/

Secretul rezistenței ucrainene: Sf. Javelin, spaima tancurilor rusești. Cât costă o rachetă și care e rata de succes

Secretul rezistenței ucrainene: Sf.Javelin Foto: captură YouTube

Secretul rezistenței ucrainene par a fi armele antitanc Javelin, un aruncător portabil produs de Raytheon și Lockheed Martin.

Secretul rezistenței ucrainene: Sf.Javelin

Potrivit unor surse militare, din 300 de rachete trase partea ucraineană, 280 au lovit ținta. O singură rachetă costă 175.000 de dolari, la prețurile din 2021.

Măsurând 1,2 metri lungime, aruncătorul Javelin poate fi transportat și manevrat de un singur soldat. Arma are suficientă putere de foc pentru a străpunge de la 2,5 km distanță armura unui tanc. Tubul și racheta au o greutate de 22 de kilograme.

Aceste caracteristici au făcut din Javelin arma ideală pentru a atacurile tancurilor, în mediul urban. Un operator al armei se poate apropia de țintă discret și o distruge, pe o arie cu raza de 2,5 km.

În timpul mandatului președintelui Barack Obama, SUA nu au furnizat Ucrainei aruncătoare Javelin, când Rusia a anexat Crimeea în 2014. Sub președintele Donald Trump, Washingtonul a schimbat această decizie.

Se crede că Marea Britanie a furnizat NLAW, sistemul de rachete antitanc de ultimă generație dezvoltat împreună cu Suedia.

Polonia se pregătește să livreze sistemul său portabil de rachete de apărare antiaeriană, PZR Grom. Estonia, Letonia și Lituania au trimis fiecare rachete portabile în Ucraina.

Pentru a contracara invazia, Ucraina se pare că a ales să adopte un război asimetric, care implică tactici neconvenționale atunci când o parte este puternic depășită de cealaltă, explică Nikkei.com.

Citește și: VIDEO Putin, ordin dement: trupele ruse au bombardat centrala nucleară de la Zaporijie, cea mai mare din Europa. Incendiul a fost stins cu greu. Nivelul de radiații, stabil deocamdată

În Ucraina, imaginea Sfintei Magdalena simbolizează a doua șansă. Acum, această imagine a fost modificată, ține în mâini o rachetă Javelin și a devenit simbolul rezistenței.

În noua ei reprezentare, aureola din jurul capului nu este din aur strălucitor, conform canoanelor picturii religioase, ci albastrul și galbenul drapelului ucrainean. Robele ei fluide sunt verzi, culoarea armatei. Iar mâinile ei țin lansator de rachete antitanc.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

  1. „Potrivit unor surse militare, din 280 de rachete trase partea ucraineană, 300 au lovit ținta. O singură rachetă costă 175.000 de dolari, la prețurile din 2021.” greu cu tradusul

  2. „Măsurând 12 metri lungime, aruncătorul Javelin poate fi transportat și manevrat de un singur soldat.” daca ar avea 12 metri doar calarit de un soldat :))

  3. Sf. Javelin se va serba in loc de dragobete, pe 24.02. Rata de succes este de aproape 100%. Doctrina spune ca pot fi utilizate la 2.5km, sunt operatori care au tras si de la 4 km cu ele. Dupa ce a apast butonul, operatorul se poate retrage ca fumul rachetei sa nu ii dea de gol pozitia, nu trebuie sa mentina tinta activa. Are penetrare intre 350 si 750 de mm si ataca de sus in unghi de minim 45 de grade in centru masei setate, localizeaza tinta prin infrarosu. De obicei ataca partea superioara a turetei si poate provoca explozia munitiei din compartimentul de lupta. De asemnea poate ataca si distuge tunul sau motorul tancului, un tanc imobilizat este apoi o tinta usoara. t-72-urile nu sunt adaptate la aceasta arma, acele copertine superioare improvizate se pare ca nu ajuta, mai degraba fac tinta si mai vizibila, se pare ca nici t-80-urile nu sunt. Ar fi interesant de vazut efectul asupra t-90-rilor, dar deoamcdata acestea nu au aparut pe front.

  4. Buna ziua. Intreb direct, oare ce parere au oamenii care citesc acest articol? El debuteaza cu o greseala stupida, potrivit careia ucrainenii au tras 280 de rachete Javelin, care au lovit 300 de tinte. Apoi, mai scrie ca lungimea aruncatorului are 12m lungime. E 1.2m, DEFAPT. Putina acuratete nu strica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”