/

DOCUMENT CONFIDENȚIAL Șocant: Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitate: alte 3,2 miliarde euro

Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție

Magistrații au jupuit statul român de circa un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi dându-și dreptate între ei, arată o notă confidențială a ministerului de Finanțe. Însă această sumă a fost obținut doar prin cele circa 22.800 de chemări în instanță din perioada 2008-2022.

Citește și: Salariile impresionante câștigate de Alina Corbu, șefa ICCJ, în ultimii cinci ani, după ce a dat statul în judecată. Corbu, fiică de primar PSD, suspectă de plagiat, a câștigat și daune morale uriașe

Ceea ce este mai greu urmează acum: potrivit notei ministerului de Finanțe, magistrații au obținut, prin hotărâri judecătorești, o majorare retroactivă a salariilor, iar suma totală care ar trebui plătită, cu tot cu penalități, este de circa 16,1 miliarde de lei, adică aprximativ 3,2 miliarde de euro.

În plus, magistrații aflați în pensie au declanșat și ei un val de procese, cerând pensii mai mari, prin recalculare.

Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro

„Procesul de acționare în judecată (de tragere la răspundere civilă) a ordonatorilor de credite din sistemul judiciar, în paralel cu a Ministerului Finanțelor a căpătat amploare şi a crescut exponențial (spre exemplu, la finalul anului 2022, existau pe rol peste 3.250 de dosare civile, iar ultima majorare a valorii de referinţă sectorială (VRS) prin ordine emise de ministrul justiţiei (în care a fost atras și Ministerul Finanțelor) a fost contestată prin alte circa 1.000 de contestaţii, formulate de cvasitotalitatea celor 4.144 de judecători şi 177 de asistenţi judiciari aflaţi în funcţie la nivelul lunii decembrie 2022, la care se adaugă judecătorii care s-au pensionat în ultimii ani.

Astfel, pentru judecători, cheltuielile bugetare pentru achitarea de drepturi salariale restante (diferenţe salariale) efectuate doar în perioada 2010-2022 au totalizat 4.579.420 mii lei, respectiv circa 927.890.9081 euro, fără a lua în considerare sumele executate silit prin conturile Ministerului Finanțelor (care depășesc cu mult suma de 4.579.420 mii lei) şi nici creşterile salariale recunoscute de angajatorii din sistem şi incluse în drepturile salariale curente”, se arată în notă.

Însă situația pare a fi mult mai gravă, urmare a creșterii retroactive a salariilor magistraților.

Cer și dobânzi penalizatoare

„Prin acte emise de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a avut loc reîncadrarea beneficiarilor, începând cu anul 2018, drepturile salariale fiind stabilite prin utilizarea valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, fără aplicarea plafonării prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017.

Astfel, începând cu luna mai a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au solicitat majorarea limitelor de cheltuieli lunare aprobate la titlul ”Cheltuieli de personal”, pentru plata drepturilor salariale astfel majorate.

Pe baza solicitărilor formulate de ordonatorii principali de credite, impactul suplimentar estimat pentru acordarea drepturilor salariale majorate, pentru perioada 2018-prezent, este estimat la cca. 10.688,0 milioane lei. La această sumă se adaugă dobânda legală penalizatoare (50% cumulat pe perioada 2018-2022) rezultând un total de plată de minim 16.091 milioane lei”, arată nota Finanțelor.

Finanțele riscă să intre în incapacitate de plată

Documentul subliniază că această ultimă majorare retroactivă a salariilor va duce la creșterea pensiilor speciale ale magistraților și se încheie anunțând un alt val de procese, declanșat de magistrații aflați în pensie, care cer sume tot mai mari, prin recalcularea pensiilor speciale.

