Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj critic către China, după ce ambasadorul acestei țări în Franța a contestat suveranitatea republicilor ex-sovietice. „Asemenea declaraţii sunt inacceptabile şi contrazic Carta ONU”, a spus Aurescu.
El a făcut aceste afirmații înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg. Însă, la această reuniune, România vrea să obțină sancționarea, și de către UE, a oligarhilor din Republica Moldova, tip Șor și Plahotniuc.
România vrea sancționarea, de către UE, a oligarhilor tip Șor și Plahotniuc
„Astăzi vom avea de luat decizii foarte importante în ceea ce privește Republica Moldova și sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, privind crearea unui nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea țării și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni.
Cred că acesta este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni din istoria Uniunii Europene”, a spus șeful diplomației române.
Primele propuneri privind sancționarea unor persoane vor fi făcute la scurt timp după adoptarea formală. MAE român lucrează deja cu autoritățile Republicii Moldova pentru a întocmi aceste propuneri, însoțite de dovezile aferente.
Regimul de sancțiuni reglementează măsuri vizând înghețarea de fonduri și interdicții de călătorie în cazul persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea de acțiuni sau politici care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea Republicii Moldova, precum și persoane sau entități asociate cu acestea.
De exemplu, protestele împotriva Guvernului pro-occidental din Republica Moldova au fost sponsorizate pe diverse canale, inclusiv social-media, de Ilan Șor, unul dintre cei care pot fi vizați de aceste sancțiuni.
Regimul de sancțiuni vine în completarea măsurilor restrictive implementate deja de SUA (din octombrie 2022) și Marea Britanie (din decembrie 2022) în legătură cu persoane asociate acțiunilor destabilizatoare în Republica Moldova.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.