/

Putin îi aruncă în luptă pe cecenii lui Kadîrov, după ce Prigojin și-a retras mercenarii Wagner de pe linia frontului

Putin trimite cecenii în Ucraina iar
Putin trimite cecenii în Ucraina iar (sursa: kremlin.ru)

Putin trimite cecenii în Ucraina iar. Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

Putin trimite cecenii în Ucraina iar

Conform raportului zilnic al aceluiaşi minister despre evoluţia frontului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, unităţile de asalt cecene luptă de asemenea în centrul oraşului ucrainean Mariinka.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Unităţile trupelor speciale cecene Ahmat, denumite astfel de liderul cecen Ramzan Kadîrov în onoarea tatălui său, au participat activ la lupte în primele luni ale invaziei ruse, dar apoi au avut o implicare foarte limitată în operaţiuni, fiind eclipsate de unitatea de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin care a ocupat recent oraşul ucrainean Bahmut după mai mult de opt luni de lupte sângeroase.

Kadîrov a anunţat joi că unităţile sale de asalt au început operaţiuni ofensive pentru „eliberarea” unor localităţi în provinciile ucrainene Doneţk, Zaporojie şi Herson, provincii care, împreună cu Lugansk, au fost anexate de Rusia, deşi trupele ruse le controlează doar parţial. Potrivit lui Kadîrov, trupele Ahmat vor activa ca unităţi de asalt în sectoarele cele mai periculoase ale frontului ucrainean, misiune încredinţată până în prezent mercenarilor unităţii Wagner.

Prigojin continuă luptă cu Moscova

Liderul acesteia din urmă, Evgheni Prigojin, a avut sâmbătă o nouă ieşire verbală violentă la adresa unor oficiali din „turnurile Kremlinului”, pe care nu i-a precizat, acuzându-i că încearcă să semene discordie între Wagner şi Ahmat. „Jocurile periculoase au devenit obişnuite în turnurile Kremlinului (…) Ei pur şi simplu distrug statul rus”, a susţinut Prigojin.

În raportul său operaţional despre evoluţie frontului, comandamentul ucrainean a semnalat tentative eşuate de acţiuni ofensive ruseşti lângă Ivanivske, un mic oraş situat la circa zece kilometri vest de Bahmut, precum şi raiduri efectuate de aviaţia militară rusă în zona oraşelor Bila Hora şi Ceasov Iar. De asemenea, se dau lupte intense în zona oraşului Avdiivka, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe.

În acest timp, în provincia rusă Belgorod de la frontiera cu Ucraina autorităţile locale au anunţat sâmbătă că doi civili au fost ucişi în urma unor noi bombardamente ale artileriei ucrainene. Aceleaşi autorităţi au anunţat evacuarea urgentă a circa 600 de copii din localităţile limitrofe frontierei ucrainene, în timp ce peste 5.000 de civili s-au refugiat din aceleaşi zone de teama bombardamentelor.

Noi atacuri asupra Belgorodului

Armata ucraineană şi-a înmulţit atacurile în această provincie frontalieră rusă, unde în urmă cu o săptămână a avut loc o incursiune spectaculoasă a unor grupuri înarmate ce s-au auto-descris ca fiind ale unor combatanţi ruşi ce luptă de partea armatei ucrainene.

Citește și: ANALIZĂ Cum arată sistemul defensiv rusesc, de care Ucraina trebuie să treacă. Primul obstacol: câmpurile de mine instalate chiar de ucraineni, deminate noaptea pe fâșii

Bombardamentele şi aceste atacuri ar putea fi o tactică a armatei ucrainene de a forţa Rusia să-şi mute trupe de pe teritoriul Ucrainei pentru a-şi apăra propriul teritoriu, în timp ce este aşteptată mult trâmbiţata contraofensivă ucraineană care să încerce eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Într-un interviu publicat sâmbătă de The Wall Street Journal, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că armata ucraineană este pregătită pentru lansarea acestei contraofensive, dar a insistat că are nevoie în continuare de mai multe arme occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea să facă pușcărie în România fiindcă este „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro