/

Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat: salariile lor le depășesc frecvent pe cele ale unui conferențiar universitar și sunt mult peste cele ale profesorilor din școli

Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat Foto: Facebook

Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat: salariile lor depășesc frecvent pe cele ale unui conferențiar universitar, o arată datele publice, publicate de spitale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Zilele trecute, Federația Solidaritatea Sindicală a anunțat că se pregătește să declanșeze greva pentru că salariile asistentelor medicale sunt prea mici.

Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat

Această federație susține că asistentele medicale debutante din Sănătate au salariu de bază mai mic decât debutanții din Educație. Potrivit unui studiu publicat de această structură sindicală la 23 mai, salariul mediu net al asistentelor medicale din sectorul public  este de 4285 lei/lună. El este în acest moment cu 269 lei mai mic decât salariul mediu de la nivel național.

Însă datele publice, de pe site-urile spitalelor de stat, contrazic situația dramatică creionată de Federația Solidaritatea Sindicală.

De exemplu, la spitalul județean Gorj, datele din martie arată că, la unul din blocurile operatorii, asistenta șefă are un salariu net de 7.045 de lei. Absolut toate celelalte asistente de la acest bloc au între 5.400 de lei și 6.300 de lei. La compartimentul ATI-COVID, asistenta medicala șefă a luat, în martie, 8.219 lei. La unele secții sunt și salarii de 3.200-3.500 de lei, pentru o asistentă, dar acestea sunt relativ puține. Pe de altă parte, la acest spital un muncitor calificat a primit, în martie 2023, peste 11.000 de lei, ceea ce arată că salariile variază foarte mult în funcție de sporuri neprecizate în tabel.

Sporuri peste sporuri

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara veniturile salariale nu s-au mai actualizat din septembrie 2022. Tabelul publicat nu precizează dacă e vorba de venituri nete sau brute. Dar datele arată că aici erau asistente medicale care avea 4.300 de lei salariu de bază, 3.181 lei – „cuamtum spor condiții de muncă”, 784 de lei – sporuri de lucru în week-end, 415 lei – spor de ture și 347 de lei indemnizația de hrană. În unele cazuri, sporul pentru condiții de muncă depășea 3.000 de lei. Însă sunt și salarii de bază în jur de 2.000 de lei care, cu tot cu sporuri, nu de pășesc 3.000 de lei.

Spitalul județean Tulcea publică salariile de bază și brute, fără să precizeze dacă includ sporurile. Salariile de bază variază între 4.800 de lei și 6.600 de lei. Brutul, între 12.259 de lei și 8.602. La ele se adaugă indemnizația de hrană.

Spitalul universitar de urgență București a publicat ultimele liste de salarii în octombrie 2022. La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), o asistentă medicală a primit – cu tot cu sporuri – 11.600 de lei, dar altele, de la diferite secții, sunt la circa 5.500 de lei. Din nou, tabelul nu precizează dacă e vorba de salarii nete sau brute.

Salariile cadrelor universitare la o universitate de prestigiu

Ziarul de Iași arăta, în februarie anul trecut, cât câștiga cadrele universitare la universitatea Cuza, din Iași. „La UAIC, spre exemplu, din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi”, sunt asistenţi abia intraţi în sistem cu un salariu brut de circa 4.000 de lei, ceea ce înseamnă 2.300 de lei net (…) Sporul de doctorat are valoarea netă de 950 de lei. Prin urmare, cele mai mici salarii la nivelul cadrelor didactice, prima treaptă, asistent, sunt de măcar 3.250 de lei net. Lectorii, următoare treaptă didactică, care sunt mai tineri şi nu au vechime, au între 5.000 şi 5.500 de lei brut la UAIC. Asta înseamnă între 2.875 de lei şi şi 3.160 de lei net, la care se adaugă obligatoriu şi sporul de doctorat – 950 de lei net.

Prin urmare, salariile tinerilor lectori pornesc de la circa 3.800 de lei net şi merg până la 4.100 net (…) La UAIC sunt conferenţiari cu salarii de bază de circa 4.800 de lei brut, ceea ce înseamnă un salariu net de 2.760 de lei, 3.710 lei net dacă adăugăm şi sporul de doctorat. Cum însă majoritatea conferenţiarilor au vechime mare, unii ies şi la pensie de la acest grad didactic, pot ajunge cu salariile brute până la 8.900 de lei, adică aproape 5.150 de lei net, 6.100 dacă adăugăm şi sporul de doctorat.

În fine, profesorii universitari pot obţine peste 12.500 de lei brut cu toată vechimea aferentă, adică 7.200 de lei net, 8.150 cu tot cu sporul de doctorat”, arată această publicație.

