/

EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg

Jaf la Romarm - afacerea pulberilor explozive
Jaf la Romarm - afacerea pulberilor explozive (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Jaf la Romarm – afacerea pulberilor explozive. Emanuel Ioana, șeful Romarm, recunoaște oficial că vrea să vândă pulberea scoasă din Rezervele de Stat, special pentru producția de muniție în industria de apărare românească, dealer-ului de arme Emilian Grebev, patronul firmei bulgare EMCO. Dar aruncă vina pe fabricile de armament care i-ar fi cerut acest lucru. Complet fals, spune directorul unei fabrici de armament.

Citește și: EXCLUSIV Sabotaj: deși aflată în criză de pulberi pentru muniție, Romarm vrea să vândă 400 de tone de pulberi, primite de la Rezerva de Stat, unei companii bulgare de armament

Informațiile obținute de către DeFapt.ro arată că Romarm vrea să vândă pulberea cu aproximativ 15 euro kilogramul, deși fabricile de armament românești o cumpără din Serbia cu un preț mediu de cel puțin 40 de euro pe kilogram. Anul trecut, Uzina Mecanică Plopeni a plătit chiar și 120 de euro pe kilogram din cauza crizei de pulberi de pe piața internațională.

Aceasta este o nouă afacere foarte ciudată girată de ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, care pare că sabotează industria de apărare în timp ce un război are loc la granițele României.

Rezerva de Stat scoate 400 de tone de pulberi

DeFapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că Romarm, compania de stat deținută de Ministerul Economiei, vrea să vândă pulberea primită special pentru fabricile de armament românești de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. De această afacere nu este străin nici ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, cel care l-a numit în funcție pe Emanuel Ioana.

Citește și: VIDEO Oficialii NATO ne sfătuiesc cum să ne pregătim de războiul cu Rusia: să avem în casă radiouri și lanterne cu baterii. Germania încurajează populația să păstreze și bani cash

Totul a început anul trecut, după ce Guvernul României a dat o Ordonanță de Urgență prin care a decis ca Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, condusă de Georgian Pop, să scoată din rezervele de stat în jur de 400 de tone de pulberi pentru a fi împărțite fabricilor de armament de stat în vederea continuării producției de muniție.

1 leu/kg pentru Uzina Mecanică Plopeni

Viorel Stelian Popa, directorul general al Uzinei Mecanice Plopeni – una din fabricile de armament căreia i s-a alocat o cotă de pulberi de la Rezervele de Stat – a declarat pentru DeFapt.ro că prin Ordonanța de Urgență s-a stabilit că fiecare fabrică trebui să plătească un preț modic de un leu pe kilogramul de pulbere.

Citește și: EXCLUSIV Cu război la graniță, România încă nu a reușit să pună pe picioare o fabrică de pulberi pentru muniție. Ministrul Spătaru de la Economie se încurcă în cifre și minte la TV

„Rezervele de Stat ne-a dat cu un leu kilogramul, conform Ordonanței de Urgență. Un preț simbolic. Ne-a dat-o pentru producția proprie. Ne-a dat-o pentru comenzile care ar putea fi în producție. Intern, extern, nu contează”, a spus directorul Viorel Stelian Popa.

Directorul Romarm, Emanuel Ioana, a început la finalul anului trecut să facă presiuni asupra directorilor de la fabricile de armament să scoată la vânzare pulberea alocată de la Rezervele de Stat. Nu singur, ci împreună cu directorul comercial al Romarm, Bogdan Hera, și cu seful serviciului Export, Șerban Ianculescu.

Romarm, presiuni la Plopeni: EMCO vrea pulberea

De exemplu, a spus directorul Viorel Stelian Popa, în decembrie anul trecut, Romarm a notificat conducerea Uzinei Mecanice Plopeni (UMP) despre intenția firmei bulgare EMCO, deținută de magnatul Emilian Grebev, de a cumpăra pulberea.

Citește și: EXCLUSIV Țuțu a pus la cale afacerea măștilor în biroul său de la Romarm și a făcut presiuni la MApN să se facă rapid plățile. Țuțu, Pițurcii și complicii aveau un grup dedicat de Whatsapp

„I-am scris în decembrie, că a trimis din decembrie, i-am scris că nici măcar nu am preluat pulberea și analizăm întâi procesul de producție și când se va pune problema vom reveni asupra solicitării lor. Să dăm! Să dăm!”, a precizat Popa.

Șerban Ianculescu, șeful Serviciului Export din cadrul Romarm, a trimis în ianuarie 2024 un nou e-mail către fabricile de armament prin care a transmis scrisorile primite de la „partenerul EMCO”, cu mențiunea că „acesta își manifesta dorința de achiziționare a pulberilor din stoc”.

