenei 3, pe care Dan Voiculescu vrea să-l facă europarlamentar
11:00VIDEO Act ratat al premierului Ciolacu: „Este cea mai frumoasă erecție… lecție…”. Actul ratat, la finalul declarației comune cu premierul Qatarului
10:46Interlopul decedat Corduneanu, neatins de justiția română: deși era șeful unuia din cele mai dure clanuri infracționale din România, a fost condamnat doar pentru că și-a spionat fosta nevastă
10:30Grupul IKEA, acuzat că taie pădurile României fără a respecta zonele protejate. Compania neagă acuzațiile, Garda de Mediu va face verificări
10:18Stăpânul Antenelor și al lui Piedone joacă dur pentru a prelua PSD. „Întoarcerea lui Voiculescu la butoane. Ciolacu, cu spatele la zid”, anunță un experimentat consultant politic
22:02Ce multinațională celebră cu sediu în Irlanda îl plătește și cu cât pe Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă la Parlamentul European. Jurnalistul, amator de investiții în monezi crypto
20:54Medicii care au ucis sau schilodit oameni din culpă proprie, de neatins în România: Colegiul Medicilor închide ochii, procurorii par pe dinafară, procesele civile sunt foarte rare
17:57Ciolacu, avalanșă de amenințări către Cîrstoiu: „Nu putem merge mai departe dacă nu clarifică acuzațiile. Nu riscăm nimic pentru că nu și-a depus candidatura”