Economia rusă va fi devastată pe termen lung de atacarea Ucrainei și sancțiunile externe, arată un document confidențial elaborat de experți ruși și prezentat de Bloomberg. Documentul este într-un puternic contrast cu declarațiile oficiale ale Kremlinului.
Economia rusă, devastată pe termen lung
„Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, handicapând sectoarele pe care țara s-a bazat de ani de zile pentru a-și alimenta economia, arată un raport intern pregătit pentru guvern.
Documentul, rezultatul unor luni de muncă a unor oficiali și experți care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei după invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, prezintă o imagine mult mai îngrozitoare decât o fac oficialii de obicei în declarațiile lor publice optimiste”, scrie Bloomberg.
Documentul a fost pregătit pentru o întâlnire „cu ușile închise”, care a avut loc la 30 august.
Două dintre cele trei scenarii din raport arată că contracția se va accelera anul viitor, iar economia va reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu. Cel „inerțial” vede economia atingând anul viitor un minim de 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce scenariul „de stres” plasează minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul de anul trecut.
Toate scenariile anticipează intensificarea sancțiunilor și alăturarea unor alte state la aceste măsuri.
Întreruperea livrărilor de gaze spre Europa, pierderi imense
Documentul arată că:
- O întrerupere completă a gazului către Europa, principala piață de export a Rusiei, ar putea costa până la 400 de miliarde de ruble (6,6 miliarde de dolari) pe an în venituri fiscale pierdute, potrivit raportului. Nu va fi posibil să se compenseze pe deplin vânzările pierdute cu noi piețe de export chiar și pe termen mediu.
- Planurile Europei de a nu mai importa produse petroliere rusești – aproximativ 55% din exporturi au mers acolo anul trecut – ar putea declanșa reduceri drastice ale producției, lăsând, de asemenea, piața internă în lipsă de combustibil.
- Producătorii de metale pierd 5,7 miliarde de dolari pe an din cauza restricțiilor, se arată în raport.
O posibilă criză alimentară
În ceea ce privește importul, „principalul risc pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei de materii prime și componente importate”. Pe termen lung, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent creșterea, se arată în raport.
Chiar și în sectorul agricol, unde Kremlinul și-a promovat eforturile de a înlocui livrările străine, dependența de input-uri cheie i-ar putea obliga pe ruși să-și reducă consumul de alimente pe măsură ce livrările se scad, potrivit raportului.
- Agricultură: 99% din producția de păsări de curte și 30% din producția de bovine de lapte Holstein depinde de importuri. Semințele pentru alimente de bază, precum sfecla de zahăr și cartofii, sunt, de asemenea, aduse în mare parte din afara țării, la fel ca și furajele pentru pești și aminoacizii.
Restricțiile privind accesul la tehnologia occidentală pot împinge Rusia cu o generație sau două în spatele standardelor actuale, deoarece este forțată să se bazeze pe alternative mai puțin avansate din China și Asia de Sud-Est.
- Comunicații și IT: Restricțiile privind cartelele SIM ar putea lăsa Rusia fără acestea până în 2025, în timp ce sectorul său de telecomunicații ar putea rămâne cu cinci ani în urma liderilor mondiali în 2022.
- Produse farmaceutice: Aproximativ 80% din producția internă se bazează pe materiile prime importate.
Sute de mii de IT-iști vor pleca
Documentul mai arată că 95% din pasagerii Rusiei sunt transportați cu avioane produse în străinătate, iar lipsa accesului la piese de schimb importate ar putea duce la reducerea flotei pe măsură ce acestea ies din uz.
Documentul anticipează că 200.000 de IT-iști vor părăsi țara până în 2025, aceasta fiind o primă evaluare oficială a plecării persoanelor calificate.
NEW: Russia may face a longer and deeper recession as the impact of US and European sanctions spreads, according to an internal report prepared for the government https://t.co/dR7v6doXvG pic.twitter.com/NDrjAMDJUL
— Bloomberg (@business) September 5, 2022
Documentul solicită o serie de măsuri de sprijinire a economiei și de atenuare în continuare a impactului restricțiilor, pentru ca economia să revină la nivelul de dinainte de război în 2024 și să crească constant după aceea. Însă măsurile includ multe dintre aceleași măsuri de stimulare a investițiilor pe care guvernul le-a promovat în ultimul deceniu, când creșterea a stagnat în mare parte chiar și fără sancțiuni.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.