Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI), a anunțat, în această dimineață, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.
Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată după discuții în cadrul partidului de guvernământ, PAS, și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.
Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI
„După mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri.
Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce un stat fondator al CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator – Ucraina, ocupându-i teritoriile și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi Comunitate. (…) Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne face geografic separați de țările membre ale CSI. Moldova este o țară independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Avem responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii”, a declarat Igor Grosu, citat de Ziarul de Gardă.
Georgia și Ucraina s-au retras deja
Grosu a spus că va cere Guvernului să pregătească un proiect de lege pentru ieșirea din această adunare interparlamentară. Însă, potrivit Ziarului de Gardă, avizarea unui astfel de proiect ar putea dura mai multe săptămâni.
Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.
La 21 decembrie 1991 Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.
Georgia și Ucraina s-au retras din CSI în 2009 și, respectiv, în 2018.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.