/

Jurnalistul israelian care a creat serialul „Fauda” avertizează că situația este explozivă în Palestina iar Netanyahu împinge lucrurile prea departe

Creatorul Fauda avertizează Palestina va exploda
Creatorul "Fauda" avertizează: Palestina va exploda (sursa: timesofisrael.com)

Creatorul „Fauda” avertizează: Palestina va exploda. Întrebarea nu este dacă palestinienii vor exploda, întrebarea este când – aceasta este temerea exprimată într-un interviu cu EFE de Avi Issacharoff (foto stânga), jurnalist şi producător israelian care a creat serialul de televiziune Fauda pentru a arăta complexitatea şi nuanţele unui conflict despre care spune că este pe punctul să ajungă la punctul de fierbere din cauza politicilor noului guvern al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Fauda” și fauda

Ficţiunea şi realitatea se contopesc în biroul lui Issacharoff, acoperit de afişe despre serialul Fauda. Printre mesaje şi apeluri telefonice de felicitare pentru succesul celui de-al patrulea sezon al serialului Fauda, la care Issacharoff răspunde în ebraică şi în arabă deopotrivă, producătorul israelian primeşte alerte despre o incursiune sângeroasă a armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece palestinieni – civili şi militanţi înarmaţi deopotrivă – şi a dezlănţuit un val de violenţă între israelieni şi palestinieni, care încă nu s-a încheiat.

„Vezi camionul? L-au folosit astăzi soldaţii sub acoperire pentru a intra în tabăra de refugiaţi Jenin”, întrerupe discuţia Issacharoff, arătând o imagine pe care tocmai a primit-o pe telefonul mobil.

Nici nu mai este nevoie să vorbească despre similitudinea cu serialul, care se axează pe o unitate de elită de agenţi israelieni sub acoperire care operează în teritorii palestiniene pentru a împiedica atacuri şi care a avut un succes răsunător atât la nivel local, cât şi internaţional.

Scenariul se bazează pe fapte reale

Cel de-al patrulea sezon al serialului, difuzat de Netflix la sfârşitul lunii ianuarie, se desfăşoară tocmai în această tabără de refugiaţi, bastion al luptei armate palestiniene şi principalul focar de violenţă în ultimul an.

„Probabil că mă voi inspira şi voi folosi un camion ca acesta în viitorul sezon”, anticipează el, explicând totodată că o bună parte din scenariu porneşte de la fapte reale.

„Folosim istorii care ne sunt povestite, informaţii care apar în ştiri, vorbim cu foşti militari şi cu oameni care au de-a face zi de zi cu realitatea palestiniană”, explică el.

Issacharoff spune că se bazează inclusiv pe propria lui experienţă militară într-o unitate sub acoperire şi pe cei peste 20 de ani în calitate de jurnalist care a relatat de la mai multe războaie şi conflicte pentru presa israeliană, din Cisiordania, Iordania, Egipt şi chiar din Fâşia Gaza.

Prețul ocupației

Întrebat despre mesajul transmis de Fauda – care înseamnă „haos” în limba arabă -, Issacharoff vorbeşte despre nevoia de a transmite publicului complexitatea unui conflict care, spune el, este adesea simplificat „în jurul unor clişee, a logicii <cei buni împotriva celor răi>, alb sau negru, când în realitate există o infinitate de tonuri de gri”.

Serialul, spune Issacharoff, este conceput pentru publicul israelian, căruia încearcă să-i prezinte pe militanţii palestinieni în dimensiunea lor umană, „nu doar ca nişte terorişti unidimensionali, ci înconjuraţi de familii, de oameni dragi, fiinţe capabile să iubească”.

Cele patru sezoane ale serialului Fauda se desfăşoară mai ales în oraşe şi sate palestiniene din Cisiordania, teritorii ocupate militar de Israel din 1967, înconjurate de un zid şi împânzite de puncte de control israeliene, scrie EFE.

„Este un serial despre ocupaţie, despre preţul ocupaţiei, atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni”, explică Isacharoff, care adaugă că preţul nu se regăseşte doar în numărul morţilor şi răniţilor, ci şi în stresul posttraumatic sau în sânul familiilor distruse.

Criticat și de palestinieni, și de israelieni

Intriga serialului şi felul în care îi descrie pe protagoniştii ambelor tabere au atras numeroase critici pentru Fauda, mai ales din partea palestinienilor, care acuză producătorii serialului că îi glorifică pe militarii israelieni şi că prezintă o imagine exagerat de violentă şi de plină de stereotipuri a vieţii în teritoriile ocupate.

Acestor critici li se alătură şi cele ale reprezentanţilor extremei drepte israeliene, care acuză că Fauda nu face altceva decât să strice imaginea statului israelian în lume.

Obişnuit cu criticile, Issacharoff preferă să se concentreze pe primirea bună de care s-a bucurat al patrulea sezon al serialului, care imediat după premieră s-a clasat pe primul loc în Liban şi s-a numărat printre cele mai populare seriale în Emiratele Arabe Unite şi Qatar, înregistrând totodată rezultate foarte bune în Europa şi America Latină.

