/

Piloșii politici care ar trebui să ne protejeze de facturile umflate

Cine protejează consumatorii de facturile umflate
Cine protejează consumatorii de facturile umflate: Mihai Culeafă (sursă: Facebook/Mihai Culeafă)

Cine protejează consumatorii de facturile umflate: PSD l-a retrimis la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) pe Horia Constantinescu. Acesta a mai condus ANPC în guvernarea Dăncilă. Averea sa a sporit considerabil în perioada în care a deținut diferite funcții de conducere în această instituție. În 2019, el a devenit proprietarul unui yacht. Este amicul politic al fostului baron PSD de Constanța Nicușor Constantinescu.

PNL l-a plasat la în poziția de vicepreședinte al ANPC pe Mihai Culeafă. El este dezvoltator imobiliar în județul Ilfov. Culeafă a fost nașul de căsătorie al lui Marian Petrache (PNL), fostul președinte al Consiliului Județean Ilfov, când acesta s-a recăsătorit, în 2016, la 55 de ani.

Bugetarul cu yacht

Horia Constantinescu, nominalizarea PSD, a făcut dreptul la universitatea privată Titulescu și are un masterat în terorism, luat la altă universitate privată, Bioterra.

El a fost membru PSD, a trecut la PPUSL, apoi a intrat în echipa liberalului Vergil Chițac, după care s-a întors la PSD, arată presa locală. El a venit lângă Chițac, potrivit Info Sud-Est, pentru a prelua șefia Direcției de Servicii Publice din Primăria Constanța. Însă a picat concursul de angajare și s-a întors în PSD.

În 2020, Horia Constantinescu a candidat la Primăria Constanței din partea PPUSL, partidul înființat de Dan Voiculescu.

Între 2017 și 2019, Constantinescu a fost „Comisar superior – delegat Comisar șef Adjunct” la ANPC Constanța. În acea perioadă, în declarația sa de avere apare un yacht Bavaria, produs în 2010 – care, în funcție de dimensiuni și dotări, costă sute de mii de euro – o proprietate cu cazare și cantină în Tuzla și un ceas de circa 33.000 de lei. Singurele sale venituri erau însă salariul său de bugetar, de circa 100.000 de lei pe an, și cel al soției, care făcea muncă de secretariat – 57.000 lei/ an.

Competențele lui Culeafă

Mihai Culeafă, omul PNL, s-a născut în 1971 și a terminat facultatea în 2006, la 35 de ani. El ar fi absolvit, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Facultatea de Administrație publică și drept din cadrul Universității Hyperion.

În acest CV, Culeafă își prezintă și competențele, destul de surprinzătoare: el susține că are “capacitatea de a comunica în scris și verbal, de a înțelege și a-i face pe alții să înțeleagă diferite mesaje în situații variate“. Mai mult, el poate “iniția și susține conversații pe subiecte familiare“. În plus, Culeafă scrie că are capacitatea “de a tolera alte puncte de vedere“. În ceea ce privește competențele informatice, el scrie că este competent în Internet.

Sesizare la Direcția Generală Anticorupție

Mihai Culeafă a fost deputat PNL între 2016 și 2020. Declarația sa de avere este impresionantă: el deține aproape zece hectare de teren, majoritatea fiind în intravilanul orașului Pantelimon. În plus, are 14 clădiri – apartamente, case și spații comerciale. Posedă 400.000 de euro în conturi și a câștigat 240.000 de euro din organizarea de evenimente printr-o firmă pe care o deține.

Potrivit newsonline.ro, în martie 2020, numele lui Culeafă și Petrache ar fi apărut într-o sesizare făcută la Direcția Generală Anticorupție, din cadrul ministerului de Interne.

Citește și: Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat în 42 din cele 138 de pagini ale doctoratului

”De asemenea, prin aceeași revenire din 27.11.2019 v-am solicitat: a. să investigați care este sursa banilor investiți în acest proiect de anvergură – 3 blocuri fiecare de D+P+4E – și sa verificați dacă proveniența sumelor o reprezintă surse proprii ale dezvoltatorilor: (i) Vlad George Daniel, domiciliat in Com. Dobroesti (…) (ii) Vlad Cătălina Alexandra domiciliata in Com. Dobroesti (…), (iii) Brânză Ștefan Florin, domiciliat în sat Dobroești, com. Dobroești, (…) și (iv) Brânză Mariana, domiciliata in sat Dobroești, com. Dobroești (…).

b. sau dacă proveniența sumelor investite nu aparține beneficiarilor PUZ și AC ci provine de la persoanele amintite în sesizarea mea inițială respectiv de la dl. Mihai Culeafă si/sau Marian Petrache si/sau rude sau persoane apropiate acestora”, se arată în sesizarea adresată Direcției Generale Anticorupție.

Cine protejează consumatorii de facturile umflate

În octombrie 2021, guvernul Cîțu l-a numit secretar general al ANPC pe Felix Manta, finul fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu. Manta a fost şi subprefect de Mehedinţi, între 2014 și 2015, şi şef al OPC Mehedinţi.

Născut în 1967, Manta și-a luat licența în 2003, la Facultatea de Drept din Craiova – fără a preciza unde a urmat cursurile facultății. Ulterior, CV-ul său consemnează nenumărate cursuri postuniversitare, inclusiv la Colegiul Național de Apărare sau la Institutul Diplomatic Român. Și el este competent în Internet, la fel ca și șeful de facto al instituției, Mihai Culeafă.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:57Germania, năucită de stoparea importurilor de gaz rusesc: costuri suplimentare de un miliard de euro lunar. Guvernul, gata să introducă o nouă taxă în facturile tuturor consumatorilor
17:36Ultimul bastion al ucrainenilor în Lugansk, Lisiciansk, încă rezistă, în ciuda asaltului rusesc sălbatic
17:22Șapte din zece americani nu-l vor nici pe Biden, dar nici pe Trump la alegerile din 2024
10:21Statul New York a limitat masiv purtarea armelor în locuri publice, în ciuda unei decizii a Curții Supreme
10:09Bruxellesul nu deblochează banii din PNRR pentru Polonia, consideră că reformele din justiție nu sunt adecvate
09:56Pentagonul a livrat Ucrainei 150.000 de obuze, dar și rachete și echipamente de apărare antiaeriană
22:34Frustrare uriașă la Kremlin după ce forțele ucrainene i-au forțat pe ruși să părăsească Insula Șerpilor: Moscova a ripostat cu bombe cu fosfor și cu atacuri asupra civililor din Odesa
21:52Cum pierd marile orașe ale României ocazia să se dezvolte: nu angajează arhitecți care să vină cu soluții. Experimentul de la Palatul Culturii
21:45Primăria din Iaşi, amendată drastic pentru distrugerea spaţiului verde
21:22S-a trezit divorţat fără să aibă habar. Când a aflat, fosta nevastă era deja măritată cu altul
17:26UNESCO, lovitură grea pentru Rusia. Este oficial: borșul ucrainean a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO
15:01Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov, acum în gruparea Paul Stănescu. Presa scrie că ar fi nepotul liderului PSD
13:42PSD acuză PNL că n-a vrut să supraimpoziteze pensiile speciale
09:55Cum scapă Ciucă de acuzațiile de plagiat: cu ajutorul unui judecător apropiat de liberali și al unei decizii de instanță absolut bizare
00:17Putin duce Rusia înapoi în URSS, la propriu: o rachetă din două trase asupra Ucrainei provine din stocurile sovietice. Precizia slabă a proiectilelor duce la moartea a sute de civili