Citește și: EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii își măresc salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare

„Prin urmare, fenomenul litigios continuă şi în prezent, iar dacă nu va fi stopat cât se poate de repede, prin măsuri legislative şi administrative, se va ajunge la acumularea unor sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese”, arată nota, emisă la finalul lunii august 2023.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  1. Magistrații nu au jefuit nimic, doar si-au castigat drepturile conform legii. Sunt găștile politice care încearcă sa-i subordoneze ingradindu-le drepturile salariale și găștile politice de genul usr care au un singur obiectiv, pensiile speciale cum le zic ei, de fapt pensiile de drept ale magistraților. Mai sunt si organizatii de presa și ong uri care primesc comenzi politico-informative in acelasi scop, subordonarea puterii judecatoresti. Ideea e ca magistrații sa stea la mana puterilor executivă și legislativă astfel încât lucrurile sa meargă după voia politicului. Băieții au văzut ca injuratul magistraților da bine la popor și aduce voturi.

    • Magistrații cu o simpla facultate de drept…își aroga drepturi de #semizei în Statul Român…
      Și eu sunt absolvent de drept la stat…Dar cum gândesc semizeii sa aibă 30.000 lei pensie…ce naiba a făcut pentru Poporul acesta?
      Sa se dea o Lege și sa limiteze pensiile și salariile magistraților…ducem tata de râpă de o mana de semizei?
      Clasa politică sa se sezuseze și sa acționeze…dacă un semizeu se opune..sa fie obligat în numele Siguranței Statului Român… alta lege urgență majora…

    • Costi dragă, nu vrei tu să ne spui frumuselule unde lucrezi? …nu că nu aș intui…este EVIDENT!
      Oare de ce nu v-ați prelungit voi aceste procese până la…”prescriere”, așa cum ați procedat cu celebrele cazuri de corupție a clanurilor de trafic de persoane sau a multor persoanw „bechere”?
      Este deci evident un magistrat discreționar, cu tupeu care face parte din tagma clanului magistragilor care a dus România la starea de marasm actuală!
      Dacă ți-aș spune „RUȘINE” cred că te-ai rușina așa de tare încât ai face dublă fractură de mătreață la genunchi! Ei bine, nu-ți cer să te căiești dar, cu siguranță va veni vremea când vă veți ascunde ca șobolanii! „Puțintică răbdare neicușorule” căci ziua aceea nu va întârzia!🤫

    • Aceasta casta nerusinata trebuia adusa cu picioarele pe pamant ca-n vremea lui Ceausescu .Nu sant mai presus cu nimic decat un inginer sau profesor .Le put cururile prin tribunale de frecat menta pe scaune si ascunzand dosare pana la prescriere !

    • absolvent de drept sau sot/sotie/copil de magistrat?!

      in fine…
      mai aia care fac legea nu o incalca niciodata… hini hitler nu a incalcat legea la Kristalnaght ca el o facea…

      te rog lasa-ma cu polemicile astea de 2 lei… ei sunt legea, nu au cum sa o incalce…

      la cati bani si drepturi primest , macar de nu ar fura in dracu…

    • Măi, Costele. Nu vrei să ne spui și noua, românilor proști, după capul tău, cine a apărat statul român în procesele angajatori, același stat român? Câte
      categorii. sociale, altele decât specialii mai dau angajatorii în judecată?

  2. De ce nu mi-ati lasat primul comentariul? N-am făcut decat sa exprim civilizat opinii personale.Se pare ca chiar voi, presa zisa independenta practicati tocmai ce reproșati cenzurii comuniste. Încet, încet va transformați în cenzori și manipulatori, voi cei care o făceați pe cavalerii dreptății. E bine ca stiu in ce parte a societății va ancorati. Un motiv în plus să mi se confirme acțiunea voastră concertată împotriva puterii judecătorești. Aaa si nu uitati de pensiile speciale ale jurnaliștilor, știți ce vreau sa zic, acei 50% primiti de cei care sunt afiliati azr sau unei asociații de acest tip, cand ies la pensie, bineînțeles un plus primit fara contributivitate….

    • A propos de pensia specială a jurnaliștilor: NU se primește automat, ci se dă numai celor care sunt înscriși în AZR, într-adevăr, deci există o alegere a jurnalistului să o primească sau nu, este important de precizat.

