/

Netanyahu a admis că Israelul a pus la cale atentatul pagerelor și explică de ce l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant: S-a opus eliminării liderului Hezbollah

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a admis, duminică, în timpul reuniunii guvernului, responsabilitatea Israelului în explozia echipamentelor de comunicații utilizate de Hezbollah, survenită în septembrie.

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea

Aceasta reprezintă prima confirmare oficială a Israelului privind implicarea în incident, după săptămâni de speculații, făcută la prima reuniune de guvern de la demiterea ministrului apărării Yoav Gallant.

Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei”

Netanyahu a subliniat opoziția anumitor lideri politici și de securitate față de atac și față de eliminarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Criticile s-au bazat parțial pe reticența SUA de a coopera în acest sens, însă Netanyahu a continuat planul, susținând că anumite persoane dezinformează despre acordul de eliberare a ostaticilor.

Remanierea guvernului și noile responsabilități

Demiterea lui Gallant a generat o serie de schimbări în cabinet. Israel Katz a preluat funcția de ministru al apărării, iar Gideon Sa’ar a fost numit ministru de externe.

Ambii oficiali sunt însărcinați cu gestionarea conflictului pe mai multe fronturi, inclusiv împotriva Hezbollah, Hamas, Iran și aliaților Teheranului din Yemen, Irak și Siria.

Escaladarea conflictului cu Hezbollah

După atacurile lansate de Hamas pe 7 octombrie 2023, Hezbollah a intensificat agresiunile asupra comunităților din nordul Israelului, trăgând rachete și lansând drone.

Aceasta a condus la evacuarea a peste 68.000 de israelieni din zonă.

Conform rezoluției ONU 1701, Hezbollah are interdicție de a opera în sudul Libanului, dar tensiunile rămân în creștere.

Atacurile recente din Israel și Palestina

Pe lângă ofensiva terestră din sudul Libanului, armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în Fâșia Gaza și în Liban, duminică, provocând zeci de victime, inclusiv copii, potrivit surselor palestiniene și libaneze.

Confruntările continuă, iar conflictul a generat pierderi umane severe, cu peste 2.700 de victime în Liban, majoritatea fiind civili, conform datelor furnizate de Ministerul libanez al Sănătății.

Criza ostaticilor și situația umanitară

Atacurile Hamas din 7 octombrie au provocat moartea a cel puțin 1.200 de persoane și au dus la capturarea a 252 de ostatici, dintre care 97 sunt încă în captivitate.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Acestora li se adaugă alți doi cetățeni israelieni reținuți din 2014 și trupurile a doi soldați.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

23:06ANALIZĂ Mesajele anti-NATO și anti-UE ale candidatului Călin Georgescu, în care preia propaganda Moscovei
20:47Granițele României NU vor fi închise și supramilitarizate iar în portul Constanța NU se află echipamente militare, demontează MApN două din dezinformările virale de la TikTok
20:40Instituții din România cer Meta, X, TikTok și Google să modereze mai atent conținutul publicat
20:33Bashar al-Assad și familia sa au ajuns la Moscova. Kremlinul le-a acordat azil, dar duminică după-amiază spunea că nu știe unde se află fostul lider sirian
20:27Mercenarul Horațiu Potra, apropiat al lui Călin Georgescu, scos în cătușe de la IPJ Prahova. Avea asupra sa, când a fost reținut, arme de foc, arme albe și sume în mai multe valute, se îndrepta spre București
20:18Trump nu s-a schimbat: spune că SUA „absolut” poate ieși din NATO dacă aliații nu-și plătesc „facturile”
20:12Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează
18:09Geoană desființează minciunile lui Georgescu: „România nu va intra în război, scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant”
15:01Vom face totul pe internet: traficul global de date se va mări de trei ori până în 2030
14:55Victor Ponta explică, punctual, apocalipsa moștenită de la Ciolacu: posibilă recesiune în semestrul II, combaterea evaziunii – niciun efect, nu există buget pe 2025
14:54Niște români responsabili și-au dus copiii în Bucegi în acest weekend, deși Salvamont avertizase că există risc de avalanșe
14:49Noi manipulări pe TikTok: imagini cu vehicule militare masate în București și pregătirea rezerviștilor pentru luptă. MApN demontează dezinformările
14:42Cererea DREPT de anulare a alegerilor parlamentare, respinsă de Înalta Curte
14:36Ucraina a pierdut 43.000 de soldați uciși în război, 370.000 au fost răniți, potrivit lui Zelenski
14:26Rusia vorbește în numele lui Bashar al-Assad: A demisionat și a părăsit țara, vrea un transfer pașnic de putere