/

Jurnalistul israelian care a creat serialul „Fauda” avertizează că situația este explozivă în Palestina iar Netanyahu împinge lucrurile prea departe

Creatorul Fauda avertizează Palestina va exploda
Creatorul "Fauda" avertizează: Palestina va exploda (sursa: timesofisrael.com)

Creatorul „Fauda” avertizează: Palestina va exploda. Întrebarea nu este dacă palestinienii vor exploda, întrebarea este când – aceasta este temerea exprimată într-un interviu cu EFE de Avi Issacharoff (foto stânga), jurnalist şi producător israelian care a creat serialul de televiziune Fauda pentru a arăta complexitatea şi nuanţele unui conflict despre care spune că este pe punctul să ajungă la punctul de fierbere din cauza politicilor noului guvern al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Fauda” și fauda

Ficţiunea şi realitatea se contopesc în biroul lui Issacharoff, acoperit de afişe despre serialul Fauda. Printre mesaje şi apeluri telefonice de felicitare pentru succesul celui de-al patrulea sezon al serialului Fauda, la care Issacharoff răspunde în ebraică şi în arabă deopotrivă, producătorul israelian primeşte alerte despre o incursiune sângeroasă a armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece palestinieni – civili şi militanţi înarmaţi deopotrivă – şi a dezlănţuit un val de violenţă între israelieni şi palestinieni, care încă nu s-a încheiat.

„Vezi camionul? L-au folosit astăzi soldaţii sub acoperire pentru a intra în tabăra de refugiaţi Jenin”, întrerupe discuţia Issacharoff, arătând o imagine pe care tocmai a primit-o pe telefonul mobil.

Nici nu mai este nevoie să vorbească despre similitudinea cu serialul, care se axează pe o unitate de elită de agenţi israelieni sub acoperire care operează în teritorii palestiniene pentru a împiedica atacuri şi care a avut un succes răsunător atât la nivel local, cât şi internaţional.

Scenariul se bazează pe fapte reale

Cel de-al patrulea sezon al serialului, difuzat de Netflix la sfârşitul lunii ianuarie, se desfăşoară tocmai în această tabără de refugiaţi, bastion al luptei armate palestiniene şi principalul focar de violenţă în ultimul an.

„Probabil că mă voi inspira şi voi folosi un camion ca acesta în viitorul sezon”, anticipează el, explicând totodată că o bună parte din scenariu porneşte de la fapte reale.

„Folosim istorii care ne sunt povestite, informaţii care apar în ştiri, vorbim cu foşti militari şi cu oameni care au de-a face zi de zi cu realitatea palestiniană”, explică el.

Issacharoff spune că se bazează inclusiv pe propria lui experienţă militară într-o unitate sub acoperire şi pe cei peste 20 de ani în calitate de jurnalist care a relatat de la mai multe războaie şi conflicte pentru presa israeliană, din Cisiordania, Iordania, Egipt şi chiar din Fâşia Gaza.

Prețul ocupației

Întrebat despre mesajul transmis de Fauda – care înseamnă „haos” în limba arabă -, Issacharoff vorbeşte despre nevoia de a transmite publicului complexitatea unui conflict care, spune el, este adesea simplificat „în jurul unor clişee, a logicii <cei buni împotriva celor răi>, alb sau negru, când în realitate există o infinitate de tonuri de gri”.

Serialul, spune Issacharoff, este conceput pentru publicul israelian, căruia încearcă să-i prezinte pe militanţii palestinieni în dimensiunea lor umană, „nu doar ca nişte terorişti unidimensionali, ci înconjuraţi de familii, de oameni dragi, fiinţe capabile să iubească”.

Cele patru sezoane ale serialului Fauda se desfăşoară mai ales în oraşe şi sate palestiniene din Cisiordania, teritorii ocupate militar de Israel din 1967, înconjurate de un zid şi împânzite de puncte de control israeliene, scrie EFE.

„Este un serial despre ocupaţie, despre preţul ocupaţiei, atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni”, explică Isacharoff, care adaugă că preţul nu se regăseşte doar în numărul morţilor şi răniţilor, ci şi în stresul posttraumatic sau în sânul familiilor distruse.

Criticat și de palestinieni, și de israelieni

Intriga serialului şi felul în care îi descrie pe protagoniştii ambelor tabere au atras numeroase critici pentru Fauda, mai ales din partea palestinienilor, care acuză producătorii serialului că îi glorifică pe militarii israelieni şi că prezintă o imagine exagerat de violentă şi de plină de stereotipuri a vieţii în teritoriile ocupate.

Acestor critici li se alătură şi cele ale reprezentanţilor extremei drepte israeliene, care acuză că Fauda nu face altceva decât să strice imaginea statului israelian în lume.

Obişnuit cu criticile, Issacharoff preferă să se concentreze pe primirea bună de care s-a bucurat al patrulea sezon al serialului, care imediat după premieră s-a clasat pe primul loc în Liban şi s-a numărat printre cele mai populare seriale în Emiratele Arabe Unite şi Qatar, înregistrând totodată rezultate foarte bune în Europa şi America Latină.

Creatorul „Fauda” avertizează: Palestina va exploda

„În mare parte din lumea arabă, israelienii sunt prezentaţi drept oameni care vor să ucidă palestinieni ca să se distreze”, spune Issacharoff, apreciind că Fauda reprezintă şansa de a prezenta o altă viziune şi de a transmite că lucrurile nu sunt atât de simple precum par.

Însă optimismul pe care i-l trezeşte succesul serialului îi dispare rapid atunci când este întrebat ce părere are despre situaţia actuală a conflictului.

Citește și: Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului

„Realitatea zilelor noastre este că avem în Israel un guvern al dreptei radicale care se opune oricărui tip de concesie cu palestinienii şi care duce o campanie agresivă pentru a construi şi mai multe colonii evreieşti (în teritorii palestiniene ocupate)”, avertizează el, atrăgând atenţia că „aceste politici ne-ar putea duce către o explozie”.

Reforma justiției, un mare pericol pentru Israel

Însă principala sa îngrijorare este de ordin intern, mai exact pe culoarele Knesset-ului (parlamentul israelian), ca urmare a schimbărilor sociale şi juridice pe care le implementează noul guvern Netanyahu, alături de partenerii săi ultraortodocşi şi de extremă dreapta.

„Acesta este pericolul iminent, adevărata ameninţare pentru viitorul statului Israel”, consideră el.

Issacharoff se referă la un proiect controversat de reformă a sistemului judiciar propus de noul guvern condus de premierul Benjamin Netanyahu care presupune introducerea unei clauze „derogatorii” care i-ar permite parlamentului să se sustragă deciziilor Curţii Supreme, cu un vot cu majoritate simplă, şi modificarea procesului de numire a judecătorilor, care printre altele vor trebui să fie desemnaţi de responsabili politici.

La finalul lunii decembrie 2022, Benjamin Netanyahu, care a mai fost premier în perioadele 1996-1999 şi 2009-2021, a format guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, alături de aliaţi ultrareligioşi şi de extrema dreaptă, după ce a ieşit câştigător în alegerile parlamentare de la 1 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan