/

Ministrul Grindeanu l-a păstrat în funcție pe Nicolae Stoica, „groparul” securității cibernetice a aviației civile

Grindeanu îl protejează pe "groparul" Stoica
Grindeanu îl protejează pe "groparul" Stoica de la AACR (sursa: Facebook/Sorin Grindeanu)

Grindeanu îl protejează pe „groparul” Stoica. Este vorba de Nicolae Stoica, directorul Autorității Aeronautice Civile Române, care a lăsat aviația civilă fără apărare în fața atacurilor cibernetice. Drept recompensă, actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a prelungit mandatul de conducere.

Culmea, instituții ale statului român în frunte cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Serviciul Român de Informații, CERT-RO și Ministerul Transporturilor asistă impasibile la dezastrul din aviația civilă.

Grindeanu îl protejează pe „groparul” Stoica, omul lui Bode, promovat de Drulă

În cursul anului 2020, ministrul Transporturilor al momentului, Lucian Bode, actual ministru de Interne, l-a numit pe Nicolae Stoica, director operațiuni la Compania Națională Aeroporturi București, în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile din România. Ulterior, în ianuarie 2021, Consiliul de Administrație, controlat de ministrul Cătălin Drulă, a decis ca Nicolae Stoica să ocupe funcția de director general interimar al Autorității.

Citește și: Viitorul președinte de onoare al AUR, Călin Georgescu, atacă scutul de la Deveselu și-i ridică ode lui Putin

De atunci mandatele de director interimar au fost prelungite unul după altul. În ianuarie 2021, Consiliul de Administrație al AACR, controlat Sorin Grindeanu în calitate de ministru al Transporturilor, i-a prelungit mandatul de conducere cu încă patru luni.

Stoica a redus costurile, dar și securitatea cibernetică

Nicolae Stoica, în calitatea sa de director interimar, a întocmit un raport în primăvara anului trecut prin care a decis desființarea Compartimentului de Securitate Cibernetică, din cadrul Biroului Administrativ, pentru a reduce costurile. Totodată, a decis și concedierea celor trei specialiști care răspundeau de securitatea cibernetică în domeniul aviației civile. Prin concedierea celor trei angajați AACR ar fi făcut economii anuale de aproximativ 507.000 lei.

Directorul Nicolae Stoica susține oficial că „structura de securitate cibernetică din cadrul direcției de securitate a fost desființată începând cu 1 martie (2021 – n.r.), întrucât AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate”.

Până și Transporturile îl contrazic pe Stoica

Cum nu se poate mai fals. Patru instituții cheie ale statului român în contrazic: Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Serviciul Român de Informații, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, chiar și Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află chiar Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

De exemplu, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, susține că măsura luată de Nicolae Stoica ar putea să „potențeze riscul de materializarea a unor atacuri cibernetice”.

Direcția de Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, condusă de directorul Mihail Ionescu, consideră că AACR este „entitate responsabilă cu coordonarea și monitorizarea implementării măsurilor de protecție împotriva amenințărilor cibernetice a sistemelor informatice de aviație civilă”.

Direcția Transport Aerian una spune, alta fumează

Cu toate acestea, directorul Mihail Ionescu îl protejează direct pe Nicolae Stoica. Adică nu a făcut demersurile necesare pentru a efectua un control cu privire la desființarea ilegală a structurii de securitate cibernetică.

Contactat de către Defapt.ro, directorul Mihail Ionescu a refuzat dialogul. „Nu sunt abilitat să dau interviuri prin telefon. Nu știu de unde ați făcut rost de numărul meu de telefon, avem niște regulamente în acest sens. Vă rog să vă adresați ministerului.”, a spus Ionescu

Întrebat care sunt motivele pentru care îl protejează pe Nicolae Stoica, directorul Mihail Ionescu nu a vrut să comenteze.

Nicolae Stoica a fost protejat și în trecut, deși performanțele sale au lăsat de dorit. De exemplu, Stoica ocupa în anul 2020 funcția de director Operațuni pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Atunci, în urma unui control al AACR, au fost constatate mai multe nereguli la direcția pe care o conducea. Comisia de inspecție a AACR a recomandat Companiei Naționale Aeroporturi București, cea care răspunde de aeroport, să îl „reinstruiască” pe managerul operațional Nicolae Stoica.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

 • Patreon
 • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

11 comentarii

 1. Cum puteti sa scrieti astfel de mizerii? Oamenii chiar s-au preocupat de subiect si au facut chestii concrete. Sper sa va dea in judecata cineva pentru alegatiile pe care le promovati. Cereti puncte de vedere la institutii si apoi scrieti mizerii. DE FAPT, de toata jena!