      • Pe bune? Si asta exclude cumva ideea unui absolvent de drept care alege magistratura știind că nu poate face parte din cine știe ce consilii de administrație sau alte increngaturi, știind că trăiește doar din salariu și că va primi o pensie conform legii? Cine va da dreptul sa jigniți niste cetățeni care spre deosebire de multi dinttre carpacii din media au pus mana pe carte si au ales o carieră care implica nu doar privațiuni ci si maxima responsabilitate? Cati dintre voi cei care flecarind la o bere mazgaliti mizerii care manjesc oameni corecți stiu ce inseamna rigoarea unui magistrat adevărat.Ati ajuns sa scrieti la comanda si v-ati vandut sufletele pe niste garanții îndoielnice. Oare cate publicații sau televiziuni mănâncă din laturile aruncate de potentații zilei urmându-le intocmai indicatiile primite?

        • Perefect de acord dl Costel. Nu sunt magistrat dar asta nu inseamna ca adevarul nu poate fi distins in increngatura nebuna de pareri din ziua de azi. Justitia este folosita pe post de levier politic atunci cand vin alegerile. Dat fiind faptul ca multi din cei care se judeca in instante (si multi au avut un proces) ies nemultumiti pentru ca, nu-i asa, unul din cei 2 care se judeca pierde, iar pierdantului ii este mult mai simplu sa zica ca i s-a facut nedreptate, politicul speculeaza aceasta nemultumire generala pe justitie si imediat cum incep alegerile se pune barosul pe temelia justitiei. Oamenii carecse lasa usir manipulati nu se uita ca tocmai datorita justitiei, inca integra in marea ei majoritate, mai exista o normalitate in tara asta pentru ca alt fel politicienii ar fi distrus totul pana acum. Interesele sunt foarte mari de a subjuga justitia.. Evident, in anii electoral incep atacurile asupra justitiei, e o constanta. Problema cu veniturile din justitie nu e a drepturilor cerute ci a politicii de salarizare (deci tot a politicului). Dar trebuie mentionat faptul ca nr magistratilor este mult. mult mai mic fata, de exemplu, cel al medicilor a caror salarii, pe vremea manipularilor din timpul pan-diliei, a crescut mult peste castigurile magistratilor. Sunt curios care sunt valorile totale care pleaca din vistieriile finantelor pe salariile medicilor. Prin comparatie am avea o imagine mult mai corecta privind justetea salariilor, mai ales ca sistemul sanitar comparativ cu cel al justitiei este inca destul de precar comparativ cu cel al justitiei care e corupt numai la varf, acolo unde politicul are influenta.

          • Stiti ce ar trebui verificat? Cati dintre liderii de opinie din presa sunt pe ștate paralele. Sa iasa la iveală povești de genul Turcescu colonelul. Cam greu, ăsta a fost deconspirat ca asa s-a vrut. Dar știm noi oare cati dintre semnatarii manjelilor din presa stau drepti in fata băieților. Oamenii astia prin mizeria vomată online, pe hârtie și la tv au nedreptățit și manjit întregul corp al magistraților? Se vad acțiunile lor concertate. Sunt ca niste operațiuni manipulatoare bine țintite….Si nici nu e greu să-ți dai seama de unde vine ordinul, doar ca trebuie sa ai imaginea globală și să fi avut cât de cât de-a face cu sistemul…

        • Dar ce privațiuni aveți voi procurorii și judecătorii acestei țări căreia îi cântați prohodul, ați furat drepturile militarilor, pe ei trecându-i la ultima categorie de pensii iar voi vă dați cu de la sine putere ce pensii vreți voi. Suntem singura țară din lume unde se întâmplă așa ceva iar Valeriu Stoica încă e liber. Nu credeți că până la urmă vine și ziua judecății? Nici Ceaușescu nu a crezut că va veni și totuși a venit!

        • Magistrații sunt printre cei mai corupți si incompetenți din instituțiile statului de multe ori dau sentințe nedrepte, abuzive, nelegale și abuzive, multe pe bani și influențe de grup, au fost cazuri cunoscute când judecători corupți până în măduva oaselor au luat șpagă de milioane de lei sau euro, de ce trebuie să aibă magistrații pensii speciale este inadmisibil așa ceva nimeni nu trebuie să aibă pensii speciale mai ales la ce justiție coruptă este in Romania.

