/

Slava Ukraini! Un omagiu adus poporului ucrainean, care azi se bate și pentru noi

Ucrainenii nu se bat acum doar pentru țara lor, pentru independența lor. Se bat și pentru noi, să fie clar! Se bat pentru valori pe care le împărtășește întreaga Europă civilizată. Se bat pentru libertate, pentru demnitate, pentru democrație, pentru dreptul fiecărei națiuni de a-și decide soarta.

Îmi cer scuze dacă sunt patetic în această dimineață de sâmbătă. Dar mă trezesc în fiecare dimineață cu gândul că a căzut Kievul. Că tancurile lui Putin sunt la granița noastră, lângă Galați, lângă Suceava sau la gurile Dunării. Și iată că, până acum, rezistă! O mână de ucraineni, înarmați vai de capul lor, îi țin pe loc pe invadatorii ruși la porțile Kievului. Și plătesc scump pentru asta. Oamenii mor. Tinerele mămici nasc în subsolurile metroului. Copiii stau ascunși, terifiați, în buncăre.

Da, se sacrifică pentru țara lor, dar azi, acum, apără cel puțin Europa de Est, din Finlanda în România, în fața unui dictator care și-a pierdut mințile.

Dacă Putin va zdrobi Ucraina, se va opri? Nu. Va merge mai departe. Va lua Moldova. Sau Estonia. Sau o bucată din Finlanda. Sau…Nimeni nu știe. Pentru că asta e problema cu dictatorii care înnebunesc: nimeni nu știe ce vor face, cât rău sunt dispuși să facă pentru a-și atinge obiectivele. Întreaga Europă civilizată este amenințată. Acolo unde nu va ajunge cu tancul, va folosi Gazpromul. Vrea să ocupe teritorii, vrea să creeze un cordon sanitar de tip Belarus în jurul Rusiei și…mai departe, spre Constantinopole, dacă se poate, fiindcă acesta a fost visul Imperiului Țarist.

O notă specială pentru președintele Ucrainei: omul este un erou. Nu știu cum este ca politician, nu știu ce fel de comandant militar este, dar în aceste zile Zelensky este un erou. Oameni ca el sau ca primarul Kievului, Vitali Kliciko, au inspirat rezistența. Pentru că au avut curaj și leadership. În vremuri de criză se simt adevărații lideri și mulți ar avea ce să învețe de la Zelensky.

Cât despre Putin: nu trebuie să-l uităm, pentru că altfel va fi el peste noi. Omul este un criminal în serie. Dacă nu-l oprim, va mai ucide.

Să ne rugăm deci, cei care suntem oameni credincioși, pentru poporul ucrainean și pentru bravii apărători ai Kievului. Și pe noi ne apără, în aceste zile. Suntem alături de voi. Slava Ukraini!

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Become a Patron!
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. Nu este chiar catastrofa pentru poporul ucrainian ,au primit arme cu care au doborat si doboara rachetele rusesti,chiar avioane cu trupe ,am inteles.Si ,foarte important,finantare si armament primesc in continuare,caci se pare NATO a inteles gravitatea actiunilor acestui criminal la fel de nebun ca Hitler!!Doamne ajuta poporul ucrainian ,dar ajuta si tarile ca Germania,Franta sa inteleaga ca trebuie sa distruga financiar pe criminalii putin si aliatii sai!

  2. Atitudinea înălţătoare pe care o demonstrează poporul şi Preşedintele Ucrainean este greu de egalat. Nu îmi vine în minte un exemplu de azi sau din istoria cât de cât recentă în care un conducător de stat să aleagă lupta până la moarte, la nevoie, împlreună cu soldaţii şi cetăţenii săi. Acest actor, anterior uşor de subestimat ca preşedinte şi-a asigurat rolul în cărţile de istorie. Exemplul lui ar trebui să genereze susţinere imediată din partea lumii libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”