/

Ministrul Grindeanu l-a păstrat în funcție pe Nicolae Stoica, „groparul” securității cibernetice a aviației civile

Grindeanu îl protejează pe "groparul" Stoica
Grindeanu îl protejează pe "groparul" Stoica de la AACR (sursa: Facebook/Sorin Grindeanu)

Grindeanu îl protejează pe „groparul” Stoica. Este vorba de Nicolae Stoica, directorul Autorității Aeronautice Civile Române, care a lăsat aviația civilă fără apărare în fața atacurilor cibernetice. Drept recompensă, actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a prelungit mandatul de conducere.

Culmea, instituții ale statului român în frunte cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Serviciul Român de Informații, CERT-RO și Ministerul Transporturilor asistă impasibile la dezastrul din aviația civilă.

Grindeanu îl protejează pe „groparul” Stoica, omul lui Bode, promovat de Drulă

În cursul anului 2020, ministrul Transporturilor al momentului, Lucian Bode, actual ministru de Interne, l-a numit pe Nicolae Stoica, director operațiuni la Compania Națională Aeroporturi București, în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile din România. Ulterior, în ianuarie 2021, Consiliul de Administrație, controlat de ministrul Cătălin Drulă, a decis ca Nicolae Stoica să ocupe funcția de director general interimar al Autorității.

Citește și: Viitorul președinte de onoare al AUR, Călin Georgescu, atacă scutul de la Deveselu și-i ridică ode lui Putin

De atunci mandatele de director interimar au fost prelungite unul după altul. În ianuarie 2021, Consiliul de Administrație al AACR, controlat Sorin Grindeanu în calitate de ministru al Transporturilor, i-a prelungit mandatul de conducere cu încă patru luni.

Stoica a redus costurile, dar și securitatea cibernetică

Nicolae Stoica, în calitatea sa de director interimar, a întocmit un raport în primăvara anului trecut prin care a decis desființarea Compartimentului de Securitate Cibernetică, din cadrul Biroului Administrativ, pentru a reduce costurile. Totodată, a decis și concedierea celor trei specialiști care răspundeau de securitatea cibernetică în domeniul aviației civile. Prin concedierea celor trei angajați AACR ar fi făcut economii anuale de aproximativ 507.000 lei.

Directorul Nicolae Stoica susține oficial că „structura de securitate cibernetică din cadrul direcției de securitate a fost desființată începând cu 1 martie (2021 – n.r.), întrucât AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate”.

Până și Transporturile îl contrazic pe Stoica

Cum nu se poate mai fals. Patru instituții cheie ale statului român în contrazic: Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Serviciul Român de Informații, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, chiar și Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află chiar Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

De exemplu, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, susține că măsura luată de Nicolae Stoica ar putea să „potențeze riscul de materializarea a unor atacuri cibernetice”.

Direcția de Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, condusă de directorul Mihail Ionescu, consideră că AACR este „entitate responsabilă cu coordonarea și monitorizarea implementării măsurilor de protecție împotriva amenințărilor cibernetice a sistemelor informatice de aviație civilă”.

Direcția Transport Aerian una spune, alta fumează

Cu toate acestea, directorul Mihail Ionescu îl protejează direct pe Nicolae Stoica. Adică nu a făcut demersurile necesare pentru a efectua un control cu privire la desființarea ilegală a structurii de securitate cibernetică.

Contactat de către Defapt.ro, directorul Mihail Ionescu a refuzat dialogul. „Nu sunt abilitat să dau interviuri prin telefon. Nu știu de unde ați făcut rost de numărul meu de telefon, avem niște regulamente în acest sens. Vă rog să vă adresați ministerului.”, a spus Ionescu

Întrebat care sunt motivele pentru care îl protejează pe Nicolae Stoica, directorul Mihail Ionescu nu a vrut să comenteze.

Nicolae Stoica a fost protejat și în trecut, deși performanțele sale au lăsat de dorit. De exemplu, Stoica ocupa în anul 2020 funcția de director Operațuni pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Atunci, în urma unui control al AACR, au fost constatate mai multe nereguli la direcția pe care o conducea. Comisia de inspecție a AACR a recomandat Companiei Naționale Aeroporturi București, cea care răspunde de aeroport, să îl „reinstruiască” pe managerul operațional Nicolae Stoica.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

 • Patreon
 • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

11 comentarii

 1. Cum puteti sa scrieti astfel de mizerii? Oamenii chiar s-au preocupat de subiect si au facut chestii concrete. Sper sa va dea in judecata cineva pentru alegatiile pe care le promovati. Cereti puncte de vedere la institutii si apoi scrieti mizerii. DE FAPT, de toata jena!