  3. Daca dam banii cuveniti celor ce ne dau in judecata nu vor mai fi bani pentru investitii gen portbagajul din Vaslui……serviciile……..

  4. Sa le dea salarii și pensii cât scrie legendar sa fie de acord cu o lege a răspunderii magistraților.Cate procese a pierdut statul roman la CEDO sa suporte cine a dat sentințe greșite.

  5. Pensii de drept??N -ai bun simț sau ești smintit.Magistratii sunt la fel de infatuati și spoliatori ca și politrucii.Sunt mana-n mână. Au acoperit multe mizerii și dosare grele de corupție.Niste gunoaie.

  6. DESFINȚAȚI PARLAMENTUL,DESFINȚAȚI GUVERNUL,DESFINȚAȚI PREȚEDENȚIA –TOATĂ PUTEREA ÎN MÂINILE „MAGISTRAȚILOR” ȘI SĂ FACĂ CE FAC ȘI ACUM –ADICĂ CE VOR ” FIAT JUSTȚIA CU PUTERI DEPLIN ȘI NICI O RESPONSABILITATE! EI SĂ TRĂIASCĂ!

  7. Cum se face ca doar magistrati castiga drepturi salariale restante in timp ce alte categorii profesionale nu reusesc sa le obtina in instanta. Probabil datorita solidaritatii de breasla a magistratilor.
    Este bine sa iesi la pensie la 43 de ani cu pensie speciala pentru care in ceea mai mare parte nu s-a contribuit si sa cumulezi pensia speciala cu salariul la stat in schimb cetateanul de rand daca apuca sa iasa la pensie la 65 de ani sa aiba o pensie ridicola din care nu poate trai decent. Aceasta este echitatea pe care clasa politica si tagma magistratilor o ofera cetatenilor de rand.

  8. zici justitie si tragi apa
    macar sa desfiindam de tot justitia…
    numai avantaje:
    – economie enorma la buget
    – nu mai are cine sa apere infractorii (sa fim seriosi doar asta face „justitia” romaneasca… ) macar am avea dreptu si noi sa ne aparam de infractori… ca asa infractorii pot face ce vor ca dau spaga la justitie etc… noi daca ne aparam intram la puscarie… deci, mai bine fara justitie deloc!

    m-am saturat de infractorii astia cu facultate… li se „taie” pensiile speciale peste 40 de ani, da maririle li se fac acum etc etc… cele mai mari jeguri din tara asta dupa politicieni si probabil la egalitate cu popii (desi pe astia s-ar putea sa-i depaseasca)….

  9. Ne meritam soarta, daca nu iesim in strada, macar 3 milioane, sa schimbam din temelii, toate mizeriile astea.
    Nicaieri in lume nu se intampla asa ceva!
    Sa si aprobe ei lor, pensii de 50.000 pe luna, in timp ce milioane de oameni in tara asta fac foame!
    Apoi, ei sunt incmpatibili sa decida pentru ei! In ce tara traim?
    Vai de capul nostru!!!!

  10. romania trebuie sa fie redenumita in republica judecatoreasca romania. bugetul de stat pentru 2024 propun sa il dam in totalitate pentru salarii si pensii judecatoresti. asa ar fi corect deoarece datorita judecatorilor nu mai exista infractori pusi in libertate, coruptia a fost eradicata, toti criminalii sunt condamnati exemplar, la fel si violatorii si hotii si pedofilii. romania este datorita judecatorilor cea mai bogata si puternica tara din lume.

    daca tot cer pensii si salarii retoractiv, propun ca toate condamnarile romaniei la cedo sa fie achitate retroactiv de judecatorii care au dat condamnarile gresite in instantele din tara. de asemenea, pentru toti recidivistii care au fost eliberati pe diverse motive din puscarii si care au comis din nou crime, violuri, accidente mortale etc, sa fie bagati dupa gratii pentru aceeasi durata si judecatorii care i-au eliberat.

    o lege care permite judecatorilor pensii de 25.000 – 50.000 de lei pe luna este o lege cretina. as fi de acord cu astfel de pensii uriase doar in cazul sefilor de institutii care ies la pensie la varsta legala, de 65 de ani. pentru cei care ies la 45-64 de ani sa li se calculeze pensiile scazand perioada nelucrata pana la 65 de ani.