 2. Ce nu se spune este ca stoica este fff bun prieten cu mindrescu Bogdan, actualul secretar de stat pe Aviație
  Aceștia au un istoric bogat in combinații și trafic de influența. Stoica are și niște dosare penale de cand era director la CIAS și probabil vrea sa le rezolve
  DNA ul doarme
  Mult succes

 3. Într-un comentariu precedent începeam cu „drăguțeilor!” în care îi includeam și pe veninoșii, chiar și pe ziariștii, care îl atacă pe Nicu dar acuma mă văd nevoit să păstrez formula cu „drăguțeilor!” numai pentru cititori, veninoșilor, nu și dintre cititori, spunîndu-le de-a dreptul „prosticeilor!”. Luați d-aci și pe urmă mai vorbim:
  REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1583 AL COMISIEI din 25 septembrie 2019 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1998 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune din domeniul securității aviației în ceea ce privește măsurile de securitate cibernetică
  Articolul 2 Prezentul regulament intră în vigoare la 31 decembrie 2020.
  REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/910 AL COMISIEI din 30 iunie 2020 de modificare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2015/1998, (UE) 2019/103 și (UE) 2019/1583 în ceea ce privește redesemnarea companiilor aeriene, a operatorilor și a entităților care furnizează controale de securitate pentru mărfurile și poșta care sosesc din țări terțe, precum și amânarea anumitor cerințe de reglementare în domeniul securității cibernetice, al verificării antecedentelor, al standardelor privind sistemele de detectare a explozivilor și al echipamentelor de detectare a urmelor de explozibili, ca urmare a pandemiei de COVID-19
  Articolul 4 La articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1583, data de „31 decembrie 2020” se înlocuiește cu „31 decembrie 2021”.
  Să revenim la vorba noastră: Păi băi aceștia, cînd i-a dat Nicu afară p-ăia? Fix cînd n-aveau nicio treabă și n-ar fi avut nici după 31 decembrie 2021 (cînd fuse ziua asta? deunăzi!), pentru că securitatea cibernetică de după 31 decembrie 2021 revine exclusiv auditorilor de securitate a aviației civile, așa reiese din regulament (citiți și încercați să mă contraziceți!).
  Deci, „stimățeilor!”, de bună și de rea credință, Nicu nu a lăsat aviația civilă fără protecție cibernetică ci taman ce a fost nevoit, îl obligă norma UE, să se preocupe de asta dar numai din ziua stabilită de norma UE.
  Ce făcură maimuțoiu de Petrescu (predecesorul lui Stoica) și slugoiul său Grosu (ia urmăriți voi portalul instanțelor ca să vedeți cum o nulitatate sereistică se plînge că a fost hărțuit de Nicu; Nicu l-a dat afară pe Grosu la 7 aprilie 2021 constatînd că impostura imostorului datează de la 12 iulie 2019 ) de la 22 august 2019 pînă la data cînd Nicu le desființă ambițioasa jucărie cibernetică? Nimic,absolut nimic, n-au avut nicio atribuție, nicio competență.
  Asta ar trebui să-l întrebați pe îngîmfatu de Ionescu de la minister, cum a participat și a tolerat o impostură, pe bani grei, atîta timp?
  Mai întrebați-l pe Ionescu și despre cum era el într-o rușinoasă incompatibilitate, director în minister și președintele Consiliului de Administrație al AACR!
  Ne-am înțeles? AACR abia acuma de o lună și cîteva zile are atribuții cibernetice, ăia dați afară de Nicu măcinau în gol pe bani mulți. Nici n-avea Nicu cum să-i păstreze pentru competențele de securitate cibernetică introduse prin Regulamentul 2018/1583, cu aplicabilitate de la 31 deembrie 2021, pentru că, repet, asta este treaba exclusivă a auditorilor de securitate, lăstunii ăia nefiind buni de nimic.

