/

EXCLUSIV Ministrul de Interne a discutat cu Patriarhul Daniel să schimbe rânduiala bisericească pentru înmormântarea unui interlop. Este vorba despre celebrul caz „Emi Pian”

Ministrul Internelor și Patriarhul, rânduiala interlopilor
Ministrul Internelor și Patriarhul, rânduiala interlopilor (sursa: Facebook/Basilica & Marcel Vela)

Ministrul Internelor și Patriarhul, rânduiala interlopilor. Liberalul Marcel Vela, fostul ministru al Afacerilor Interne, a declarat în fața judecătorilor că a cerut personal Patriarhiei Române, conduse de Patriarhul Daniel, să schimbe ora înmormântării interlopului Emi Pian și să treacă peste cutumele bisericești care interziceau intrarea în Biserică cu decedatul înainte de Sfânta Liturghie.  

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Defapt.ro a obținut în exclusivitate declarația liberalului Marcel Vela. Aceasta a fost dată într-un dosar civil al generalului Liviu Vasilescu, actualul șef al DGA, care îi cerea daune de morale de 20.000 de euro sindicalistului Cosmin Andreică.  

Pe baza declarațiilor din acest dosar, Defapt.ro a reconstituit filmul evenimentului în care șefii Poliției Române au ajuns să negocieze noaptea, în biserică, cu clanul Pian cum să se desfășoare procesiunea de înmormântare.

Încăierarea cămătarilor la barbut

În noaptea de 2 spre 3 august 2020, într-un imobil din cartierul Giulești s-a organizat o partidă de barbut la care au participat mai mulți interlopi din București. Florin Mototolea, zis Emi Pian, a ajuns la locul cu pricina după miezul nopții, în jurul orei 2:00, pentru a da bani cu camătă împătimiților de jocuri de noroc ilegale.

Acolo a avut o dispută cu Richard Emanuel Gheorghe, care la rândul lui îl împrumuta pe unul dintre jucători, client fidel al lui Emi Pian. Spiritele s-au inflamat iar Emi Pian a fost înjunghiat în artera femurală de Richard Emanuel Gheorghe.  

Interlopul Emi Pian a murit la Spitalul Universitar din cauza mai multor plăgi înjunghiate. La finalul lunii mai a.c., Richard Emanuel Gheorghe a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru infracțiunea de omor. În același dosar au fost condamnați frații lui Emi Pian, Vasile și Laurențiu Duduianu, pentru tentativă de omor, după ce au încercat să își răzbune fratele. Totodată, a fost condamnat și Ionuţ Gheorghe Drăghici, vărul lui Emi Pian, tot pentru tentativă de omor.

Celulă de criză la MAI pentru fierberea interlopilor

Lumea interlopă din România a fost pusă pe jar după ce s-a aflat că Emi Pian a fost omorât, în noaptea de 2 spre 3 august 2020. La scurt timp s-au făcut și desfăcut alianțe pentru a răzbuna moarte interlopului. La nivelul ministerului Afacerilor Interne, condus atunci de ministrul liberal Marcel Vela, s-a constituit o celulă de criză care monitoriza evoluția evenimentelor. Totul a culminat cu o întâlnire de taină la miez de noapte, în biserică, între șefii Poliției Române și membri ai clanului Duduianu, înainte de a fi înmormântat Emi Pian.

Întâlnirea secretă a fost devoalată inițial de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care a povestit cum a fost convocat noapte de polițiști pentru a avea o întâlnire în biserică cu Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române de atunci. Declarațiile lui Elvis Pian au fost puse la îndoială până când au apărut imaginile video. În urma acestui scandal public, președintele României, Klaus Iohannis, le-a cerut oficialilor din Ministerul Afacerilor Interne să ofere explicații clare și publice cu privire la întâlnire secretă.

Generalul de poliție Liviu Vasilescu a spus într-o conferință de presă că întâlnirea cu pricina a fost „o operațiune oficială a Poliției Române pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățeanului”. Vasilescu a mai invocat buna-credință, imaginea Poliției Române, sănătatea și liniștea bucureștenilor.