  11. O țară de tot c….ul… Cine au fost mâna în mână cu politicienii , gheboșii , beizadelele nomenclaturiste și alte ,,,categorii” de genul…?!? Aud …?!? Aveți capul in loc de umbrelă , să nu vă plouă în gât … De 30 și de ani vă fură viețile , că demnitate nu mai aveți de mult …. Nu e prost cine cere , ci cei care d-au … Legi să fie încălcate , sa nu sufere ei când o încalcă … Arătați &mi și mie o lege care se respectă ad-literam … UNA … ȘI atunci mai vorbim … Trăiți în demnitate cei care mai puteți …. Cred că …. Mai aveți curajul să ieșiți în stradă să vă cereți țara înapoi …?!? Aud ,,glumeților ” ….

  12. domnilor judecatori,la ce dracumai stati in aceasta tara? in afara de a o fura? nu va vrem decat daca aveti de gand sa luptati pentru ea . altfel, mai mult ne incurcati. nu va convin( sau dupa cum vad chiar va convin la banii astia, ati gasit prostii. plecati sau nu veniti.nu va cere nimeni. la fel este si la medici,la preoti sau in alte domenii. daca crezi ca este greu nu te te baga.nu dati vina neaparat pe politic .(sunt oricum niste nemernici) decizia este la voi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:33„Lupte crâncene” în Harkov, anunță Zelenski. Mii de civili ucraineni au fost evacuați, Kievul a pierdut câteva sate în regiune
21:21VIDEO O nuntă a blocat întreaga localitate Buzescu din Teleorman: alai de mașini de sute de mii de euro care circulau cu 5 km/h. Poliția a dat amenzi de 12.000 de lei
18:52Piedone, noi mesaje tandre către Burduja: „Țelul nostru comun, și al meu și al domnului Burduja, este să scăpăm de Nicușor Dan”
14:54Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate
12:57Nomenklatura PSD continuă circul în jurul salvării lui Florin Piersic: premierul Ciolacu și Rafila, ministrul Sănătății, în vizită la spitalul unde actorul a fost operat
12:22Schimb de complimente Burduja-Piedone: „Suntem singurii candidați care și-au prezentat un program”, spune liberalul despre candidatul lui Dan Voiculescu
10:46Alegeri prezidențiale în Lituania sub spectrul amenințării Moscovei: țara, învecinată cu enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată
21:40Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova
19:12Polonia va construi fortificații pe întreaga frontieră de est pentru a stopa fluxul de migranți dinspre Belarus, dar și pentru apărare în caz de conflict armat
19:07VIDEO Piesa cu care Israelul speră să câștige Eurovision: titlul „October Rain”, schimbat cu „Hurricane”, pentru că se referea la masacrul din 7 octombrie
14:55Blocul Național Sindical cere reducerea taxelor pe muncă și creșterea impozitelor pe alte venituri și pentru firme, acum taxate ca în „paradis fiscal”
13:57Ciolacu, atac la primarul PNL al Constanței și laude către controversatul ex-șef al ANPC: „S-a implicat pentru protecţia consumatorilor, de fapt pentru protecţia românilor”
13:16Uriașul efort al statului pentru salvarea lui Florin Piersic: 11 medici mobilizați de Paște, adus la București cu avion SMURD scos de la un exercițiu NATO, plimbat prin patru spitale
12:44Atacuri PSD-PNL: social-democrații prezintă Lamborghini-ul baronului Dumitrescu, Florin Roman le amintește că reprezentanții lor sunt în Italia, în arest la domiciliu
10:44Noaptea în care aurora boreală a învelit România: fotografii cu cerul în culori nemaivăzute au inundat internetul. Explicația: o furtună solară enormă