/

EXCLUSIV Elevi minori, folosiți pentru a filma un clip electoral pe terenul de sport pentru candidatul AUR Mihai Enache. Profesorul, candidat AUR la CGMB

Clip electoral AUR cu elevi minori
Clip electoral AUR cu elevi minori (sursa: Facebook/Mihai Enache)

Clip electoral AUR cu elevi minori. Situație scandaloasă și inacceptabilă la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița din București: profesorul și dirigintele Nicolae Ungureanu a chemat toți elevii clasei XI C, majoritatea minori, pentru a filma un clip electoral alături de Mihai Enache, candidatul AUR la funcția de primar al Municipiului București.

Citește și: VIDEO Imagini terifiante: mașină vandalizată, camera de supraveghere zdrobită cu o bâtă de baseball, obiecte sparte, înjurături. Așa trăiește o familie în curtea comună cu membrii unui clan

Clipul electoral a fost filmat pe terenul de rugby al Complexului Studențesc Tei, aflat în subordinea Ministerului Familiei.

Demersul profesorului Nicolae Ungureanu nu e întâmplător: acesta candidează din partea AUR pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat în exclusivitate pentru DeFapt.ro că este total ilegal ce au făcut candidații AUR, motiv pentru care vor fi amendați când vor veni cu clipul la decontat, iar suma cheltuită pentru realizarea acestuia va fi confiscată.

Profesorul le-a spus elevilor că filmează pentru un sponsor

Profesorul Nicolae Ungureanu a transformat Colegiul Tehnic Mecanic Grivița într-o platformă electorală pentru AUR, partid din partea căruia candidează pentru un post în viitorul Consiliu General al Bucureștiului.

Citește și: DeFapt.ro a câștigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care cerea prin ordonanță președințială ștergerea a trei articole. Urmează acum procesul pe fond

În dimineața zilei de vineri, 24 mai 2024, profesorul Nicolae Ungureanu i-a convocat pe toți elevii clasei XI C, clasă la care este și diriginte, pe terenul de rugby al Complexului Studențesc Tei, instituție aflată în subordinea Ministerului Familiei.

Elevii ar fi aflat de la dirigintele lor că urmează să filmeze un clip pentru un sponsor. Dar, în realitate, elevii urmau să fie filmați pentru un clip electoral finanțat din banii statului pentru Mihai Enache, candidatul AUR la funcția de primar al Bucureștiului.

Clip electoral AUR cu elevi minori

O zi mai târziu, candidatul AUR Mihai Enache a postat clipul electoral cu codul CMF 21240330 pe contul său de Facebook. Pe baza acestui cod, candidații vor cere Autorității Electorale Permanente să deconteze banii cheltuiți pentru producție și promovare.

Filmarea de peste trei minute începe cu o transformare executată de Mihai Enache în aplauzele elevilor. Imediat începe să vorbească profesorul Nicolae Ungureanu care explică importanța rugby-ului. Pe urmă îl prezintă elevilor pe candidatul Mihai Enache.

Apoi spune cu nonșalanță: „Ei sunt clasa mea, niște copii extraordinari care au jucat rugby, care au rezultate” și pronunță prenumele a două fete din clasă.

Urmează un monolog în care profesorul Nicolae Ungureanu se laudă că a făcut rugby la Sportul Studențesc, că a trecut pe la lotul național de rugby, că era prost plătit. Într-un final, a amintit că a jucat un meci cu Noua Zeelandă la care au participat 98.000 de spectatori pe stadionul 23 August.

S-ar fi obținut acord de la părinți pentru minori

Contactat de către DeFapt.ro, profesorul Nicolae Ungureanu a spus că „ei (reprezentanții AUR – n.r.) au venit la un antrenament. Nu e o chestie pentru AUR. Candidatul AUR (Mihai Enache – n.r.) a venit să vadă un antrenament”.

Ulterior, profesorul Nicola Ungureanu a recunoscut că imaginile sunt folosite în campania electorală, dar că „au fost filmate imagini nu cu copii neapărat, au fost filmate imagini dintr-un antrenament”.

Totodată, profesorul de la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița a spus că o parte dintre elevi sunt majori, iar în cazul minorilor ar fi obținut un acord din partea părinților acestora.

Enache aruncă pisica la Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a spus că a ajuns să filmeze clipul electoral cu elevii de la Grivița pentru că profesorul care se ocupă de baza educațională este candidat la Consiliul General din partea AUR.

Cât despre elevii minori, Mihai Enache a spus că a ascultat doleanțele unor copii care nu au condiții să facă sport. „Eu nu am folosit copii în campania electorală, am făcut un material despre mine, despre problemele infrastructurii sportive pentru elevii din București. Nu este nominalizat nici un copil acolo în clip”, a declarat Mihai Enache.