Citește și: I-a căzut tavanul în cap, la duș, la câteva luni după ce a cumpărat un apartament în bloc nou. Instanța a acordat despăgubiri majore

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

34 Comments

    • Ce ar fi dacă am anula toți studenții pe care i am pregătit, medici și asistenți medicali, cum fac cei de la colegiul medicilor: taie din CV toate stagiile, toate specializările și titlurile după ce au trecut 5 ani de zile! Ele trebuie păstrate, pentru ca sunt devenirea noastră, a medicilor! Nu exista doar universitari, toți am fost pregătiți de DSP uri și de spitale, laboratoare, nu doar de universitate! Sa tragem linie și sa vedem declarațiile de avere după 30 de ani, nu la debut, cit de săraciti suntem și de derivați!

      • Dacă sunt nemulțumiți sa meargă acasă sau în privat…sau în străinătate sa i șteargă la cur pe străini și sa se bucure de 5oo euro în plus la.salariu față de România. Ca aici primesc și Sfânta șpagă.

        • De unde scoateti fratilor salariile astea?O asistenta cu grad principal ajunge abia pe la 4500 lei.O debutanta nu mai spun.In ambulatoriu salarii de pana in 3000 lei.

        • Tocmai mă pregăteam să vă fac o donație pentru de fapt.ro apoi citind acest articol v-am dibuit ,sunteți aceiași usr-isti ordinari,care nu știți altceva decât să murdăriți, soția mea lucrează că asistent cu 3000 de lei net cu același spor la salariu că și cele care pun picături în ochi(ea lucra nd pe covid până acum) cu nopți ,cu weekend-uri cu zile suplimentare neplătite pentru că nu se angajează personal,etc. Că șefii,că doctorii au salariu prea mare așa e dar de aici sa induceți ideea că au salariu mai mare că un prof universitar…Și apropo așa au toate colegele ei,mincinoșilor….

  1. Adevarul vostru nu are nici o treaba cu realitatea. Salarul unui asistent cu 30 de ani vechime pe ambulator este de 31 de mil. Ce spuneti voi acolo este vorba de inechitatea din sistemul medical unde cei din upu ati si urgente au sporul de 75 % iar restul asistentilor din spital nu au mai mult decat 15 sectie sau 7 pe ambulator, unde uneori volumul de munca poate depasi pe cel din alte sectii in spitalele mici. Va rog nu aruncati cu cacat daca nu stiti despre ce vorbiti. Multumesc

    • Nu au toți 75% !!!
      Doar UPU (Deci spital de rang superior. Celelalte au CPU -compartiment, nu Unitate/secție!). Și acolo au maxim 50%!
      Cei de la ATI da, au 75% dar nu ai lucra acolo, printre muribunzi.
      La pariu !!!
      La Urgențe au 50-100 de prezentări/zi. Pe câteva paturi. Rulaj mare, responsabilități și mai mari!
      Lume multă, prost educată chiar dacă în suferință. Nu au educație medicală de bază. Se prezintă cu diaree dar mănâncă struguri, maioneze, parizer alterat dar nu iau o pastilă pentru diaree!
      Și frecvent mai au și diabet, gastrită sau „fierea scoasă!”. Regim cu-cu!
      Pastile ioc!
      Draci căcălău!
      Tupeu de cocalari și pițipoance!
      Educație lipsă!
      Aroganță!
      Tupeu!
      Nerăbdare!
      Nu au mai fost pe la medicul de familie de ani de zile.
      E injositor pt ei!
      La „valoarea” lor să aștepte să le vină rândul?
      Eeee!
      „- ce are ăla de l-ai băgat înaintea mea?
      AVC? Și ce dacă? Eu stau de 2 ore aici!”
      „Da4 pe ăla de ce il bagi inaintea mea? Are infarct? Așa-i trebuie dacă e gras!” Și ăla cu mâna ruptă ce caută să intre primul?
      Eu sunt constipat de 2 zile! Și am crampe. Cred că de la tortul ăla cu frișcă… Nu trebuia să mai bag o porție până să chem ambulanța. Îmi vine să vomit!
      Și ăștia vor salarii mai mari. Și condiții,auzi! 3000 de lei nu le ajung?
      Că eu îi plătesc!”
      (Deși chiar și lor li se oprește 45% din brut!
      Dar asta mai e de discutat.
      Lumea evrea…
      Și ignorantă!

    • 75 la sută plus 31 de milioane nu fac 80 de milioane cat au cele de la upu sau undeva pe acolo. Mai mult sau mai puțin.

  2. Sunt asistent medical principal,dupa 27 de ani de vechime am salariul net 3124 lei,in acest salariu avem inclusa indemnizatia de hrana,sporul de vechime si sporul de sectie.

    • Așa este!
      Salariul net, după 37 de ani, asistent medical principal, cu studii superioare, cu activitate in ambulator, cu vechime, cu indemnizație de hrana
      cu tot, este de 3500 de lei, nemodificat din 2018.
      Dar până când?

  3. Cred ca trebuie sa raspunde-ti penal pt minciunile pe care le scrieți
    Un asistent cu vechime 35 ani, cu indemnizație de hrana ,grupa datorita condițiilor de muncă și spor de noapte se 4100 de lei

  4. In privat un asistent de sală, face și sterilizare, imagistica, muncește efectiv 9-10 ore pe zi , și ia 2500- 3000 net fara nici un spor, ba mai mult trebui să renunțe și la 12% din brutul pe o lună să îi de-a OAMDR- ul ” voie” să își facă meseria

    • Din toate abordările reiese că toți au dreptate…
      Dar nu sunt de acord ca un brancardier , infirmieră asistent , medic de familie – toți școliți de către profesori și învățământ, cum este cu tare și bune –să fie MAI BINE PLĂTIȚI DECÂT PROFESORII LOR ?!
      ASTEA nu se-ntâmplă nici în țările lumii a-3-a , din Africa și Oceania. !!!!

  5. De ce scrieti aiureli?Eu sunt asistenta med.principala in ambulator ,am 40 ani vechime in domeniu-chirurgie!!!!!,iar „extraordinarul salariu” pe care -l primesc lunar dupa atatia ani este de 3200 lei net.Sporul este de 5% ,atentie,tinand cont ca intr un cab.chirurgie se fac o serie de proceduri chirurgicale!!!!Acelesispor de 5% e sila celelalte cabinete ,majoritatea.Discriminarea e mare,tinand cont ca aceste proceduri implica multe riscuri(contaminare,infectii,stres).Nu comparati salariile asistentelor de la blocurile operatorii,ATI,UPU,psihiatrie,unde sporul este de 50-80% .Nici al asistentelor sefe care sunt o mana de femei .Salariile asistentelor din ambulator sunt aproape egale cu cele ale infirmierelor din sectiile ATI,sau cu 200 lei mai mici decat al registratoarelor de pe sectiile spitalelor.Ca sa nu mai zic ca o debutanta ajunge dupa 1 an sa aibe salariul net aproape de al meu,de ex.Faptul ca am liceu sanitar 4 ani (in perioada cand nu era alta forma de pregatire a asist.med)+Sc.postliceala sanitara nu m -a ajutat cu nimic (si ca mine sunt multe generatii)la un salariu decent.Asa ca mai inspirativa si din realitate.

  6. Salariile sunt cele publicate de primăriile și consiliile județene pentru spitalele publice de sub autoritatea lor, așa că nu mai protestați degeaba. Sporurile uitați să le menționațl .

  7. Asistenta medicala la clinica privat cu salar de vânătoare
    Receionista lpensionara 70ani a clinica privata ch salarii mai mari că asistenți medicali

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:42Anularea alegerilor de către CCR ar trebui reglementată mai clar, cere Comisia de la Veneția
17:26Consumul de substanțe psihoactive la volan este infracțiune doar dacă este afectată capacitate de a conduce autovehiculul, a decis Înalta Curte
17:17Nicușor Dan nu renunță la candidatura la prezidențiale în favoarea Elenei Lasconi. Ghinea îl critică: Nu e fair-play
17:08Ministra Culturii se gândește să interzică scoaterea din țară a „obiectelor inestimabile” după furtul pieselor tezaurului dacic
16:57Salariu mediu uriaș, de 9.000 de euro lunar, la ANRE, atrage atenția APCE. Banii provin din facturile de electricitate
14:58Tezaurul încaieră coaliția: Raluca Turcan, atac dur la premierul Ciolacu și la prietenul său, Lucian Romașcanu
14:47Dizolvările sau radierile de companii au crescut cu 17%, în România, în 2024
12:11Moguli penali, securiști și vechi abonați la banii statului: rețeaua care-l susține fățiș pe Călin Georgescu
11:18Hidroelectrica a plătit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, arată Burduja. Pe ce a cheltuit banii compania de stat: „Proiectul Sfântul Paisie”
10:08Cel mai cunoscut expert olandez în furturi de artă explică de ce nu sunt paznici de noapte la muzeele din nordul Europei
09:58Mercenari români, blocați în RD Congo, la Goma, de rebelii care avansează. Românii, duși în Africa de Horațiu Potra, aliatul lui Călin Georgescu
09:46Columbia a cedat amenințărilor lui Trump: Bogota acceptă să-și primească înapoi cetățenii care au ajuns ilegal în SUA
09:37„Școala altfel” și „Săptămâna verde” ajută elevii sau mai degrabă în încurcă? Depinde pe cine întrebi
09:31Încălzirea centralizată, rețeta pentru faliment: la Iași, costul gigacaloriei crește 130%
09:24Tragicomedie cu 112: victimă a unei agresiuni, un bărbat a murit pentru că echipajul de pe ambulanță nu a reușit să-l găsească