/

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi Foto: Twitter

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul: inginerul Maxim povestește, pe Twitter, cum a reușit armat ucraineană să distrugă zeci de blindate care încercau să treacă râul.

Potrivit relatărilor din presă, armata rusă a pierdut, încercând să treacă râul Siverskîi pe un pod de pontoane, circa 50 de blindate și aproximativ 1.000 de militari. Imaginile din dronă confirmă distrugerea podului și arată nenumărate blindate distruse, pe ambele maluri ale râului.

Relatări ulterioare arată că rușii au încercat să amplaseze circa patru poduri de pontoane, din care cel puțin două au fost distruse – arată CNN.

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi

Un inginer militar, Maxim, relatează, pe Twitter, cum a reușit să estimeze poziția podului de pontoane, a aflat la timp că podul era gata și apoi a chemat artileria și aviația pentru a-l distruge.

„Inițial, au existat informații de la unitățile din prima linie că sunt ruși de cealaltă parte a râului și adună diverse vehicule. Așadar, comandantul meu mi-a cerut, pe 6 mai, fiind unul dintre cei mai buni ingineri militari, să fac o misiune de recunoaștere (…) Am explorat zona și am sugerat o locație în care rușii ar putea încerca să monteze un pod pontone pentru a ajunge pe cealaltă parte. Telemetrul a arătat că râul are 80 m lățime, iar rușii ar avea nevoie de opt bucăți (10 m fiecare) de pod, conectate pentru a ajunge pe cealaltă parte.

Cu acel debit al râului, știam că vor avea nevoie de bărci cu motor pentru a amenaja un astfel de pod și le va lua cel puțin două ore de muncă.

Mi-a luat o zi să verific totul. Și a trebuit să o fac și pe 8 mai.

Deci, am raportat comandanților mei informațiile pe care le aveam.

De asemenea, i-am spus unității care observa acea parte a râului că trebuie să fie atenți la zgomotul bărcilor cu motor.

Rușii au incendiat pădurile pentru a nu fi văzuți

Vizibilitatea era proastă în zonă, pentru că rușii au incendiat câmpuri și păduri și aruncau o mulțime de grenade fumigene. Pe deasupra, era ceață.

Trebuiau să audă sunetul. Și l-au auzit pe 8 mai dimineața devreme. Chiar în locul în care am spus. Am fost acolo să verific și eu și am văzut cu drona mea cum fac rușii podul.

Raportat imediat comandanților.

Privind în urmă, cred că recunoașterea + sugestiile mele pentru unitatea fluvială au avut cel mai mare impact. Am întrecut inginerii militari ruși.

Rușii au încercat să pună un pod chiar în locul pe care l-am estimat.

Unitatea fluvială nu a văzut unitățile rusești, dar a putut să audă bărcile cu motor și să raporteze imediat”, a scris Maxim pe Twitter.

Mercenarii Wagner recunosc dezastrul

Bătălia a durat din 8 mai pe 10 mai, când podul a fost complet distrus. Partea ucraineană a estimat pierderile rusești la 50 de blindate.

Un site specializat în monitorizarea, din surse publice, a echipamentelor militare folosite în Ucraina, arară că, pe imaginile din dronă, se văd, printre altele, șase tancuri T-72 și o barcă cu motor, plus numeroase alte blindate.

Dezastrul a fost confirmat pe un canal de Telegram al grupului de mercenari Wagner, care recunosc că sunt circa „două duzini” de vehicule distruse.

Citește și: Piloții ruși folosesc GPS-uri „rudimentare” lipite de bordul avionului. Trupele terestre se orientează după hărți din anii 80

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea să facă pușcărie în România fiindcă este „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro