/

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi Foto: Twitter

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul: inginerul Maxim povestește, pe Twitter, cum a reușit armat ucraineană să distrugă zeci de blindate care încercau să treacă râul.

Potrivit relatărilor din presă, armata rusă a pierdut, încercând să treacă râul Siverskîi pe un pod de pontoane, circa 50 de blindate și aproximativ 1.000 de militari. Imaginile din dronă confirmă distrugerea podului și arată nenumărate blindate distruse, pe ambele maluri ale râului.

Relatări ulterioare arată că rușii au încercat să amplaseze circa patru poduri de pontoane, din care cel puțin două au fost distruse – arată CNN.

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi

Un inginer militar, Maxim, relatează, pe Twitter, cum a reușit să estimeze poziția podului de pontoane, a aflat la timp că podul era gata și apoi a chemat artileria și aviația pentru a-l distruge.

„Inițial, au existat informații de la unitățile din prima linie că sunt ruși de cealaltă parte a râului și adună diverse vehicule. Așadar, comandantul meu mi-a cerut, pe 6 mai, fiind unul dintre cei mai buni ingineri militari, să fac o misiune de recunoaștere (…) Am explorat zona și am sugerat o locație în care rușii ar putea încerca să monteze un pod pontone pentru a ajunge pe cealaltă parte. Telemetrul a arătat că râul are 80 m lățime, iar rușii ar avea nevoie de opt bucăți (10 m fiecare) de pod, conectate pentru a ajunge pe cealaltă parte.

Cu acel debit al râului, știam că vor avea nevoie de bărci cu motor pentru a amenaja un astfel de pod și le va lua cel puțin două ore de muncă.

Mi-a luat o zi să verific totul. Și a trebuit să o fac și pe 8 mai.

Deci, am raportat comandanților mei informațiile pe care le aveam.

De asemenea, i-am spus unității care observa acea parte a râului că trebuie să fie atenți la zgomotul bărcilor cu motor.

Rușii au incendiat pădurile pentru a nu fi văzuți

Vizibilitatea era proastă în zonă, pentru că rușii au incendiat câmpuri și păduri și aruncau o mulțime de grenade fumigene. Pe deasupra, era ceață.

Trebuiau să audă sunetul. Și l-au auzit pe 8 mai dimineața devreme. Chiar în locul în care am spus. Am fost acolo să verific și eu și am văzut cu drona mea cum fac rușii podul.

Raportat imediat comandanților.

Privind în urmă, cred că recunoașterea + sugestiile mele pentru unitatea fluvială au avut cel mai mare impact. Am întrecut inginerii militari ruși.

Rușii au încercat să pună un pod chiar în locul pe care l-am estimat.

Unitatea fluvială nu a văzut unitățile rusești, dar a putut să audă bărcile cu motor și să raporteze imediat”, a scris Maxim pe Twitter.

Mercenarii Wagner recunosc dezastrul

Bătălia a durat din 8 mai pe 10 mai, când podul a fost complet distrus. Partea ucraineană a estimat pierderile rusești la 50 de blindate.

Un site specializat în monitorizarea, din surse publice, a echipamentelor militare folosite în Ucraina, arară că, pe imaginile din dronă, se văd, printre altele, șase tancuri T-72 și o barcă cu motor, plus numeroase alte blindate.

Dezastrul a fost confirmat pe un canal de Telegram al grupului de mercenari Wagner, care recunosc că sunt circa „două duzini” de vehicule distruse.

Citește și: Piloții ruși folosesc GPS-uri „rudimentare” lipite de bordul avionului. Trupele terestre se orientează după hărți din anii 80

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:37Tetraplegic în scaun cu rotile, proxenet și traficant de droguri. Instanța l-a iertat de pușcărie
16:32Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie: venituri suplimentare la buget de miliarde de lei
16:23De ce se adună peste 800 de artiști la Iași pe parcursul a zece zile
16:06Lovitură „devastatoare” a Kremlinului: Biden și Blinken nu mai au voie să intre în Rusia
15:50Ministerul Gabrielei Firea, incapabil să cheltuie banii primiți de la buget pentru salarii: cea mai proastă execuție bugetară. În minister lucrează deja 183 de oameni
08:44VIDEO Șocant: doi parlamentari UDMR justifică acțiunea a doi etnici maghiari condamnați pentru că voiau să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie
23:51Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile
18:16Rusia va tăia, de sâmbătă, gazele furnizate Finlandei, fiindcă refuză să plătească în ruble. Este a treia țară care pierde accesul la gaze rusești
14:22A început Romanian Creative Week la Iași. Peste 800 de artiști și zeci de evenimente muzicale, artă, modă și film
14:00Amendă de 12.000 de lei pentru patronul unui magazin sătesc, dar a avut un mare noroc. Care a fost motivul
13:52„Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom” (investigație Rise Project)
13:42Ce oraș va fi desemnat „Destinația anului 2022”. Iașiul, printre finaliste
13:08VIDEO Gafă aiuritoare a lui George W. Bush: „Invadarea Irakului a fost brutală și nejustificată”. A confundat Irakul cu Ucraina
13:02Ciucă nu exclude cel mai „negru” scenariu cu privire la evoluția războiului din Ucraina
12:51Șpagă de mii de euro pentru angajări la serviciul de ambulanță Neamț. Managerul și asistentele care intermediau mita, reținuți de DNA. Ce salarii sunt la SJA Neamț