Șeful Romarm știe că pulberea e neconformă pentru Plopeni

La solicitarea DeFapt.ro, directorul Romarm, Emanuel Ioana, a precizat că pulberea, după ce este preluată de filiale, adică de fabricile de armament, este supusă unei analize privind posibilitatea ca aceasta să fie folosită în procesul propriu de fabricație a munițiilor:

„În cazul în care materialele energetice (pulberile – n.r.) nu se încadrează în parametrii tehnici pentru utilizare, acestea trebuie fie distruse, conform legii, ceea ce implică costuri majore și creează probleme de mediu, sau valorificate, generând astfel venituri suplimentare”.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Totodată, a mai declarat Ioana, Romarm (atenție – la solicitarea fabricilor de armament), „inițiază discuții exloratorii de natură comercială pentru a identifica posibilitățile de valorificare a acestor materiale energetice neconforme”.

Emanuel Ioana, șeful Romarm (sursa: defapt.ro)

De fapt, pulberea nu a fost analizată încă

Viorel Stelian Popa îl contrazice pe directorul Emanuel Ioana susținând că Uzina Mecanică Plopeni nu a transmis vreodată vreun document către Romarm din care să rezulte că ar avea pulberi de vânzare. „Pulberea despre care discutăm nici nu am ajuns să o preluăm de la rezerva de stat și deja ei vor să o vândă. Pulberea se va prelua prin februarie”, a mai spus directorul Popa.

Practic, directorul Emanuel Ioana minte ca să acopere controversata afacere, girată de ministrul Radu Oprea. Pe de-o parte, este contrazis de subalternul său direct, Șerban Ianculescu, care a trimis oferta bulgarilor.

Pe de altă parte, de unde știe directorul Emanuel Ioana că pulberea de la Rezervele de Stat este neconformă, în contextul în care aceasta nu avea cum să fie supusă unei analiza dacă nici măcar nu a ajuns în depozitele fabricilor de armament?

Prețul de vânzare către EMCO: 15 euro/kg

Viorel Stelian Popa, directorul UMP, a explicat pentru DeFapt.ro că fabrica de armament pe care o conduce, în cazul în care afacerea nu este stopată, urmează să vândă pulberea cu șapte euro pe kilogram către Romarm. La rândul ei, Romarm urmează să vândă pulberea cu aproximativ 15 euro pe kilogram către EMCO, firma bulgarului Emilian Grebev.

Citește și: Cine conduce uzina de armament Plopeni: directorul – teolog, ex-director la circ; directorul comercial – anchetat de DNA; șefa CA-ului – absolventa unei facultăți private, la 29 de ani

De exemplu, dacă EMCO urmează să cumpere 200 de tone de pulberi, ar urma să plătească în jur de trei milioane de euro. Din această sumă, Romarm ar urma să își oprească 1,6 milioane euro, iar restul să îi dea Uzinei Mecanice Plopeni.

Ulterior, Emanuel Ioana, în calitate de director Romarm, ar trebui să cumpere pulberea de la sârbi și/sau de la bulgari pentru a acoperi necesarul pentru producția de muniție de la Plopeni.

Jaf la Romarm – afacerea pulberilor explozive

Doar că prețul minim cu care Romarm ar cumpăra ar fi de 40 de euro pe kilogram, adică cu 25 de euro mai scump decât cel de vânzare al pulberilor din Rezerva de Stat.

Întrebat dacă industria de apărare românească are în acest moment suficientă pulbere pentru a acoperi necesarul de producție al muniției, dar și cum explică că prețul de vânzare către EMCO Bulgaria este mai mic decât prețul de achiziție a pulberei din Serbia, directorul Emanuel Ioana s-a ascuns în spatele secretului comercial.

„Informațiile solicitate sunt aferente activităților comerciale iar divulgarea acestora ar aduce atingere principiului concurenței loiale”, a precizat Emanuel Ioana.

Ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, nu a răspuns încă solicitării transmise de către DeFapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  1. Pulberea, daca ar fi neconformă (dar nu este pt că. U a expirat termenul de garanție) se poate reintroduce in fluxul tehnologic da laUzi a Pirochim Victoria și se readuce în parametri . Dar băiețeii ăștia tineri habar nu au că nu-și t de specialitate

  2. Pai ce va mirati, la fel faceau si cu graul romanesc, il scoteau in larg ne nava, statea 7 zile apoi se intorcea cu „acelasi” grau importat!! Si asa da faliment industria romaneasca „de orice”, si vin smecherii si cumpara de ex terenul din Baneasa samd. Oricum niciodata armata nu a beneficiat mai mult de 1-1,2 % din PIB chiar daca pe hartie erau 2 si mai nou 2,5% ca deh organizam licitatii, ne prefacem ca mai cumparam ceva mai mintim ca retehnologizam, Apoi anulam tot si surpriza ramane MApN la sfarsit de an cu banutii necheltuiti si ghiciti ce se imtampla!
    Mizeria e mare la varf dar toti ne complacem si tacem!

