/

Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Gold Corporation, din 2019 în 2024: a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose, prietenul lui Ciolacu

Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Foto: DCNews.ro

Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Gold Corporation (RMGC), din 2019 în 2024: Gigi Dragomir, un apropiat al fostului baron PSD de Neamț Ionel Arsene, a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose, prietenul lui Ciolacu.

Marcel Ciolacu a fost vicepremier în cabinetul Tudose.

Citește și: EXCLUSIV FOTO Cum a distrus Dan Negru o clădire interbelică pentru a-și construi o cazemată de beton într-o zonă de patrimoniu

Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana

Gigi Dragomir era la șefia Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) în iunie 2019 când licența RMGC a fost prelungită printr-un simplu act al președintelui agenției, nu prin hotărâre de guvern.

Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a oferit, la Antena 3, propria versiune legată de această prelungire a licenței.

„Conform Art.50 din Legea Minelor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale poate emite avize și licențe de exploatare. Până aici, nu s-a încălcat în niciun fel legea.

Dar Agenția Națională pentru Resurse Minerale știa de acest litigiu. În iunie 2019, a emis avizul pentru încă cinci ani, pentru că prima dată, conform Legii Minelor, se dă pe 20 de ani acest aviz, cu posibilitate de prelungire pentru cinci ani. A emis acest aviz, fără să informeze Guvernul. Normal era să avem o Hotărâre de Guvern.

(…) Gândiți-vă că se dau licențe pentru foarte multe zăcăminte, dar având în vedere importanța zăcământului de la Roșia Montana, trebuia să vină o informare către primul ministru, iar această prelungire sau faptul că nu vom prelungi, iar eu vă spun că decizia era să nu prelungesc, trebuia făcută printr-o Hotărâre de Guvern.

Nu a existat această Hotărâre de Guvern, s-a făcut această prelungire, a apărut în presă. Din presă am aflat acest lucru și am cerut demisia șefului ANRM. Nu și-a dat demisia.

După știți că a fost problema cu miniștri, nu aveam șase miniștri în Guvern, au fost foarte multe probleme”, a susținut Dăncilă.

Gigi Dragomir a fost numit la conducerea ANRM în octombrie 2017, prin decizie a premierului Mihai Tudose. Presa a scris că el nu avea nici o legătură cu domeniul, fiind „comerciant de carne”, însă era susținut politic de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (PSD), acum fugar în Italia.

Vindea cârnați și era prieten cu baronul Arsene

„Anterior postului de la ANRM, Dragomir a fost inspector în cadrul Administrației Județeane a Finanțelor Publice Ilfov și lucrase pentru o serie de firme care se ocupă de comerțul și distribuția de produse alimentare. În ultimii ani a participat la concursuri ANAF pentru o serie de posturi, însă le-a picat”, arăta Hotnews.

UN CV al lui Dragomir este de negăsit.

În 29 decembrie 2017, Tudose l-a demis pe Gigi Dragomir. Câteva zile mai târziu, la 18 ianuarie 2018, premierul interimar Mihai Fifor l-a repus în funcție. El a fost demis de guvernul Ludovic Orban. Presa scria, în 2020, că un raport al Corpului de Control a apreciat că, în perioada în care acesta a condus ANRM, pierderile produse statului au fost de miliarde de lei.

Haos în acordarea licențelor

„La nivelul ANRM, nu a existat o preocupare evidentă cu privire la aprobarea licențelor de exploatare, prin hotărâre a Guvernului, în sensul că au fost inițiate procedurile prevăzute de cadrul legal în vigoare în vederea aprobării acestora doar pentru 16 licențe din numărul total de 446 licențe neaprobate, astfel, nefiind respectate prevederile din Legea minelor 85/2003.

Titularii de licențe de exploatare neintrate în vigoare pot desfășura operațiuni miniere în baza programelor anuale de exploatare şi/sau cercetare, avizate de ANRM, existând riscul ca exploatarea zăcămintelor să fie finalizată fără ca aceste licențe să fi intrat în vigoare.

