/

SUA au deblocat 61 de miliarde de dolari în ajutor militar vital pentru Ucraina, după luni de zile de negocieri între democrați și republicani

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina
SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina. După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, susţinut de aleşi ai ambelor partide.

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistenţă militară şi economică care „va salva mii de vieţi”, în timp ce liderul american, Joe Biden, şi-a exprimat satisfacţia după adoptarea unui pachet de „ajutor crucial” pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria”.

Citește și: Nicuşor Dan, tricou cu mesajul ”Ştim toţi!”, ca replică la tricoul prezentat de Cristian Popescu Piedone cu mesajul ”Şi eu sunt interlop”

Rusia, în schimb, a susţinut că acest ajutor „va ucide şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”.

Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaş pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de preşedintele Biden.

Textul asupra Ucrainei prevede 61 de miliarde pentru a veni în ajutorul Kievului împotriva Rusiei; cel privind Israelul include câteva miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian, numit „Iron Dome” („Domul de Fier”).

Marți, vot în Senatul dominat de democrați

În sala de şedinţe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene în huiduielile aleşilor trumpişti.

Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

În centrul tuturor tensiunilor: finanţarea războiului din Ucraina.

„Sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina”

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane.

Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt foarte favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia.

Dar republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează.

Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este „un mesaj clar pentru Kremlin”.

Mai circumspect, premierul polonez, Donald Tusk, un fervent apărător al Kievului, a mulţumit Statelor Unite, dar a subliniat întârzierea adoptării asistenţei.

„Mai bine mai târziu decât prea târziu. Şi sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina”, a scris el pe reţeaua socială X.

Biden poate confisca active rusești

În plin an electoral, problema s-a transformat în Statele Unite într-un duel la distanţă între cei doi candidaţi la preşedinţie.

După luni de tergiversări, şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a ajuns să susţină pachetul financiar pentru Ucraina.

„Pentru a spune sincer: prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă”, a pledat el, nu fără o vizibilă emoţie.

Acest plan de ajutor – în principal asistenţă militară şi economică – de asemenea îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.

Bani și pentru Israel, și pentru Gaza

Printre celelalte părţi ale uriaşului plan: 13 miliarde de dolari asistenţă militară pentru aliatul istoric al Statelor Unite, Israel, în războiul cu Hamas.

Mai mult de nouă miliarde de dolari sunt, de asemenea, prevăzute pentru a „răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar în Fâşia Gaza şi pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume”, potrivit unui rezumat al textului.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american declarase vineri că fluxul de ajutor american către Ucraina se va relua „imediat” după adoptarea acestui text de către ambele camere ale Congresului.

Dar această adoptare l-ar putea costa pe liderul republican Mike Johnson poziţia sa: o mână de aleşi conservatori, adversari înverşunaţi ai ajutorului pentru Ucraina, au promis că vor face totul pentru a-l demite pe „speaker” cu scopul de a-l pedepsi pentru sprijinul său. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:03Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii: majorare de 23% a costurilor cu salariile angajaților statului. Ele au consumat, în șase luni din 2024, 4,4% din PIB
18:13VIDEO EXCLUSIV Cozi uriașe de mașini care aduc recipiente la centrul de sortare RetuRO de la Giarmata, șoferi care așteaptă o zi întreagă, benzi transportoare care cedează, muncitori puțini
15:48Șmecheria lui Curaj, acolitul Ecaterinei Andronescu și al lui Sorin Cîmpeanu: eliminarea unui banal filtru de nume distruge proiecte de cercetare de zeci de milioane de euro
15:12EXCLUSIV Polițist de la Crimă Organizată, vânzător de interceptări din dosare pentru sute de mii de euro. Banii veneau ca împrumut și de la o firmă cu pierderi a lui Grigoriu „Bancorex”
14:11Contești ridicarea permisului auto deși nu ai nici un argument, poți fi amendat de instanță pentru rea-credință
14:02Unde duce o parcare neregulamentară: l-a prins Poliția că tocmai se aprovizionase cu „iarbă” după ce a refuzat să se legitimeze
13:48Mama tuturor grindinelor: o furtună cu gheață a secerat, la propriu, sute de hectare de porumb și floarea soarelui în județul Iași
13:35Fenomen grav: 16.000 de elevi au dispărut din școli înainte de Evaluarea Națională. Nimeni nu explică de ce
11:55Curs scurt de fraudare a alegerilor: primar pesedist, reținut pentru că a dat adeverințe de domiciliu și șpagă alegătorilor
11:27PSD vrea să numească comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea: „Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Social Democrat înseamnă un PSD unit“
10:25Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a doctoratului
00:24Cel mai scump tren de hârtie din lume, în România: peste 1,7 milioane de euro, bani publici
00:17Părinții își lasă copiii pradă ecranelor iar apoi nu-i mai pot recupera din depresie. Ce reguli trebuie impuse
00:05Peste dunele marine de la Agigea, rezervație protejată, se pot construi blocuri, a decis o instanță de la Constanța
10:38Cine a donat cele mai mari sume pentru campania PSD-PNL la Parlamentul European: Cârciu, zis “Ospătarul cu Bentley“, Rareș Bogdan și Vasile Dîncu