Mureș – un nou azil al groazei. Șase persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale erau ținute în condiții inumane și degradante în subsolul Centrului de îngrijire și asistență „Căsuța Lu’ Min” din județul Mureș (GALERIE FOTO).
Mureș – un nou azil al groazei
Acesta este unul din azilele groazei care au scăpat de vigilența autorităților din subordinea Ministerului Muncii, respectiv a Ministerului Afacerilor Interne.
Centrul de Resurse Juridice, organizația care scos la iveală abuzurile din azilele terorii din Voluntari și Afumați, arată că cele șase persoane cu dizabilități zăceau pe saltele murdare de fecale, urină și sânge printre grămezi de moloz, materiale de construcție și echipamente medicale vechi. Două dintre aceste persoane erau blocate într-o camera minusculă de trei metri pătrați fără lumină și aerisire.
Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, a cerut cercetarea disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare. Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a anunțat că toate documentele legate de acest caz vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.
„Mediu natural, de vis, ideal pentru echilibrul psihic”
Azilele groazei sunt răspândite în toată România. Oameni în vârstă sau cu dizabilități ajung în astfel de centre fie aduși de familie, fie sunt dați în grija privaților de către statul român. În loc să fie tratați corespunzător în funcție de afecțiunile fiecăruia, oamenii ajunși în astfel de azile sunt supuși la cele mai groaznice tratamente inumane și degradante.
Centrul de Resurse Juridice a efectuat o vizită de monitorizare neanunțată la centrul de îngrijire și asistență „Căsuța Lu’ Min”, aflat în satul Bărdești, localitate care aparține de comuna Sântana de Mureș din județul Mureș.
Centrul „Căsuța Lu’ Min” este deținut de Asociația „Re-min” din Târgu Mureș, organizație non-guvernamentală reprezentată de Cosmin Papuc. De pe site-ul centrului aflăm că acesta este situat într-o zonă liniștită și pitorească, înconjurat de pădure.
„Fiind amplasată într-o localitate suburbană a zonei metropolitane Târgu Mureș, este concepută într-un mediu natural, de vis, ideal pentru echilibrul psihic și sufletesc al rezidenților, inclusiv în ceea ce privește accesibilitățile pentru persoanele cu dizabilități. Aici atmosfera familială este decorul perfect pentru oamenii sau familiile care sunt în căutarea unui mediu plăcut”, se menționează pe site.
„Stare avansată de malnutriție (piele și os)”
Dacă ne luăm după descrierea de pe site, aici ar fi trebuit să fie un mic paradis pentru oamenii vulnerabili. În realitate, funcționează unul dintre azilele groazei. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a găsit patru persoane cu dizabilități grave în subsolul centrului, ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi.
Cele patru persoane zăceau culcate pe „saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.
O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.”, arată CRJ.
„Fără aerisire, fără iluminat”
Echipa CRJ a cerut de urgență ajutor la 112, în jurul orei 13:30. Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, a mai fost găsită o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.
Potrivit CRJ, după patru ore, timp în care echipa a colaborat cu autoritățile, un rezident a sugerat că acolo se mai află și alte persoane, altele decât cele găsite.
„Am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”, a transmis CRJ.
Bătrâni amenințați și bătuți
În urma discuțiilor pe care echipa CRJ le-a avut cu persoanele din „Căsuța Lu’ Min” a rezultat că o parte dintre aceștia au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.
„Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore. După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis. Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități. Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate”, a menționat CRJ.
Ministerul Muncii a cerut măsuri
Reprezentanții ISU Mureș au transmis că „din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”.
Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, a cerut cercetarea disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare.
În plus, Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a anunțat că toate documentele legate de acest caz vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.
„Avem persoane de la Bucureşti, de la Covasna şi avem persoane din Târgu Mureş. Din aceste trei locuri au fost aduşi, la decizia unor autorităţi şi printr-un contract de externalizare servicii dintre DGASPC-uri şi acest Centru, conform legii (…) Am avut discuţii cu doamna ministru al Muncii şi, deîndată, prin Decizia 784, a fost retrasă licenţa acestui centru, pentru că până nu am avut retrasă licenţa nu am putut să purcedem la relocarea acestor persoane”, a spus Mara Togănel.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav,… […]
[…] Citește și: FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav,… […]
[…] Citește și: FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav,… […]
[…] Citește și: FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav,… […]
[…] Citește și: FOTO Imagini de coșmar dintr-un azil de bătrâni din Mureș: vârstnici imobili, cu handicap grav,… […]