/

Semi-eșec pentru tragerile de gală ale primului sistem românesc de rachete Patriot: o rachetă din cele trei folosite nu a putut fi lansată. Explicația: „o problemă tehnică minoră”

Semi-eșec pentru tragerile cu rachete Patriot
Semi-eșec pentru tragerile cu rachete Patriot (sursa: Inquam Photos/George Călin)

Semi-eșec pentru tragerile cu rachete Patriot. Testarea cu muniție reală a primului sistem de rachete Patriot din dotarea Armatei române a fost un semi-eșec. În poligonul de la Capu Midia, una din cele trei rachete folosite a ratat lansarea. Oficialii Apărării au invocat „o problemă tehnică minoră”.

Anunțul lui Angel, ministrul de război

Ministerul Apărării Naționale (MApN), condus de Angel Tîlvăr, anunațat că, în perioada 2-17 noiembrie, se va desfășura în poligonul de la Capu Midia un exercițiu militar în cadrul căruia se vor efectua primele trageri reale cu sistemul Patriot.

Citește și: Vodafone, dezastru în toată Europa: creșteri abuzive de prețuri, procese cu consumatorii, 11.000 de concediați, scăderea acțiunilor. Compania, desființată de presa europeană

„Sistemul de rachete sol-aer Patriot este utilizat pentru combaterea ameninţărilor, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea ţintelor aeriene. În cadrul exerciţiului ţintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, a anunțat MApN.

Totodată, ministerul a transmis că exercițiul are ca scop „validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale”.

Semi-eșec pentru tragerile cu rachete Patriot

În cadrul acestui exercițiu militar, Regimentul 74 PATRIOT urma să lanseze trei rachete de tip PAC-2 ATM pe ținte aeriene simulate de drone MQM 178 Firejet și ULTRA 20. Însă una din cele trei rachete a ratat lansarea. Politicenii s-au făcut rapid nevăzuți, dar au fost scoși la rampă militarii.

„Am fost mulțumiți de cum s-a desfășurat. A fost o problemă la racheta numărul 3, dar se va remedia, o problemă tehnică minoră, la elementul de control”, a spus colonelul Virgil Toșa din cadrul Regimentului 74 PATRIOT, citat de Ziua de Constanța.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

O tentativă de minimalizare a incidentului a avut și șeful Statului Major General, generalul Daniel Petrescu, care a spus că „prin acest exercițiu, sistemele de rachete sol-aer PATRIOT, din dotarea Forțelor Aeriene, au fost validate în terenul național de instrucție. Cerul țării și al NATO este apărat și de către această capabilitate modernă și de mare eficacitate defensivă”.

Șapte sisteme Patriot, 3,9 miliarde USD

România a comandat șapte sisteme de rachete Patriot în anul 2017, produse de compania americană Raytheon, de la Guvernul SUA. Valoarea achiziției a fost estimată la 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. De această afacere s-a ocupat atunci secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, în calitate de șef al Departamentului pentru Armamente, organism care aprobă toate achizițiile de armament pentru Armata Română.

Ulterior Florin Lazăr Vlădică avea să fie angajat de compania Raytheon pe post de consultant, așa cum a dezvăluit DeFapt.ro.

Citește și: EXCLUSIV Florin Lazăr Vlădică, ex-Departamentul pentru Armamente cu girul lui Grindeanu, gestionează afacerile lui Frank Timiș din Africa

Primul sistem de rachete Patriot, cel care a tras rachetele la Capu Midia, a ajuns în România în anul 2020.

Încă mai sunt trei sisteme de primit

La solicitarea DeFapt.ro, ministerul Apărării a transmis că „sistemul PATRIOT livrat în anul 2020 este operațional şi execută misiuni specifice în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană al României”. Însă, acum la primul test, a reușit să tragă doar două din cele trei rachete.

Armata Română mai are încă trei sisteme de rachete Patriot, care i-au fost livrate în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Acestea sunt în curs de „operaționalizare prin parcurgerea programelor de instruire colectivă cu participarea instructorilor Guvernului SUA”.

„Ministerul Apărării Naţionale a operaţionalizat primul sistem PATRIOT, iar în 2023 a încheiat etapa de testare de acceptanţă şi recepţie a sistemelor 2-4 şi a parcurs etapele necesare iniţierii achiziţiei sistemelor 5-7”, a mai transmis MApN la solicitarea DeFapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”