/

Director al Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sf. Gheorghe: Nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe Bîstroe, este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific

Se draghează Bîstroe, nu seacă Delta
Se draghează Bîstroe, nu seacă Delta (sursa: Facebook/ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii)

Alfred Vespremeanu, director al Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sf. Gheorghe a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară-România, de la Prima News că nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe braţul Bâstroe, este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific. 

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

„Cred că intenţia Ucrainei este de a putea naviga cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia, care este Izmail”, a mai spus el.

Vespremeanu este profesor universitar de geografie fizică și și-a luat doctoratul cu teza „teză: Țărmul Deltei Dunării – studiu geomorfologic”. În plus, el are un stagiu de specializare în Geomorfologie costieră (bursă guvernamentală de doctorat), între 2002-2003, la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie.

Nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe Bâstroe

„În cazul ăsta, din ce ştim cu siguranţă, la gura de intrare în braţul Bîstroe este o acţiune de dragare, adică de creştere a adâncimilor de la 4 metri la 8 metri. La capătul braţului lui Chilia, cel mai scurt este braţul Bîstroe, la gura lui de vărsare are loc această adâncire prin dragare.

Nu este periculoasă pentru natură, în primul rând sendimentele sunt extrem de tinere, se depun de la o zi la alta, nu formează un suport biologic, sunt predominant nisipoase. Impactul unei dragări la o gură de vărsare de tip Bâstroe este unul categoric local, în niciun caz nu afectează starea Deltei Dunării”, a spus Vespremeanu.

Specialistul a comentat şi informaţia privind riscul unei secări a Deltei din cauza acestor lucrări. ”Nici măcar cu unu la mie nu se poate întâmpla procesul acesta, nivelul apelor din Deltei Dunării este controlat de nivelul Mării Negre şi de nivelul de intrare al Dunării în Deltă şi nu de cât de adâncă este o gură de vărsare sau alta. Poate să fie şi de 100 de metri, asta nu afectează nivelul apei în Deltă este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific”, a spus Alfred Vespremeanu, citat de news.ro. 

„O trăznaie”

”Sentimentul unora că ar putea să se usuce Delta este fiindcă poate văd ei uneori aceste lacuri care nu mai arată a lacuri, arată a mlaştină dar nu are legătură cu Ucraina, are legătură cu noi. (..) O deltă, pentru a menţine aproape de forma iniţială înseamnă că îi controlezi fluxul de sedimente, prin dragaje.

De exemplu, pe termen lung, decenii, va trebui să creştem debitele braţelor Sulina şi Sfântul Gheorghe. Astăzi nu se schimbă nimic, nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează la gura lui Bâstroe şi mai departe, dacă are loc o redistribuire a apei pe braţe, asta se va întâmpla în defavoarea braţelor vecine ale lui Bîstroe, nu braţul Chilia”, a mai explicat el. 

Ucraina vrea să navigheze până la Izmail

Întrebat dacă partea română ar cunoaşte dacă se draghează în zonă, specialistul a spus: ”Noi ştim oricum ce se întâmplă, există pe coasta românească sisteme, partea maritimă, unde cunoaştem pe zeci de km, vedem, este o tehnică vizuală în care vezi ce se întâmplă, informaţia asta există în statul român. Noi am ştiut de la prima cupă dragată”.

Citește și: Surse: PSD a ajuns la 28% și cade pe măsură ce se apropie momentul preluării Guvernului. AUR – 20%. Ascensiunea AUR, explicația atacurilor PSD împotriva Ucrainei, pe tema Bâstroe

Despre intenţia părţii ucrainene, specialistul a spus: ”Cred că intenţia lor este de a putea naviga cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia, care este Izmail”.

Ucraina adânceşte canalul Bâstroe pentru a-şi majora exporturile de cereale, a anunţat ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, transmite Reuters. Însă demnitarul de la Kiev a spus că Ucraina este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată, menționând că Bucureștiul a fost informat încă din august 2022, dar nu a transmis obiecții.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

  1. Nu este o traznaie. In conditiile schimbarilor climatice, cu perioade lungi de seceta, orice volum de apa conteaza. A sustine ca orice interventie nu are efecte este o mare minciuna. Dar unii se dau bine pe langa noua linie politica.

  2. Eu sunt de acord cu ce susține domnul prof Vespremeanu. Toată gargara cu secarea și distrugerea deltei este al politicienilor în căutare de popularitate și al televiziunilor în căutare de audiență. Delta nu este un bazin care ține o anumită cantitate de apă și dacă sapi alături apa se duce acolo ci este aprovizionată continuu de apă. Da , dacă Romania inertă la orice nu va lua măsuri de decolmatarea unor lacuri și canale așa se va întâmpla , apa se va duce spre nivele mai joase.

  3. Dacă vom continua să nu avem niciun fel de reacție indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru vom ajunge să fim ignorați cu totul. Maghiarii se agită cu Ținutul Secuiesc și guvernul ridică din umeri. Ucrainienii sapă de zor și ai noștri dorm, austriecii ne scuipă pe un obraz și noi îl întoarcem și pe celălalt…. ce mai lipsește? Să ne atace rușii? Ne vom opri o clipă din sforăit , amintindu-ne fericiți că suntem protejați de art. 5 din tratatul NATO. Alo!!!, trezirea, că s-a făcut dimineață!!!

  4. Mai seacă mult din dovleacul patrioților de buturuga Rusească pe canalul Basttoe si se scurge in mare pe lângă Insula Serpiilolr până spre Crimeea pana se ussca dovleacul de tot..

  5. Legea vaselor comunicante, cade greu la intereul, aflat cu curul mai la răsărit. Închei spunandu- le priceputilor de mai sus, că daca ipotetic Dunărea nu ar mai curge, arunci MN va ajunge sa scalde plajele Brăilei. Așa că mai ușor cu pianul pe scări, pardon-pe Dunăre;.

  6. Omul asta care este specialist si este clar ca stie ce vorbeste spune si vine cu argumente stiintifice. Apoi apar niste idioti comentatori care pentru a-si satisface ura pentru Ucraina incep sa comenteze fara nicio explicatie care sa sustina ce vomita. Unul ne vorbeste despre vasele comunicante. Bai boa … de la Bastroe in aval e discutia ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)