Creatorul „Fauda” avertizează: Palestina va exploda

„În mare parte din lumea arabă, israelienii sunt prezentaţi drept oameni care vor să ucidă palestinieni ca să se distreze”, spune Issacharoff, apreciind că Fauda reprezintă şansa de a prezenta o altă viziune şi de a transmite că lucrurile nu sunt atât de simple precum par.

Însă optimismul pe care i-l trezeşte succesul serialului îi dispare rapid atunci când este întrebat ce părere are despre situaţia actuală a conflictului.

Citește și: Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului

„Realitatea zilelor noastre este că avem în Israel un guvern al dreptei radicale care se opune oricărui tip de concesie cu palestinienii şi care duce o campanie agresivă pentru a construi şi mai multe colonii evreieşti (în teritorii palestiniene ocupate)”, avertizează el, atrăgând atenţia că „aceste politici ne-ar putea duce către o explozie”.

Reforma justiției, un mare pericol pentru Israel

Însă principala sa îngrijorare este de ordin intern, mai exact pe culoarele Knesset-ului (parlamentul israelian), ca urmare a schimbărilor sociale şi juridice pe care le implementează noul guvern Netanyahu, alături de partenerii săi ultraortodocşi şi de extremă dreapta.

„Acesta este pericolul iminent, adevărata ameninţare pentru viitorul statului Israel”, consideră el.

Issacharoff se referă la un proiect controversat de reformă a sistemului judiciar propus de noul guvern condus de premierul Benjamin Netanyahu care presupune introducerea unei clauze „derogatorii” care i-ar permite parlamentului să se sustragă deciziilor Curţii Supreme, cu un vot cu majoritate simplă, şi modificarea procesului de numire a judecătorilor, care printre altele vor trebui să fie desemnaţi de responsabili politici.

La finalul lunii decembrie 2022, Benjamin Netanyahu, care a mai fost premier în perioadele 1996-1999 şi 2009-2021, a format guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, alături de aliaţi ultrareligioşi şi de extrema dreaptă, după ce a ieşit câştigător în alegerile parlamentare de la 1 noiembrie.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:22„Combinația italiană” ar fi picat: Ionel Arsene s-ar fi predat la Bari și ar fi deja în drum spre România, unde ar urma să fie încarcerat (surse Agerpres)
16:47Scuza polițiștilor din Alba care au așteptat trei ore până să intervină în cazul bebelușului omorât de tată: viața copilului ar fi fost curmată înainte să fie sesizați
16:00VIDEO Au înjunghiat într-o parcare din Cancun o „cârtiță” a FBI. Șase membri ai grupării celui mai periculos interlop român, Florian Tudor „Rechinu'”, închis în Mexic, au fost condamnați în România
14:08Scandal în Republica Moldova: Bucureștiul trimite șefă la ICR Chișinău o “fidelă a lui Plahotniuc“. Viitoarea șefă a ICR Chișinău, fondatoarea filialei din Moldova a PSD
11:03Cioloș: “Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă“. Fostul ministru al Agriculturii spune că subvențiile pentru agricultură ecologică sunt blocate
10:33“Cele mai moderne instalații de siguranță feroviară sunt proiectate în anii ’60, când președintele țării era ceferist“ – analiză Pro Infrastructura
09:34La 26 de ani, ca membru USR, i-a asigurat PNL-ului controlul asupra unuia din cele mai mari orașe din România, prin trădare politică. Acum are o viață fără griji
09:22Pare o poveste de Ion Creangă, dar e caz real: un ieșean se crede „ultimul descendent al neamului Bulă” și e gata s-o dovedească în instanță
22:55Putin a mutat primul pe tabla nucleară vorbind de transferul de arme tactice în Belarus până la 1 iulie. UE a anunțat noi sancțiuni, NATO nu se așteaptă la nimic bun din partea Rusiei
22:11FOTO Aici poate avea loc următorul accident grav pe calea ferată din România: șinele trec peste un pod dărăpănat care stă în proptele de lemn. CFR știe, dar susține că nu e nici o problemă
20:09Patriarhul Daniel s-ar fi rugat, de Bunavestire, pentru sănătatea patriarhului Rusiei, Kiril, susținător al invaziei rusești în Ucraina
19:42Bebelușul spânzurat de tată a murit din cauză că polițiștii nu cunosc legea: aceștia aveau dreptul legal să intre în apartament fără acordul nimănui, dar au așteptat trei ore venirea proprietarului
18:55O dronă ucraineană a provocat, prin prăbușire, o explozie în centrul orașului rus Kireievsk. Nu e clar dacă zona rezidențială era ținta
16:33Asociația franceză RDSEE, prin intermediul căreia au fost adoptați în străinătate sute de copii din România, investigată la Paris: mulți copii ar fi fost „furați” de la părinții săraci
15:11TikTok susține că a blocat din greșeală contul baschetbalistului Enes Kanter Freedom, unul dintre cei mai duri critici ai Chinei comuniste