Din numărul total de 446 licențe de concesiune pentru exploatare/dare în administrare pentru exploatare care nu erau intrate în vigoare, titularii a 97 de licențe desfășurau activitatea de exploatare a resurselor pe baza de permis de exploatare, pentru care datorau taxa aferentă activității miniere.

Pentru celelalte 349 de licențe care nu au intrat în vigoare, titularii acestora nu aveau obligația legală de plată a taxei pentru activitatea de exploatare minieră, aceasta urmând a fi datorată ulterior aprobării licenței prin hotărâre de Guvern. Teoretic, titularii acestor licențe nu desfășoară activități de exploatare minieră și, în consecință, nu plătesc taxele și redevențele aferente licențelor”, se arăta în raportul Corpului de Control, citat de Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

    • Tot PSDul este un Grup Infractional si doar prin atentate poate fi destructurat pentru ca institutiile oficiale desi au parghii nu pot sa faca foarte multe din cauza unor legi bine facute de mafia PSD de peste 30 de ani de cand au puterea si de catre spioni fideli bine infiltrati.Si unii din angajati,mai ales sefi,chiar nu vor sa faca ceva fiind o increngatura si dependenta mare cu mafia.De aia auziti de procurori foarte bine platiti din banii poporului care nu au facut nici un dosar ca sa scape poporul de corupti si sa destructureze mafia.Si daca se ajunge in instastanta s-a vazut ce fac judecatorii care sunt slugile mafiei:le da cu auspendare,sau NUP,nu le confisca averile sau ignora cu buna stiinta cele mai grave acuzatii si dovezi si le dau max 2 ani pentru nimicuri.S-a vazut si recent foarte clar un exemplu in care mafia si aparatul lor represiv bine platit din banii poporului se protejeaza :un cetatean care a agresat un primar PSD dintr-o comuna din Arges parca(in Primarie) a primit 2 ani cu executare si militianul care a omorat o copila pe trecerea de pietoni in Bucuresti a primit 2 ani cu suspendare…Votati mafia PSD-PNL !

    • Bun! Și dacă „nu era normal” ,după spusele lui dancila, deși trebuia nu era legal,și maimuțoiul trădător de tara a facut-o ,de ce nu a fost demis de prim ministru? Apoi, unde e acum vânzătorul de cârnați din neamt ? De ce nu îl trage nimeni la răspundere? Chiar asa, se fura ca în codru,se ia mita cu geamantanul ,se pune în pericol tara d.p.v. al securității nationale( vezi „afacerea”corvetelor) și nimeni nu e răspunzător și nu plătește? Iar oamenii de rand primesc amenințări scrise cu executări silite de la anaf ca,în urma cu 6 ani ,au constatat ei ca nu s-a plătit impozit 18 lei! Asta mai e stat?

    • Am citit…. te crucești. Cât de ușoară le-a fost viața acestor hoți ai resurselor naționale. Din a putea emite un act, conform atribuțiilor postului, la emiterea acestuia fără o justificare argumentată de necesități , în folosul țării și mai rău trădându-le, la asta s-a ajuns.

  1. Asa se fac afacerile si nu cum propovaduiesc toti memtorii de rahat pe Tiktok care rad de oameni ca nu mucesc destul, fiindca nu au 3 joburi si nu fac Uber..
    Afacerile sunt pentru borfasii care si-au inceput ucenicia de mici si apoi au fost obedienti fata de toti jegosii.
    Bine au facit romanii care au plecat. Astia care am ramas trebuie sa luptam cu toate jivinele astea din politica si afaceristii abonati la contractele cu statul.

  2. Sunteți o publicație care e subvenționată din bani de ” afară” ,întrebați va șefii! De aceea , scopul vostru e Doar de a bokbarda SI a defăima , prin toate mijloacele PSD, pentru că voi serviți anumite interese obscure de afară!! De ce nu spuneți ,de Domnul Ciolos SI legătură cu documentele care îl incriminează cu Roșia Montana? Că statul român poate pierde 4,9 miliarde de dolari??? Sunteți impostori,SI vorbiți despre ce va convine ,SI ocoliți adevărul! Protejați pe cine vi se spune ,SI executați oridine!!! Rușine Defapt.ro , publicație creat cu un singur scop ,să defăimeze sub orice formă PSD,atât!!! Rușine! Cred că nici nu veți publica acest comentariu!!!

