/

Efectele războiului, prinse într-un sondaj INSCOP: AUR scade puternic. Majoritate zdrobitoare pentru sancționarea Rusiei

Efectele războiului, prinse într-un sondaj INSCOP: AUR scade puternic. Majoritate zdrobitoare pentru sancționarea Rusiei Foto: Facebook George Simion

Efectele războiului din Ucraina, prinse într-un sondaj INSCOP: AUR scade puternic, PNL crește, iar PSD și USR înregistrează variații minore.

Efectele războiului: AUR scade puternic

Sondajul arată că majoritatea zdrobitoare a celor chestionați consideră că Rusia este vinovată de declanșarea conflictului și trebuie sancționată. Sondajul a fost realizat în perioada 2-7 martie 2022, pe un eșantion de 1.077 respondenți și are o eroare de +/3%. Interviurile au fost realizate telefonic.

Sondajul arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, votul ar fi astfel distribuit:

  • PSD: 32%
  • PNL: 19,9%
  • AUR: 18,9%
  • USR: 10,8%

AUR a pierdut 2,5 procente, față de februarie, iar PNL a crescut cu 2,3%. PSD a scăzut foarte ușor, iar USR a crescut cu 0,5%.

Datele culese de INSCOP arată că 63,8% din cei chestionați au încredere în NATO și 57.7% în UE.

Crește încrederea în România

A crescut spectaculos procentul celor care cred că România merge într-o direcție bună, de la 19,9% în februarie la 35,5% în martie. Ușor peste 55% consideră că țara merge într-o direcție greșită, față de 77,1% în februarie.

De altfel, sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, scrie pe pagina sa de Facebook: „Desi in ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna aceasta umbrela de scuritate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării.

Tocmai de aceea, PONDEREA ROMÂNILOR CARE PERCEP O DIRECȚIE BUNĂ A ȚĂRII DUPĂ DECLANȘAREA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA APROAPE CĂ S-A DUBLAT!!

Pare paradoxal, însa bănuiala mea e că tocmai comparatia cu situatia disperata a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale.

În plus, cu totii am vazut infinite dovezi de bunatate si mobilizare excepțională ale oamenilor in sprijinul refugiatilor ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară”.

Potrivit datelor culese de INSCOP, 75% dintre cei chestionați consideră Rusia vinovată de conflict, doar 4% arată spre Ucraina. Peste 79% dintre repondenți sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, doar 14% se opun. Alegătorii AUR sunt cel mai puțin tentați să blameze Rusia și se opun sancțiunilor, dar chiar și în acest eșantion majoritatea sunt împotriva regimului de la Moscova, arată datele INSCOP.

Însă 77,8% este foarte îngrijorată sau oarecum îngrijorată de un război cu Rusia. Doar 21,7% spun că nu sunt deloc îngrijorați sau oarecum neîngrijorați.

Încrederea în președintele Iohannis a sărit de la peste 18%, în februarie, la 22,5%, în martie. În cazul premierului Ciucă, încrederea a sărit de la 27,9% la 30,1%.

Citește și: Lista companiilor importante care au rămas în Rusia, potrivit Universității Yale: McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi, Herbalife sau Ferragamo

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”