Generalul Vasilescu, „grave suferințe psihologice”

Întâlnirea de taină dintre șefii Poliției și interlopi a fost criticată de sindicalistul din Poliție Cosmin Andreică. Acesta a fost dat în judecată de generalul Liviu Vasilescu, care nu a recepționat bine criticile. Defapt.ro a dezvăluit că generalul Liviu Vasilescu, actualul șef al Direcție Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, a cerut daune morale de 20.000 de euro pentru că declarațiile sindicalistului i-ar fi pricinuit „grave suferințe psihologice, afective, insomnii, stare de stres”, dar și pagube, prin lezarea cinstei, onoarei, demnității, prestigiului și reputației.

Citește și: EXCLUSIV Șeful Anticorupției din MAI, chestorul șef Vasilescu, susține că are „grave suferințe psihologice” din cauză că a fost acuzat că a aranjat în biserică funeraliile interlopului „Emi Pian”

În apărarea sa, generalul Liviu Vasilescu i-a chemat ca martori pe Aurelian Ciocârlan, fost director general adjunct al Poliției Capitalei, și pe liberalul Marcel Vela, fost ministru al Afacerilor Interne.

Defapt.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să comunice dacă psihologii din cadrul Direcției Medicale au constat într-adevăr „gravele suferințe psihologice” ale generalului Liviu Vasilescu. Dar și dacă, în acest context, Vasilescu mai poate conduce Direcția Generală Anticorupție.

Ministerul Afacerilor Interne a evitat să răspună: „Confidențialitatea actului psihologic este protejată prin lege și este o obligație a oricărui psiholog(…), sens în care informațiile solicitate de dumneavoastră privind aceste aspecte sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor”.

Șefi din Poliție, aduși din concediu pentru funeralii

Comisarul șef de poliție Aurelian Ciocârlan, fost adjunct al Poliției Capitalei, a declarat în instanță că, în data de 7 august 2020, a fost chemat din concediu pentru a gestiona înmormântarea interlopului Emi Pian.

Acesta a mai explicat că o zi mai târziu, în jurul orei 21:30, a fost contactat de generalul Liviu Vasilescu pentru a se întâlni, astfel încât să stabilească măsurile ce urma să fie luate în ziua înmormântării.

„I-am transmis domnului Liviu Vasilescu aspectele pe care le discutasem și le stabilisem cu membrii familiei defunctului. În sensul ca aceștia să se deplaseze în cortegiul funerar în mașini pe care noi să le cunoaștem, însă aveam o serie de informații conform căreia oponenții grupării Pian urmau să întreprindă o serie de acte care să afecteze grav ordinea publică”, a spus Aurelian Cârlan.

Noaptea, ca negociatorii, în biserică

În acest context, Liviu Vasilescu a venit cu ideea de a devansa ora înmormântării, care era planificată în jurul orei 13:00. Aurelian Ciocârlan s-a întâlnit la ora 22:00 cu Liviu Vasilescu în apropierea bisericii, acolo unde urma să aibă loc întâlnirea cu preotul și interlopii pentru a devansa ora înmormântării.

„Pe membrii familiei i-a adus la întâlnire șeful Sectorului 5, dl. Păștin, iar prezența preotului era necesară pentru că, prin devansarea orei înmormântării, acesta urma să renunțe la ținerea slujbei.  Am ales ca loc al întâlnirii biserica pentru că era la îndemână pentru toți, dar în mod special pentru că am vrut să părem umani și să nu ne lovim de refuzul membrilor familiei.”, a adăugat fostul adjunct.  

Aurelian Ciocârlan le-a mai spus judecătorilor că întâlnirea cu cei trei frați ai lui Pian a avut loc datorită lui: „A fost inițiativa mea, eu deja discutasem cu membrii familiei”.

Vela, șeful MAI, susținătorul planului

Senatorul liberal Marcel Vela, fost ministru al Afacerilor Interne, respectiv fost șef generalului Liviu Vasilescu, a dat o declarație halucinantă în fața judecătorilor. Acesta le-a spus judecătorilor că, în acea perioadă, generalul Liviu Vasilescu se afla în concediu, dar a fost chemat în regim de urgență pentru a gestiona evenimentul legat de înmormântarea interlopului Emi Pian.

