Transelectrica, monopol de stat, a avut pierderi de șase milioane de lei, în 2021. În 2020, realizase un profit net de 145 milioane lei. Potrivit companiei, pierderile din 2021 s-au datorat exploziei prețurilor la energie pentru consum propriu.
Transelectrica a avut pierderi în 2021
„Imprevizibilitatea pieței s-a manifestat prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special pe cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și a concurenței furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroșii clienți ce au optat pentru piața liberă”, susține compania.
Transelectrica este deținută de statul român în proporție de 58,7%. În guvernarea PNL, compania a fost trecută în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). La conducerea SGG se află acum Marian Neacșu (PSD), care are o condamnare penală.
Prună: compania, prinsă în disputa Cîțu-Orban
Însă deputata USR Cristina Prună arată că, urmare a pierderilor din 2021, Transelectrica nu va putea accesa fonduri europene și nu va avea bani de investiții. „Transelectrica ar trebui ca până în 2030 să acceseze sute de milioane de euro din fonduri europene, pentru a moderniza și extinde rețeaua de transport. Ar fi posibilă astfel integrarea de noi capacități de producție a energiei electrice, care pentru consumatorii români ar însemna mai multă energie în piață la prețuri corecte”, scrie Prună, pe Facebook.
Citește și: Un lider local al USR o face „vrăjitoare” pe Firea și arată că ea minte când îl atacă pe Nicușor Dan
Ea arată și cauzele pierderilor.
„Pierderile au fost mult mai mari deoarece conducerea acestei companii nu a fost în stare să achiziționeze din timp energia necesară funcționării sale, așa numitul consum propriu tehnologic (CPT), al cărui preț s-a dublat. Când au tras linie, au ieșit pe pierdere (…) Pe tot parcursul anului 2021, liberalii nu s-au preocupat să numească oameni competenți în conducerea companiei, ci doar cum să schimbe oamenii lui Orban cu cei ai lui Cîțu.
Asta nu e tot. Transelectrica este acționar majoritar al societății Smart SA. Această companie se ocupă de lucrările de mentenanță și întreținere a rețelelor de transport a energiei electrice. Smart SA a crescut BONUSURILE pentru conducere pentru anul 2021 cu peste 20%. Răsplătim performanța de a pierde bani cu bonusuri mai mari. Peste 800.000 de lei în plus”, a explicat deputata USR.
De altfel, compania de stat a încheiat T4/2021 cu pierderi de 86 mil. lei, faţă de pierderi de 7 mil. lei în ultimele luni din 2020, arată Ziarul Financiar.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Become a Patron!- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV9776064445
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.