  3. Un prost ajutat de o sleafta de prosti. AU VANDUT ROMANIA SI CoNTINUA SA O VANDA LA CATE DATORII AVEM, PTR. CA NU LE MAI AJUNGE. CAPETE DE CAPRA. CE MERITA ASTIA????

  4. Pedeapsa capitală o vor primi doar de la DUMNEZEU și va fii aspra și urata,petruța ca omul de rand nare cum sai mai pedepsească.

  5. Si de ce mai este in libertate ,de ce nu se sesizeaza Parchetul General pentru a face cercetari penale in legatura cu Rosia Montana si sa ia masuri fata de toate persoanele indiferent dr functiile ocupate……Ce face procurorul general are obligatii legale de a apara patrimoniul tarii.

  6. Ce Dumnezeu-lui comentariu sa las ? Îmi vine sa iau un topor ,să întru în parlament și sa toc tot ce îmi iese în cale. Toți niște hoți și dușmani ai romanilor,de parcă ar fi trimiși de pe altă planetă, special să distrugă acest neam.

  7. Au mai dat un tun economiei. Sa fim seriosi ‘Gabriel Resources’, suna precum azilul din Voluntari, notoriul ‘Gabriel cel Viteaz’. Vom platii 2 miliarde de euro catre o firma de apartament cu sediul in Canada. Apoi aceasta prin diverse modalitati le va distribuii o parte din bani. Ulterir o se ne miram cum unii PSD-ei si PNL-ei duc vieti de moguli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:33„Lupte crâncene” în Harkov, anunță Zelenski. Mii de civili ucraineni au fost evacuați, Kievul a pierdut câteva sate în regiune
21:21VIDEO O nuntă a blocat întreaga localitate Buzescu din Teleorman: alai de mașini de sute de mii de euro care circulau cu 5 km/h. Poliția a dat amenzi de 12.000 de lei
18:52Piedone, noi mesaje tandre către Burduja: „Țelul nostru comun, și al meu și al domnului Burduja, este să scăpăm de Nicușor Dan”
14:54Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate
12:57Nomenklatura PSD continuă circul în jurul salvării lui Florin Piersic: premierul Ciolacu și Rafila, ministrul Sănătății, în vizită la spitalul unde actorul a fost operat
12:22Schimb de complimente Burduja-Piedone: „Suntem singurii candidați care și-au prezentat un program”, spune liberalul despre candidatul lui Dan Voiculescu
10:46Alegeri prezidențiale în Lituania sub spectrul amenințării Moscovei: țara, învecinată cu enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată
21:40Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova
19:12Polonia va construi fortificații pe întreaga frontieră de est pentru a stopa fluxul de migranți dinspre Belarus, dar și pentru apărare în caz de conflict armat
19:07VIDEO Piesa cu care Israelul speră să câștige Eurovision: titlul „October Rain”, schimbat cu „Hurricane”, pentru că se referea la masacrul din 7 octombrie
14:55Blocul Național Sindical cere reducerea taxelor pe muncă și creșterea impozitelor pe alte venituri și pentru firme, acum taxate ca în „paradis fiscal”
13:57Ciolacu, atac la primarul PNL al Constanței și laude către controversatul ex-șef al ANPC: „S-a implicat pentru protecţia consumatorilor, de fapt pentru protecţia românilor”
13:16Uriașul efort al statului pentru salvarea lui Florin Piersic: 11 medici mobilizați de Paște, adus la București cu avion SMURD scos de la un exercițiu NATO, plimbat prin patru spitale
12:44Atacuri PSD-PNL: social-democrații prezintă Lamborghini-ul baronului Dumitrescu, Florin Roman le amintește că reprezentanții lor sunt în Italia, în arest la domiciliu
10:44Noaptea în care aurora boreală a învelit România: fotografii cu cerul în culori nemaivăzute au inundat internetul. Explicația: o furtună solară enormă