  3. Luni de zile a umblat stirea la TV si prin ziare cu acest individ Popa impreuna cu directorul lui comercial si o consiliera cu cei 13 miei , mii de euro ,combinati , contracte fictive , etc, iar acum vedem ca pozeaza in salvatorul industriei de aparare?!. In ce tara traim ?????? Mai bine ne spune motivul real care sta la baza acestor articole.

    • Cred ca este acelasi Popa Viorel caruia dupa ce i-a fost citit CV-ul in direct, la emisiunea Buna Romania, a facut reclamatie la CNA , prin care se plangea ca a fost adus prejudiciu de imagine industriei de aparare , citindu-i CV-ul . Ce mai cauta astfel de oameni in functii ????? NU NE MAI FACEM BINE !!!

  4. Am lucrat la Uzina Mecanica Plopeni timp de 28 de ani , pana in 1997, locuiesc in Orasul Plopeni de peste 50 de ani, conducere mai proasta ca in ultimii ani nu a avut uzina de la infiintarea ei . Acest individ Popa , vine de 2 ori pe luna la munca si atunci ca sa isi bea cafeaua cu una de la HR , am inteles ca si-a pus bine ( pe functii de conducere) toata camarila lui formata din sofer personal ( fost dascal a lu Popa) numit in functie de conducere, cu salariu de 10000 lei , secretara ( fosta vanzatoare la un magazin de cartier) numita in functie de consilier personal, director comercial (ala cu 13 miei) , ingineri pusi sefi fara nici un pic de experienta. CUM DRACU SA MEARGA CEVA IN UZINA cu aceste capuse la conducerea ei ?

    • La ce să pierd timpul „defapt. ro” când tu cenzurezi! Am avut o opinie pertinentă, tu o analizezi, ulterior postezi dacă e în concordanță cu opinia ta! Definiția cenzurii!

    • Neverosimil! Non sens, nu are logică! Îmi pare rău, mă îndoiesc de comentarii (subiect de presă nu e, nu ați arătat nimic, nici un document care vă susțin inepțiile)! Vă rog documentați afirmațiile!

    • Neverosimil! Non sens, nu are logică! Îmi pare rău, mă îndoiesc de comentarii (subiect de presă nu e, nu ați arătat nimic, nici un document care vă susțin inepțiile)! Vă rog documentați afirmațiile!

  5. Așa s-au făcut afaceri cu bani împrumutați pentru români,prin furt organizat de cei ce au firme și în România și în străinătate cu complicii lor …se vinde afara praf de muniție,grîu,etc….pe acte și se cumpără la suprapreț ca să genereze profit uriaș ..in realitate aceeași marfă care nu se mișcă,,,revine” in Romania cu preț dublu plus transport…aceste firme nu au controale de către cei ce ar trebui să facă aceste controale fiindcă este o mafie organizată de peste 30 de ani ,cu urmașii lor… săracă țară bogată!!!:)((

  6. Dupa atatea comentarii , citind si articolul din G4media, postat de @Georgescu , incep sa imi fac o imagine clara asupra problemei : cine stie ce manevre o fi avut personajul asta de Popa impreuna cu directorul lui comercial cu pulberea aia , a intervenit ala de la Romarm sa le opreasca furtul si acum au iesit cu galagie in presa. TIPIC ROMANESC !!!

  7. Sincer , ma mir , cum de nu a iesit stapanu’ lu Popa ( Florin Spataru) sa isi apere cainele. Ii cred si pe amaratii aia , ca nu pot iesi public sa comenteze nimic , cu Florin Spataru in functia de consilier a lu’ Ciolacu.
    Ciolacu daca tot se da corect , ar trebui sa cheme „hingherii” sa adune toti cainii astia …

  8. Nu-i așa că e mișto când își dau seama jurnaliștii cu cine au de-a face ca surse? Cine știe ce afaceri dubioase are Popa iar ăsta I le strică.
    Un bun manager de se plimba în toate instituțiile statului. Sunt curioasa unde îl mai pune partidul după aventura cu Plopeni. Omul clar trebuie promovat la extern.
    https://defapt.ro/cine-conduce-uzina-de-armament-plopeni-directorul-teolog-ex-director-la-circ-directorul-comercial-anchetat-de-dna-sefa-ca-ului-absolventa-unei-facultati-private-la-29-de-ani/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro