Ioana Băsescu, Andreea Cosma – audiate (Nordis). Fosta deputată PSD, Andreea Cosma, s-a prezentat luni la sediul DIICOT pentru a fi audiată în dosarul privind înșelăciuni imobiliare la Nordis. Conform unor surse judiciare, Cosma este suspectată că, în calitate de notar, ar fi sprijinit gruparea de la Nordis. În aceeași anchetă, Ioana Băsescu, tot în calitate de notar, a fost audiată și pusă sub acuzare pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat. Procurorii au decis însă să o lase să plece acasă.
Ioana Băsescu, Andreea Cosma – audiate (Nordis)
Conform unor surse judiciare, Cosma este suspectată că, în calitate de notar, ar fi sprijinit gruparea de la Nordis.
Ioana Băsescu a fost și ea chemată la audieri, însărocurorii au decis însă să o lase să plece acasă.
Ancheta DIICOT vizează un grup infracțional organizat care a operat un mecanism complex de fraudare în domeniul imobiliar.
Luni dimineață, procurorii au desfășurat zeci de percheziții în România și Monaco, inclusiv la domiciliul soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol – principalul acționar Nordis și fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Potrivit anchetatorilor, gruparea este acuzată de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare și spălare de bani, evaziune fiscală
Prejudiciul estimat depășește 195 de milioane de euro, iar ancheta implică 40 de persoane fizice și 32 de firme.
Structură piramidală și operațiuni fictive
Anchetatorii au descoperit că gruparea funcționa pe un model piramidal cu trei paliere, conceput pentru a frauda clienții și bugetul de stat.
Se urmăreau promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare fictive, încasarea avansurilor de la clienți pentru apartamente, parcări și mobilier, delapidarea fondurilor și inducerea în eroare a cumpărătorilor prin ante-contracte și contracte de vânzare-cumpărare fictive.
De asemenea, evidențierea unor operațiuni false în contabilitate pentru a evita plata taxelor și impozitelor și obținerea ilegală de rambursări și compensări de TVA
Notari și avocați în rețeaua infracțională
Potrivit investigațiilor, persoanele din eșalonul secund al grupării erau apropiați ai liderilor, inclusiv rude și prieteni, care aveau rolul de a sprijini activ activitatea infracțională.
Notarii și avocații au avut un rol esențial în mecanism, fiind responsabili de întocmirea documentației pentru vânzarea imobilelor, apartamentarea și intabularea proprietăților, furnizarea de consultanță juridică
Încasarea sumelor provenite din delapidare, mascate sub diverse justificări legale
Sute de milioane de lei încasați ilegal între 2019 și 2024
În perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracțional au folosit cinci societăți comerciale pentru a încasa de la clienți persoane fizice și juridice sume colosale.
Peste 957 milioane lei (195 milioane euro), sub formă de avansuri pentru apartamente, parcări și mobilier.
Fondurile obținute ilegal au fost supuse procesului de spălare a banilor, printr-o rețea de firme și tranzacții frauduloase.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.