/

FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav, culcați pe saltele îmbibate cu fecale, urină și sânge, printre materiale de construcții și moloz

Mureș - un nou azil al groazei
Mureș - un nou azil al groazei (sursa: Facebook/Centrul de Resurse Juridice)

Mureș – un nou azil al groazei. Șase persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale erau ținute în condiții inumane și degradante în subsolul Centrului de îngrijire și asistență „Căsuța Lu’ Min” din județul Mureș (GALERIE FOTO).

Mureș – un nou azil al groazei

Acesta este unul din azilele groazei care au scăpat de vigilența autorităților din subordinea Ministerului Muncii, respectiv a Ministerului Afacerilor Interne.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Centrul de Resurse Juridice, organizația care scos la iveală abuzurile din azilele terorii din Voluntari și Afumați, arată că cele șase persoane cu dizabilități zăceau pe saltele murdare de fecale, urină și sânge printre grămezi de moloz, materiale de construcție și echipamente medicale vechi. Două dintre aceste persoane erau blocate într-o camera minusculă de trei metri pătrați fără lumină și aerisire.

Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, a cerut cercetarea disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare. Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a anunțat că toate documentele legate de acest caz vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.

„Mediu natural, de vis, ideal pentru echilibrul psihic”

Azilele groazei sunt răspândite în toată România. Oameni în vârstă sau cu dizabilități ajung în astfel de centre fie aduși de familie, fie sunt dați în grija privaților de către statul român. În loc să fie tratați corespunzător în funcție de afecțiunile fiecăruia, oamenii ajunși în astfel de azile sunt supuși la cele mai groaznice tratamente inumane și degradante.

Centrul de Resurse Juridice a efectuat o vizită de monitorizare neanunțată la centrul de îngrijire și asistență „Căsuța Lu’ Min”, aflat în satul Bărdești, localitate care aparține de comuna Sântana de Mureș din județul Mureș.

Centrul „Căsuța Lu’ Min” este deținut de Asociația „Re-min” din Târgu Mureș, organizație non-guvernamentală reprezentată de Cosmin Papuc. De pe site-ul centrului aflăm că acesta este situat într-o zonă liniștită și pitorească, înconjurat de pădure.

„Fiind amplasată într-o localitate suburbană a zonei metropolitane Târgu Mureș, este concepută într-un mediu natural, de vis, ideal pentru echilibrul psihic și sufletesc al rezidenților, inclusiv în ceea ce privește accesibilitățile pentru persoanele cu dizabilități. Aici atmosfera familială este decorul perfect pentru oamenii sau familiile care sunt în căutarea unui mediu plăcut”, se menționează pe site.   

„Stare avansată de malnutriție (piele și os)”

Dacă ne luăm după descrierea de pe site, aici ar fi trebuit să fie un mic paradis pentru oamenii vulnerabili. În realitate, funcționează unul dintre azilele groazei. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a găsit patru persoane cu dizabilități grave în subsolul centrului, ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi.

Cele patru persoane zăceau culcate pe „saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.

O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.”, arată CRJ.

„Fără aerisire, fără iluminat”

Echipa CRJ a cerut de urgență ajutor la 112, în jurul orei 13:30. Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, a mai fost găsită o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.

Potrivit CRJ, după patru ore, timp în care echipa a colaborat cu autoritățile, un rezident a sugerat că acolo se mai află și alte persoane, altele decât cele găsite.

„Am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”, a transmis CRJ.

Bătrâni amenințați și bătuți

În urma discuțiilor pe care echipa CRJ le-a avut cu persoanele din „Căsuța Lu’ Min” a rezultat că o parte dintre aceștia au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

„Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore. După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis. Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități. Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate”, a menționat CRJ.

Ministerul Muncii a cerut măsuri

Reprezentanții ISU Mureș au transmis că „din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”.

Citește și: Ce averi consistente au făcut, în capitalism, judecătorii care i-au achitat pe ucigașii lui Gh. Ursu și au făcut apologia ceaușismului. Au conturi în valută, pentru care Ursu a fost arestat

Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, a cerut cercetarea disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare.

În plus, Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a anunțat că toate documentele legate de acest caz vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.

„Avem persoane de la Bucureşti, de la Covasna şi avem persoane din Târgu Mureş. Din aceste trei locuri au fost aduşi, la decizia unor autorităţi şi printr-un contract de externalizare servicii dintre DGASPC-uri şi acest Centru, conform legii (…) Am avut discuţii cu doamna ministru al Muncii şi, deîndată, prin Decizia 784, a fost retrasă licenţa acestui centru, pentru că până nu am avut retrasă licenţa nu am putut să purcedem la relocarea acestor persoane”, a spus Mara Togănel.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:27O avocată naționalistă și care își postează poze cu pistoale la imaginea de profil de pe Facebook a acroșat un motociclist în trafic. Intenționat, spun procurorii. În arest, femeia se ceartă cu gardienii
14:05VIDEO Babasha, moment muzical cu toată familia pe scena teatrului din Bacău, fără nici o legătură cu manelele: Vlad Babașa la clape, Bianca Babașa – voce, tatăl – clarinet, mama – voce
13:49Și eu l-aș fi huiduit pe Babasha: m-am săturat de agresivitatea maneliștilor, neamuri proaste cu boxele în stradă. M-am săturat de manelizarea țării
12:48Grindeanu refuză să numească un șef de spital CF care a câștigat postul prin concurs, i-a prelungit interimatul unei loiale
12:06Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj
11:44Babasha, impresariat de o firmă care are zeci de contracte anual cu instituții publice pentru concerte. Primăria Sectorului 3 (Robert Negoiță), printre cele mai mari contracte
11:01Guvernul vrea să le dea lui Florin Iordache, Paul Stănescu și Renate Weber locuință gratuită, dar chiria să fie plătită de instituția unde lucrează
09:54VIDEO Controversa Babasha – artistul român va fi prezent și în al doilea concert de la București al trupei Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază. Urmează un show și mai și”
21:54Mișcarea „România Renaște”, care pregătește candidatura lui Geoană, acuză „incompetența administrării alegerilor”, care ar permite fraudarea
19:04One United Properties cere de la DeFapt.ro 100.000 de euro plus cheltuieli de judecată, de două ori mai mult decât suma pentru care voia dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul
17:10La Baia Mare, USR putea câștiga primăria dacă Forța Dreptei nu venea cu propriul candidat, penalul Cristian Anghel
16:24BEJ Olt: Aproape 70% dintre procesele-verbale, completate cu greşeli
15:12Ciucă spune că prezidențialele ar putea fi mutate iar, lângă parlamentare. Acum zece zile, Ciolacu insista ca ele să fie în septembrie
13:20Prețul bun al dezinformării: cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS. Institutul de sondaje, alimentat cu sume uriașe de la buget
12:29EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor