/

Cazul Libertatea/Tolontan: De ce cred că modelul DeFapt.ro este o alternativă la corupția din presă

Mircea marian: Cazul Libertatea/Tolontan

De la bun început o spun: nu am pretenția că site-ul DeFapt.ro este impecabil, că nu facem greșeli și că este unica alternativă la corupția extinsă din presă. Dar este una dintre soluții pentru jurnaliștii care vor să fie liberi. Așa cum suntem noi, o spun fără modestie. Desigur, liberi să muncească pe brânci, fără vacanțe și fără week-end, și cu un permanent stres în ceea ce privește asigurarea resurselor financiare.

Că presa din România este coruptă se știe. Puterea a pompat mereu sume uriașe pentru a-și cumpăra bunăvoința. Miniștrii guvernului Adrian Năstase făceau publicitate în ziarele vremii la monopoluri de stat care nu aveau nevoie de nici o reclamă – Adevărul era studiu de caz. Prin 2005-2006 au început să apară televiziunile „de știri” controlate de moguli care făcuseră avere pe spinarea statului – Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, de exemplu. Pentru a acoperi costurile curente era nevoie de alți bani, care tot din diferite contracte cu statul veneau, în foarte mare măsură.

Prin 2019 a apărut o altă formă de mituire a presei: din sumele uriașe pe care bugetul le oferă partidelor. Dar nu este singura sursă controversată: vin bani către presă de la companii de stat, mai ales de la monopolurile de tip Transelectrica sau Transgaz, sau de la administrațiile locale.

În sfârșit cazul Libertatea, oarecum atipic: ziar privat, controlat de un trust elvețian, care vrea să câștige bani făcând un lobby netransparent pentru industria jocurilor de noroc. Industria a umplut presa de reclame mascate, iar cazul Libertatea este unul fericit în care s-a aflat de aranjamentele făcute de patronat peste capul jurnaliștilor. Scandalul de la Libertatea nu va opri acest tip de corupție, ci dimpotrivă, va încuraja și alte industrii să facă lobby în publicații dispuse să-și vândă independența jurnalistică.

De aceea cred că ceea ce se petrece la DeFapt.ro este un model, o soluție pentru jurnaliștii care pun libertatea editorială deasupra confortului personal. Puteam rămâne salariați care munceau opt ore pe zi, iar în week-end se bucurau de timpul liber. Am preferat acest drum, extrem de riscant financiar. Nu avem pretenția că suntem singurii care au adoptat acest model: sunt tot mai multe site-uri de nișă, cu 2-3 jurnaliști, care lucrează de obicei în regim de cooperativă, nu pe o structură „patron-angajați”. Finanțarea: din reclame, prin Patreon sau alte platforme de acest tip sau din proiecte jurnalistice. Dar nu din bani publici. Modelul pare a fi viabil, din punct de vedere economic, deocamdată. Este departe de a fi o soluție perfectă, dar nu văd alt drum, acum, în România de azi.

În orice caz, presa nu a murit în România. Dimpotrivă, asistăm la un fenomen fără precedent: tot mai mulți jurnaliști au curaj să demisioneze, să renunțe la statutul de salariat și să acționeze pe cont propriu sau în echipe mici. Însă, cu mult subiectivism o spun: publicul, dacă vrea o presă liberă, trebuie să accepte că informația nu este gratuită și trebuie finanțată. Chiar și când opiniile sale intră în conflict cu ceea ce citește. Sau mai ales atunci.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 Comments