„În mod concret, oficial, s-a luat decizia de a încerca schimbarea orei înmormântării, iar pentru a obține acest lucru a fost nevoie de o întâlnire între reprezentanții bisericii, reprezentanții poliției și reprezentantul familiei defunctului”, a început să povestească Marcel Vela.

Apoi a spus că generalul Liviu Vasilescu a participat la întâlnirea de taină pentru că „avea autoritatea necesară astfel încât să obțină schimbarea orei înmormântării. Nu cunosc exact unde a avut loc întâlnirea. Prin schimbarea orei înmormântării, s-a reușit respectarea măsurilor dispuse în pandemie și evitarea unor conflicte între susținătorii celor două clanuri”.

Ministrul Internelor și Patriarhul, rânduiala interlopilor

Cu toate acestea, liberalul recunoaște că nu a dat nici o dispoziție pentru organizarea întâlnirii. O astfel de decizie s-ar fi luat în celula de criză constituită la nivelul MAI.

Ulterior, senatorul Marcel Vela, a recunoscut că a intervenit la Patriarhie pentru a schimba cutuma și orânduiala bisericească.

Citește și: Adolescentul ucigaș cu sânge rece din Craiova trecuse toate examinările psihologice la liceul militar din oraș, deși apropiații susțin că era de multe ori agresiv. Cine răspunde

„Da, eu personal am discutat la Patriarhie să se schimbe ora înmormântării și să se treacă peste cutumele bisericești, care interziceau intrarea în Biserică cu decedatul înainte de Sfânta Liturghie”, a spus Vela în instanță.

Mai mult, fostul ministru Marcel Vela le-a spus judecătorilor că a insistat ca generalul Liviu Vasilescu să nu demisioneze de la șefia Poliție Române „pentru că activitatea sa a salvat România”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:28EXCLUSIV Georgian Pop (PSD), șeful Rezervelor de Stat, deconspiră sabotarea industriei de armament pusă la cale de ministrul PSD Radu Oprea, bișnițar cu pulbere pentru muniții
20:55Legea de inspirație kremlinistă care clasifică unele ONG-uri drept „agenți străini” mai are un pas până să fie adoptată în Georgia. Manifestații de stradă violente
19:19Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB, respectiv 841,3 miliarde de lei. Într-un an, datoria publică a crescut cu aproape 60 de miliarde de lei
16:05La fel ca Gabriela Firea, Șoșoacă va candida la funcțiile de primar al Capitalei, consilier local și europarlamentar
13:29Șmecheria la care apelează companiile aeriene care refuză pasageri cu bilete valabile din cauză că vând mai multe bilete decât locuri: „uită” să informeze călătorii că fac overbooking pe zboruri
13:18Clotilde Armand ar câștiga fără emoții alegerile din Sectorul 1, arată un sondaj IPSOS comandat chiar de candidata USR. Alianța Dreapta Unită, la un pas să aibă majoritatea în Consiliul Local
12:44În timp ce Ciolacu proclama austeritatea, primărița PSD Olguța Vasilescu și-a crescut salariul cu 50.000 de lei, net. Averea familiei a crescut cu mai multe case și apartamente
12:14Mielul și ouăle s-au scumpit cu 30-50% față de perioada de dinaintea Paștelui de anul trecut
11:41Ce sumă a câștigat Piedone în mod onest, muncind la pușcărie. Restul averii sale uriașe, donată copiilor
08:47IKEA nu a fost sancționată de Garda Forestieră după ce compania a fost acuzată de două ONG-uri că exploatează ilegal păduri din România
18:50Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită (analiză)
16:59Colac de salvare pentru Buzatu din Vaslui: o judecătoare a eliminat din dosar mai multe înregistrări. Procurorii DNA trebuiue să se decidă dacă mențin trimiterea în judecată
15:08Guvernul bagă 175 de milioane de euro în două stadioane, deși propriile estimări arată că nu mai sunt bani de pensii și salarii
12:47Misterioasa dispariție a candidatului Piedone: două zile de când nu a mai postat pe rețelele sociale și nu a mai apărut la TV. Retragerea sa ar ajuta-o pe Firea, și ea o apropiată a lui Voiculescu
12:03Firea candidează la 9 iunie pentru trei poziții complet diferite: vrea să fie europarlamentar, primar al Capitalei și consilier local. Nici Șoșoacă nu a reușit această performanță