/

Romgaz a semnat pe un miliard de dolari pentru Exxon România, dar va plăti peste două miliarde de dolari: companie are datorii de aproape cinci miliarde de lei

Romgaz plătește dublu pentru Exxon România
Romgaz plătește dublu pentru Exxon România (sursa: romgaz.ro)

Romgaz plătește dublu pentru Exxon România. Compania controlată de statul român prin Ministerul Energiei va plăti 1,06 miliarde de dolari pentru a achiziționa acțiunile firmei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, filiala românească a grupului Exxon. Prin această tranzacție, Romgaz va prelua jumătate din zăcământul de gaze naturale Neptun Deep.

Filiala de la București a grupului american Exxon a raportat în anul fiscal 2021 pierderi de peste 407 milioane de lei, echivalentul a 84 de milioane de dolari.

Prețul oficial: 1,06 miliarde de dolari

Tranzacția de 1,06 miliarde de dolari prin care Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, va prelua integral acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited se apropie de final.

Aristotel Marius Jude, directorul general al Romgaz, a emis un raport la finalul lunii iunie prin care informa piața de capital că pentru finalizarea acestei tranzacții „au mai rămas două condiții suspensive de îndeplinit”.

Prima condiție prevede „aprobarea sau aprobarea prezumată din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării cu privire la tranzacțiile prevăzute în Contract”. Dar Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu s-a întrunit de atunci.       

HG semnat de Ciucă

Cea de-a doua condiție prevede „emiterea de către Guvernul României a unei hotărâri care să aprobe menținerea valabilității Acordului Petrolier” ca urmare a notificării Agenției Naționale pentru Resurse Minerale cu privire la tranzacție și la schimbarea controlului asupra ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Citește și: Boris Johnson, mesaj foarte important în favoarea Ucrainei: Teritoriul capturat de Rusia poate fi recuperat. Întreaga comunitate internațională sprijină Kievul

Pentru a îndeplini această formalitate, premierul Nicolae Ciucă a adoptat în cursul zilei de miercuri o Hotărâre de Guvern.  

Practic, pentru finalizarea tranzacției mai este nevoie doar de aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Romgaz plătește dublu pentru Exxon România

Filiala românească a companiei ExxonMobile a raportat în anul fiscal 2021 pierderi de peste 407 milioane de lei, echivalentul a 84 de milioane de dolari. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, ExxonMobile România mai are și datorii de peste 4,75 miliarde de lei.

Defapt.ro a încercat să ia legătura cu Dan Dragoș Drăgan și Aristotel Marius Jud,  președintele neexecutiv, respectiv directorul general al Romgaz, pentru a afla dacă statul va prelua și pierderile în urma tranzacției. Nici unul nu a răspuns la telefon.

În schimb, Nicolae Bogdan Simescu, membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Romgaz, a precizat că, la finalul tranzacției, Romgaz va prelua „o companie curată”. Adică fără pierderi sau datorii.

Gaze extrase în 2026

Zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep era deținut în mod egal de OMV Petrom și Exxon România, un consorțiu în care firma americană deținea poziția de lider. În urma preluării de către Romgaz a companiei americane, poziția de lider a consorțiului a fost cedată firmei OMV Petrom.

Reprezentanții statului român, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, susțin public că exploatarea gazului din perimetrul Neptun Deep va începe până la finalul anului 2026. Dar termenul ar putea fi devansat cu cel puțin un an.

O altă problemă este legată de refuzul companiei OMV Petrom de a demara proiectul pentru că legea exploatării gazului offshore ar fi dezavantajoasă pentru grupul austriac.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

8 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:16Curs de economie ținut de Mihai Tudose la Antena 3: „Nicio țară nu s-a dezvoltat fără acest șoc financiar, începând de la America de câmp”
21:51Gheorghe Flutur anunță că PNL va guverna alături de PSD și în 2025: „Până la urmă trebuie să iasă o treabă bună”
21:05Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în pericol, după ce Greenpeace a atacat în instanță acordul de mediu obținut de OMV și Romgaz
20:55Zece oficiali militari americani în rezervă îl califică pe Trump drept „un pericol pentru securitatea noastră naţională şi democraţie”
20:45Prințesa Kate a încheiat procesul de chimioterapie, dar lupta cu cancerul nu s-a încheiat
20:38Germania iese parțial din Schengen: controale la toate frontierele terestre timp de șase luni pentru a ține sub control imigrația clandestină
20:32Kremlinul nu respinge planul de pace al cancelarului Scholz, dar cere și implicarea SUA și negocieri directe cu Kievul
18:48EXCLUSIV Daniel Jinga, directorul Operei, și-a numit adjunctă o prietenă, apoi a primit de la aceasta 10.000 de euro. Prietena lucra la Agenția Medicamentului. Jinga, susținut de PSD Buzău
18:33Ministerul Apărării a găsit, după peste 24 de ore, o dronă, dar o caută și pe cealaltă. Drona care a căzut, duminică, în Letonia avea explozibil
17:32Militarii români primesc „rații individuale de luptă” produse în Spania și Suedia
16:28Prefectul PSD de Brăila, cu pensie specială uriașă și amicul lui Mihai Tudose, se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg
14:41Abia acum, Romarm a încheiat un parteneriat pentru echipamente anti-dronă. Tehnologia vine de la compania americană Dzyne Technologies
14:25Ciolacu susține că dronele rusești care au survolat România nu au fost doborâte pentru că nu „aveau o ţintă pe teritoriul” nostru, dar a admis că a fost vorba despre o provocare
14:18Ciolacu nu mai poate lua bacul nici la Bechet, chiar dacă plătește: Dunărea are un nivel prea scăzut
14:11Ciucă spune că merge mai departe „fără nici un fel de problemă” cu candidatura la prezidențiale