În iulie, cinci țări au depus, la Comisia Europeană, PNRR-uri modificate, iar Comisia a aprobat patru PNRR-uri deja depuse, arată datele publice. Până la 29 iunie, mai erau 11 state UE care fie au depus un nou plan de reconstrucție, fie au primit chiar aprobarea finală a Comisiei Europene.
România va veni cu-n plan nou abia în septembrie, eventual.
În iulie, cinci țări au depus PNRR-uri modificate
„Până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toți miniștrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorități și a reajusta proiecte. Nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contratimp să accesăm toți banii europeni disponibili”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Guvernul României a ratat ținta 30 aprilie pe care și-o stabilise pentru a transmite cererea formală de renegociere a PNRR cu Comisia Europeană. Renegocierea poate avea loc până cel târziu 31 august. Cu cât e prelungită renegocierea cu Comisia Europeană, cu atât cresc șansele ratării unor investiții sau modificări în PNRR, un program care are ca termen-limită anul 2026.
În iulie, au depus noi PNRR-uri Belgia, Austria, Olanda, Italia și Slovenia. Lituania și Cehia le-au avansat la 30 iunie. Tot în iulie, Comisia a aprobat, în primă etapă, noile planuri ale Franței, Irlandei, Maltei și Slovaciei.
În 17 mai, ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost la Bruxelles, iar după ce a revenit în România a anunțat că PNRR va fi modificat astfel încât plafonul de 9,4% la cheltuielile cu pensiile va fi eliminat. Budăi a fost însoțit în acea vizită de Marcel Boloș, pe atunci ministru al Proiectelor și Investițiilor Europene.
La ora redactării acestei știri, pe site-ul UE care monitorizează progresele din cadrul PNRR-ururilor, ultima știre despre România este din decembrie 2022, când a fost depusă cererea de plată numărul doi. Însă site-ul nu consemnează aprobarea plății.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.