/

BREAKING Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați de SUA pentru corupție sistemică și interferență în alegeri susținută de Kremlin

Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați de SUA Foto: Facebook Vladimir Plahotniuc

Oligarhii din Republica Moldova Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de SUA pentru corupție sistemică și interferență în alegeri susținută de Kremlin. Informația a fost oferită de către ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați de SUA

„Astăzi anunțăm o nouă etapă în lupta împotriva impunității pentru corupție și în sprijinul nostru pentru poporul Republicii Moldova în lupta sa pentru un viitor mai echitabil (…) care să fie liber de orice influență a guvernelor străine care își urmăresc propriile interese.

Cu doar câteva minute înainte, Departamentul Trezoreriei a SUA a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni de corupție sistemică și interferență în alegeri susținută de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că imediat orice active și interese în proprietatea lui Plahotniuc și Șor din SUA sau deținute sau controlate de alte persoane în SUA sunt blocate”, a spus ambasadorul.

Plahotniuc și Șor nu sunt eligibili pentru a intra în SUA nici ca imigranți, nici ca non-imigranți.

„Statele Unite au impus miercuri sancțiuni persoanelor și entităților implicate în ceea ce departamentul a descris drept operațiuni de influență malignă ale Rusiei în Moldova, precum și corupția sistemică din acea țară.

Printre indivizi se numără oligarhi ruși „recunoscuți pe scară largă pentru capturarea instituțiilor politice și economice ale Republicii Moldova și corupție și a celor care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei”, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat care anunță sancțiunile”, scrie Reuters.

Încă din iulie, un grup bipartizan de congresmeni și senatori din Statele Unite a cerut președintelui american Joe Biden să impună sancțiuni cetățenilor moldoveni Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pe care îi consideră „responsabili de acte semnificative de corupție în Moldova”.

Ilan Șor Foto: Facebook

Sandu: Autoritățile SUA au confirmat că Plahotniuc a corupt instituțiile

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a venit cu o reacție la scurt timp după anunțul făcut de către ambasadorul SUA.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei”, a declarat șefa statului.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

„Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE”, a precizat Maia Sandu.

Un exemplu pentru justiția din Moldova

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la sancționarea corupților. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, colegii de la Ministerul Justiției, alte instituții publice, organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație care au contribuit la acest proces – datorită vouă, Republica Moldova va reuși în lupta cu corupția. Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a mai declarat președintele Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro
10:19Mașini închiriate, vândute unei firme de dezmembrări. „Întreprinzătorii” nu au apucat să-și facă un portofoliu serios
10:02Aparatele de colectare a ambalajelor returnabile au început să dea rateuri iar unele au fost pur și simplu scoase din uz
21:11EXCLUSIV Jandarmeria cumpără veste, căști și scuturi antiglonț de la o firmă deținută de un fost polițist și de o chinezoaică cu conexiuni în Dragonul Roșu
20:32Intenția de vot pentru locale, în creștere pentru PNL și în scădere pentru PSD. Liberalii au ajuns la 26,7%
18:01Piedone are o clasă peste Nicușor Dan: a absolvit liceul de XIII clase, la 35 de ani. Ce note a luat la matematică
15:19Fostul secretar de stat în MAE Iulian Fota acuză: „Nu mai avem nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei, în special pe Rusia, Ucraina sau Moldova”
13:32Suma uriașă pe care fugarul Ilan Șor dorea să o aducă în Moldova, folosind oameni săraci, pentru a-i finanța noua structură politică