 2. Ce nu se spune este ca stoica este fff bun prieten cu mindrescu Bogdan, actualul secretar de stat pe Aviație
  Aceștia au un istoric bogat in combinații și trafic de influența. Stoica are și niște dosare penale de cand era director la CIAS și probabil vrea sa le rezolve
  DNA ul doarme
  Mult succes

 3. Într-un comentariu precedent începeam cu „drăguțeilor!” în care îi includeam și pe veninoșii, chiar și pe ziariștii, care îl atacă pe Nicu dar acuma mă văd nevoit să păstrez formula cu „drăguțeilor!” numai pentru cititori, veninoșilor, nu și dintre cititori, spunîndu-le de-a dreptul „prosticeilor!”. Luați d-aci și pe urmă mai vorbim:
  REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1583 AL COMISIEI din 25 septembrie 2019 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1998 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune din domeniul securității aviației în ceea ce privește măsurile de securitate cibernetică
  Articolul 2 Prezentul regulament intră în vigoare la 31 decembrie 2020.
  REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/910 AL COMISIEI din 30 iunie 2020 de modificare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2015/1998, (UE) 2019/103 și (UE) 2019/1583 în ceea ce privește redesemnarea companiilor aeriene, a operatorilor și a entităților care furnizează controale de securitate pentru mărfurile și poșta care sosesc din țări terțe, precum și amânarea anumitor cerințe de reglementare în domeniul securității cibernetice, al verificării antecedentelor, al standardelor privind sistemele de detectare a explozivilor și al echipamentelor de detectare a urmelor de explozibili, ca urmare a pandemiei de COVID-19
  Articolul 4 La articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1583, data de „31 decembrie 2020” se înlocuiește cu „31 decembrie 2021”.
  Să revenim la vorba noastră: Păi băi aceștia, cînd i-a dat Nicu afară p-ăia? Fix cînd n-aveau nicio treabă și n-ar fi avut nici după 31 decembrie 2021 (cînd fuse ziua asta? deunăzi!), pentru că securitatea cibernetică de după 31 decembrie 2021 revine exclusiv auditorilor de securitate a aviației civile, așa reiese din regulament (citiți și încercați să mă contraziceți!).
  Deci, „stimățeilor!”, de bună și de rea credință, Nicu nu a lăsat aviația civilă fără protecție cibernetică ci taman ce a fost nevoit, îl obligă norma UE, să se preocupe de asta dar numai din ziua stabilită de norma UE.
  Ce făcură maimuțoiu de Petrescu (predecesorul lui Stoica) și slugoiul său Grosu (ia urmăriți voi portalul instanțelor ca să vedeți cum o nulitatate sereistică se plînge că a fost hărțuit de Nicu; Nicu l-a dat afară pe Grosu la 7 aprilie 2021 constatînd că impostura imostorului datează de la 12 iulie 2019 ) de la 22 august 2019 pînă la data cînd Nicu le desființă ambițioasa jucărie cibernetică? Nimic,absolut nimic, n-au avut nicio atribuție, nicio competență.
  Asta ar trebui să-l întrebați pe îngîmfatu de Ionescu de la minister, cum a participat și a tolerat o impostură, pe bani grei, atîta timp?
  Mai întrebați-l pe Ionescu și despre cum era el într-o rușinoasă incompatibilitate, director în minister și președintele Consiliului de Administrație al AACR!
  Ne-am înțeles? AACR abia acuma de o lună și cîteva zile are atribuții cibernetice, ăia dați afară de Nicu măcinau în gol pe bani mulți. Nici n-avea Nicu cum să-i păstreze pentru competențele de securitate cibernetică introduse prin Regulamentul 2018/1583, cu aplicabilitate de la 31 deembrie 2021, pentru că, repet, asta este treaba exclusivă a auditorilor de securitate, lăstunii ăia nefiind buni de nimic.

 4. Acest articol este o înșiruire de minciuni și concluzii false. Habar nu aveți de atribuțiile instituțiilor și combinați cu rea credință niște declarații pentru a obține niște CONCLUZII MINCINOASE care nu au vreo legătură cu realitatea.
  Este scandalos cum dezinformați și pătați la comandă imaginea unor oameni fără nicio probă. Doar afirmații calomnioase.

 5. Oameni buni, noi care am fost nevoiti sa asistam la mizeriile lui Grosu chiar nu contam? Am sesizat DNA-ul(influentatea deciziilor autoritatilor) si DIICOT-ul (constituire de grup organizat) sa investigheze cum a fost numit acest domn „responsabil” cu securitatea cibernetica. Fain ar fi fost sa nu fi facut presiuni pentru a fi numit intr-o functie in care nu avea nici cea mai mica competenta(documentele sunt transmise in sesizarea catre autoritati). Ne-am saturat de „pensionari” de lux(25.000 lei pe luna) care se lauda prin oras ca „rezolva ei”. Sunt prieten bun cu Stoica si ma deranjeaza nedreptatea, asta ca sa stiti ce si cum sa comentati .
  In link-ul de mai jos aveti realitatea, poate va mai documentati inainte sa scrieti.
  https://www.libertatea.ro/stiri/numiri-aeronautica-adjunct-maior-coldea-sri-3018373/amp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”