  1. Demersul și ideea sunt lăudabile, doar că unii oameni din județe cu care se colaborează strică întregul demers cinstit jurnalistic și atacă, la comandă, in stilul A3.
    Vrei să îți dau un scurt exemplu; materialul despre situația de la DSP Timiș.
    Chiar dacă presa locală, de toate culorile prezenta, pe bază de documente, înțelegi Mircea, abuzurile și încălcările legii făcute de actuala șefă, lucruri care au dus în cele din urmă la schimbarea ei, cu toată susținerea lui Alfred Simonis. Poate ție îți spune ceva acest nume, deoarece din păcate semnatarului articolului in cauză nu îi spune nimic.
    El vorbește acolo doar despre o fostă șefă din perioada pandemiei, care a avut acel blocaj la tv și culmea căreia din punct de vedere managerial, in urma controalelor de la București, nu i s-a putut imputa nereguli, ba din contră, majoritatea colegilor spun că a fost un manager bun dar a fost praf, la comunicare. Nu cred că toate instituțiile de control perindate pe acolo sunt chiar așa praf, având în vedere că nici Curtea de Conturi nu a reproșat nimic managementului de atunci. Din ce am citit doamna respectivă e un profesionist vechi in DSP. Bun sau rău, asta doar controalele o pot spune!. Situația conflictuală din interiorul DSP este iar cunoscută, de întreaga zonă și de oricine citește ziarele locale. Și asta de când doamna criticată de ziaristul independent a avut curajul să atragă atenția asupra unor abuzurile făcute de actuala directoare sub tutela lui Alfred Simonis. De atunci mai mulți angajați ai DSP care nu au vrut să gireze măgăriile actualei directoare au fost supuși unor presiuni urâte, unii ajungând la doctor alții alegând să părăsească DSP-ul.
    Dacă tot a scris despre concedii medicale, pentru o informare corectă și profesionistă era firesc să caute, mai adânc un pic; dar na, produce mai mult oprodiu public” concediu medical in Tunisia”
    Mai vorbește salariatul tău, despre un fost șef de PSD, dat afară de Alfred Simonis. Înțelegi acum legătura. Victor Malac nu mai este șef la PSD Dumbrăvița, de vreo două luni, lucru care este cunoscut de oricine citește presa locală; culmea doar ziaristul dvs nu știe. Un lucru de neiertat într-un proiect jurnalistic cu adevărat profesionist și independent.
    Evident că e vorba de bani și întreg articolul miroase de la o poștă de articol de linșaj. Termenii, jumătățile de adevăr, prezentarea trunchiată; cred că și tu cunoști bine securismele.
    Nici nu s-a uscat cerneală pe actuala numire, că ‘băiatul tău” a și trecut la analiza muncii omului.(deoarece noul director „fostul șofer” cum este descris, intră în pâine, din câte am citit, abia de anul viitor.) E adevărat că noul director are o problemă, nu e prieten cu Alfred Simonis și cu gașca acestuia din PSD-ul local. Omul și-a văzut doar de treabă lui și atât; lucru care a deranjat pe jurnalistul unui proiect independent de presă care nu este finanțat prin contracte de partidele politice. Dar de oamenii din proiect, de cine sunt finanțați!? Vă întreb sincer, domnule Marian, pentru că vă știu un om corect.

  2. Mircea Marian ar trebui să-și toarne multă cenușă în cap și să ceară public scuze pentru că l-a slujit, împreună cu alți „jurnaliști“ pe cel mai toxic președinte – Traian Băsescu. Abia după ce face aceste lucruri se poate reapuca jurnalism, în proiecte independente sau nu. Altminteri, dovedește încă o dată că este doar un mercenar ipocrit care servește interesele celui care-l plătește mai bine, un personaj toxic la adresa jurnalismului onest făcut sau a publicațiilor care-i găzduiesc articolele.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:15Clotilde Armand, reacție vehementă după ce Înalta Curte a decis, definitiv, că fosta primăriță a fost incompatibilă și, ca efect, nu va mai intra în Parlament
21:06Scholz va pierde încrederea Bundestagului cu o săptămână înainte de Crăciun, Germania va avea alegeri anticipate în februarie
20:58Degringoladă politică în Franța, Macron va numi un nou premier după ce Michel Barnier a fost nevoit să demisioneze după numai trei luni
20:51Rusia acuză un nou atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra teritoriului său. Moscova va răspunde cu racheta hipersonică Oreșnik, cred SUA
20:42Zelenski a criticat discuția telefonică a lui Orban cu Putin: Subminează unitatea europeană și discută despre Ucraina ignorând Ucraina
17:31Trump promite autorizări în regim accelerat tuturor celor care vor investi peste un miliard de dolari în SUA
15:44Televiziunile vor fi considerate companii strategice, care nu pot fi vândute fără acordul Guvernului, deși sunt private. Măsura, luată în Polonia pentru a preîntâmpina dezinformări ca în România și Moldova
15:38Contestația AUR la anularea alegerilor de către CCR, respinsă de Înalta Curte, cum era previzibil
15:30Clotilde Armand, incompatibilă ca primar – verdict definitiv al Înaltei Curți. Armand ar trebui să piardă mandatul de senator
15:22Noul Parlament, convocat de Iohannis pe 20 decembrie. După această dată poate fi votat un nou Guvern
15:09Primarul PSD din Crevedia, care exploata un bolnav psihic la ferma sa ilegală, a fost reținut de procurori
15:01Rusia le recomandă cetățenilor săi să nu călătorească în SUA, Canada și UE, unde ar fi „vânați”
14:55Prosumatorii nu sunt obligați să-și instaleze baterii pentru a stoca energia produsă de panouri solare, a decis Camera Deputaților
14:17Nici rectorul Babeș Bolyai nu spune „nu” unei candidaturi la președinție: „Partidele proeuropene trebuie să facă o listă de aproximativ 5 potențiali candidați”
12:18Magistrala 6 de metrou, spre Otopeni, în aer: lucrările la un tronson nici nu au început, Grindeanu evită să spună, oficial, când se termină