A revenit ulterior cu un telefon întrebând dacă „pe actualul primar al Capitalei” l-am întrebat „același lucru dacă este ilegal. Domnul Nicușor Dan a folosit imagini cu elevii de la Consiliul Elevilor într-un material electoral”.  

Greblă, șeful AEP: Este ilegal

Autoritatea Natională pentru Protecția Drepturilor Copilului avertiza în anul 2020 că folosirea copiilor sau a imaginii acestora în campaniile electorale este ilegală.

În acest sens, legea 272/2004 care reglementează Drepturile Copilului prevede la articolul 27 alin. 4 prevede că „copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a vizionat imaginile video postate de candidații Mihai Enache și Nicușor Dan, apoi a concluzionat că „e total ilegal ce au făcut”. Totodată, a precizat că, la finalul campaniei electorale, atunci când cei doi candidați vor veni cu materialele foto și video pentru a fi decontate de către AEP, vor fi amendați pentru folosirea imaginilor cu copii. Mai mult, banii cheltuiți pentru realizarea acestora vor fi confiscați de către AEP.

Șeful Complexului Tei va face plângere

Cosmin Bărbălău, directorul Complexului Sportiv Tei, a declarat că urmează să facă o plângere după ce a aflat că s-a filmat un clip electoral pe terenul de rugby din incinta complexului. „Folosirea copiilor în spoturi electorale este ilegală. Acum vorbesc cu juriștii să facă o plângerea în acest sens. Vom lua toate măsurile împotriva acestora.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pe terenul de rugby, la ora la care s-a filmat clipul electoral, era programat un antrenament al celor de la CSM. Profesorul Ungureanu, din câte știu, este și angajat al Clubului Sportiv Municipal din subordinea Primăriei Municipiului București”, a declarat Cosmin Bărbălău.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Elena Mariana Bălan, directoarea Colegiului Tehnic Mecanic Grivița în legătură cu această situație, dar aceasta nu se afla în școală. Secretara colegiului a promis că îi va comunica situația.

Elena Linda Șerban, de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a cerut să vizioneze imaginile, apoi a uitat să mai transmită un punct de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:26Ciolacu, ironii la adresa PNL și refuz ferm să organizeze prezidențiale în decembrie: „Guvernul reprezintă altceva decât şmecheriile unora”
15:00Lecțiile bune ale Americii: un inginer întors de acolo în România premiază elevii merituoși din școli rurale
14:47Vârsta de începere a vieții sexuale a scăzut la 12-13 ani, mai ales la țară. Din ce în ce mai multe cazuri de mame la 14 ani. Unele își pun sterilet înainte de a avea buletin
14:04Număr uriaș de voturi anulate, cu circa 80% mai multe decât în 2019: aproape jumătate de milion de voturi aruncate la coș la europarlamentarele de anul acesta (analiză EFOR)
11:38PSD s-a dus la mânăstirea lui Arsenie Boca ca să afle cine va fi candidat la prezidențiale. Ciolacu ar fi spus că PSD va merge separat de PNL
11:12Wizz Air, cea mai proastă companie din Marea Britanie în ceea ce privește întârzierile, al treilea an consecutiv. Profitul companiei: 341 milioane euro
10:08ANALIZĂ România s-a înroșit din nou: PSD are peste jumătate din primari și aproape două treimi din președinții de consilii județene
21:22Ce cântă Babasha: „Îți spun fără rușine că nu mai scapi de mine” sau „Îl ajută și pielea, poate îți fură inima”
21:09Activele rusești din Occident înghețate vor garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a decis G7. Furie la Moscova
18:20ANALIZĂ Mircea Geoană, pe cale de a fi recuperat de PSD: ce îl apropie și ce îl desparte pe secretarul general adjunct al NATO de fostul său partid
16:01Telefonul lui Șoșoacă s-a înfierbântat: senatoarea l-a băgat în frigider ca să oprească un „atac” asupra TikTok-ului ei
15:59Coldplay, considerați „idioți utili” ai unor companii poluatoare: au încheiat parteneriate pentru turnee ecologice cu BMW și cu compania petrolieră Neste, care a defrișat mii de hectare
14:27O avocată naționalistă și care își postează poze cu pistoale la imaginea de profil de pe Facebook a acroșat un motociclist în trafic. Intenționat, spun procurorii. În arest, femeia se ceartă cu gardienii
14:05VIDEO Babasha, moment muzical cu toată familia pe scena teatrului din Bacău, fără nici o legătură cu manelele: Vlad Babașa la clape, Bianca Babașa – voce, tatăl – clarinet, mama – voce
13:49Și eu l-aș fi huiduit pe Babasha: m-am săturat de agresivitatea maneliștilor, neamuri proaste cu boxele în stradă. M-am săturat de manelizarea țării