 4. Acest articol este o înșiruire de minciuni și concluzii false. Habar nu aveți de atribuțiile instituțiilor și combinați cu rea credință niște declarații pentru a obține niște CONCLUZII MINCINOASE care nu au vreo legătură cu realitatea.
  Este scandalos cum dezinformați și pătați la comandă imaginea unor oameni fără nicio probă. Doar afirmații calomnioase.

 5. Oameni buni, noi care am fost nevoiti sa asistam la mizeriile lui Grosu chiar nu contam? Am sesizat DNA-ul(influentatea deciziilor autoritatilor) si DIICOT-ul (constituire de grup organizat) sa investigheze cum a fost numit acest domn „responsabil” cu securitatea cibernetica. Fain ar fi fost sa nu fi facut presiuni pentru a fi numit intr-o functie in care nu avea nici cea mai mica competenta(documentele sunt transmise in sesizarea catre autoritati). Ne-am saturat de „pensionari” de lux(25.000 lei pe luna) care se lauda prin oras ca „rezolva ei”. Sunt prieten bun cu Stoica si ma deranjeaza nedreptatea, asta ca sa stiti ce si cum sa comentati .
  In link-ul de mai jos aveti realitatea, poate va mai documentati inainte sa scrieti.
  https://www.libertatea.ro/stiri/numiri-aeronautica-adjunct-maior-coldea-sri-3018373/amp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:25Fără milă: cecenii lui Kadîrov au violat o propagandistă rusă și i-au bătut cameramanul. Oficialii ruși încearcă să îngroape scandalul, ca să nu afecteze imaginea armatei
10:20Jumătate din comunele din România nu îşi pot plăti nici angajaţii din primării
10:14Despăgubiri de 10.000 de euro de la dezvoltator după ce tavanul apartamentului din bloc nou i-a văzut în cap
09:49EXCLUSIV Profitul afacerilor lui Pițurcă junior a crescut de 85 de ori în pandemie. Cifra de afaceri: de la 500.000 de lei, la 18 milioane. Pentru acele afaceri, Pițurcă senior a fost reținut de DNA împreună cu șeful Romarm
23:21Guvernul repornește cursa angajărilor: ministerul Proiectelor Europene, încă 195 de bugetari. Cost anual: 72 de milioane de lei. Plus șapte mașini de 35.000 de euro/ bucata
22:04Elev de clasa a II-a, fiu de primar PSD, serbat la școală în pauza mare cu o cântăreață de muzică populară, animatori, echipă video, șampanie. Tatăl, dosar pentru alcool la volan
21:12Mercenar Wagner recrutat din pușcărie, luat prizonier de ucraineni după doar două zile pe front: Viața noastră nu are nici un preț, putem fi uciși fără probleme
20:23Ezitările Occidentului în a furniza tancuri grele Ucrainei îl ajută pe Putin: Moscova se grăbește să atace masiv în primăvară, cât timp Kievul este vulnerabil la o ofensivă terestră extinsă
17:59Șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, a vizitat România ca să renegocieze taxa de solidaritate, scrie presa kazahă, citată de Profit
17:30Țuțu de la Romarm a cerut doar 50.000 de lei ca să favorizeze firme care livrau măști. Dar voia și introducerea în circuit a firmei unui prieten, care să ia 40% din profit
17:08Țuțu, reținut de DNA împreună cu Pițurcă, s-a ocupat opt ani în SRI de coordonarea împotriva atacurilor cibernetice la adresa securității naționale, dar habar nu are să deschidă computerul
16:11Matei Dima, actor în „Teambuilding” și co-regizor al peliculei, la volan după ce a prizat cocaină. A încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
15:22Șeful Romarm, reținut de DNA. DeFapt, martie 2022: „Cine se ocupă de înzestrarea armatei, în plin conflict din Ucraina: Țuțu, tablagiul de la Romarm”
13:00FOTO+VIDEO Primele telefoane pe care le va da noul președinte al Cehiei, generalul Pavel: către Zelenski și președintele Taiwanului. China și Rusia, amenințare mai mare decât terorismul
11:23Amenințări mafiote. Înainte de a invada Ucraina, Putin i-a spus lui Boris Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid cu o rachetă