/

ANALIZĂ Spionajul chinezesc câștigă bătălia în noul Război Rece: Vestul nu reușește să penetreze vârful conducerii de la Beijing

Spionajul chinezesc câștigă bătălia în noul Război Rece Foto: Partidul Comunist Chinezesc

Spionajul chinezesc câștigă bătălia în noul Război Rece: Vestul nu reușește să penetreze vârful conducerii de la Beijing, în timp China comunistă a infiltrat aproape toate sectoarele economiei britanice, arată o analiză The Times, citând avertismente ale serviciilor americane de spionaj.

Citește și: Patronul „Fermei Dacilor” spune că incendiul a avut loc în casa privată cu patru camere în care locuia cu familia. Fostul interlop nu explică, însă, cum a cazat 26 de oameni în patru camere

Actualul consilier onorific al premierului Ciolacu, Victor Ponta, a fost un susținător constant al proiectelor Chinei și s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la ambasada României la Beijing. Și-n regimul Dragnea, guvernarea PSD a vrut să ofere Chinei comuniste, în condiții extrem de dezavantajoase pentru România, proiecte economice majore, precum cele din energia nucleară.

Foto: Guvernul României

În plus, actualul ministru al fondurilor europene, Adrian Câciu (PSD), a primit bani pentru a critica parteneriatul strategic cu SUA și pentru a susține interesele Huawei în România.

Citește și: ANALIZĂ Guvernul Ciolacu, tot mai favorabil Chinei comuniste. Lenovo primește acces la rețelele 5G, Ponta, Câciu și Bucura-Oprescu, propagandiștii intereselor Beijingului

Spionajul chinezesc câștigă bătălia în noul Război Rece

„Confruntarea spionilor din Occident și China seamănă din ce în ce mai mult cu spionajul de la apogeul Războiului Rece. Există însă două diferențe vitale: China este înarmată cu o tehnologie pe care Uniunea Sovietică nu a posedat-o niciodată, iar cercul intim al președintelui Xi se dovedește a fi mai dificil de penetrat decât a fost Kremlinul.

Acesta este avertismentul de An Nou al spionilor americani. În ciuda îngrijorărilor cu privire la intențiile Rusiei în Ucraina și la probabilitatea ca războiul din Israel să acționeze ca agent de recrutare pentru terorismul islamist, Republica Populară Chineză (RPC) rămâne cel mai mare obiectiv unic al CIA, a declarat săptămâna trecută directorul acesteia, William Burns. Centrul pentru misiuni în China al agenției este singurul grup al acesteia care se concentrează pe o singură țară, iar finanțarea sa este în creștere. «Abordăm Republica Populară Chineză ca pe o prioritate globală, mai mult decât dublând resursele bugetare dedicate misiunii în China în ultimii trei ani», a declarat Burns pentru The Wall Street Journal”, scrie The Times.

Sir Richard Moore, șeful MI6, spionajul britanic, a spus că China este principala prioritate a acestui serviciu.

Șefii spionajului sunt deosebit de îngrijorați de lipsa de surse umane de informații, întrucât camerele de supraveghere omniprezente fac ca deplasarea agenților să fie din ce în ce mai periculoasă. CIA este nevoită să se bazeze în mare măsură pe interceptările electronice și pe sursele deschise, cum ar fi bazele de date disponibile în comerț, rețelele sociale și declarațiile publice ale liderilor chinezi.

Fostul ministru de Externe al Chinei și iubita sa, dispăruți fără urmă

Între 2010 și 2012, Beijingul a distrus rețeaua de surse CIA în China, încarcerând și ucigând zeci de persoane, arată The Times. În august 2023, Ministerul Securității de Stat, principala agenție de informații a Chinei, a anunțat că a arestat alți doi cetățeni chinezi care spionau pentru CIA, ambii recrutați în afara țării.

Sunt suspiciuni că fostul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, sau iubita sa, o prezentatoare TV, fuseseră „compromiși” de serviciile vestice de informații. Din iunie 2023, ambii sunt dispăruți. Informații din presă susțin că Moscova a avertizat Beijingul în legătură cu fostul ministru de Externe.

În Marea Britanie, spionajul chinezesc a abordat circa 20.000 de persoane, spunea, în octombrie, șeful MI5 (contraspionajul britanic), Ken McCallum.

„Activitățile din ce în ce mai agresive ale Chinei au fost devoalate atunci când un presupus spion a încercat să se infiltreze la o dezbatere – la care se intra doar pe bază de invitație, într-o comisie a Parlamentului britanic – susținută de dizidenții din Hong Kong.

În decembrie 2023, s-a aflat că agenții chinezi au folosit un politician belgian de extremă dreapta ca agent de informații timp de peste trei ani. Serviciile de securitate belgiene investighează, de asemenea, un centru comercial administrat de chinezi la aeroportul din Liège pentru posibile activități de spionaj și/sau interferență”, mai arată The Times.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”