Romsilva recoltează, procentual, la hectar, cote mai mici de lemn decât Germania sau Polonia, arată datele analizate de fordaq.com.
Efectele sunt o creștere masivă a prețului lemnului, industria prelucrătoare fiind nevoită să importe circa 80% din materia primă folosită.
Însă surse din industria lemnului apreciază că, de fapt, lemnul pe care Romsilva l-ar putea recolta, dar nu o face, este oricum folosit, însă fără acte, fiind lăsat cu intenție la îndemâna deținătorilor de gatere din zonele împădurite.
Romsilva recoltează cote mici
Fordaq explică faptul că „în prezent se recoltează în România aproximativ 60 % din creșterea anuală a pădurilor, mult sub media europeană de peste 70%”. „Producţia de masă lemnoasă, lemn rotund, raportată la hectar de fond forestier, în Cehia, Germania, Franţa şi Polonia, este de două, chiar trei ori, mai mare decât în România. Acest rezultat se obține în aceste țări printr-un management activ al pădurilor: executare a lucrărilor de îngrijire a pădurii, accesibilizare a arboretelor, mobilizarea masei lemnoase din lucrările de ingrijire, recoltare a masei lemnoase la vîrste optime”, se arată în articolul de pe acest site.
În aceste condiții:
- În industria prelucrării lemnului, prețurile au crescut cu 38%
- Industria lemnului și a mobilei a scăzut cu 45%
Studiul insistă pe faptul că măsurile de combatere a tăierilor ilegale par a fi eficiente, dar „necesarul de lemn în piață rămâne, atât pentru aprovizionarea cu lemn de foc a populației cât și pentru aprovizionarea industriei lemnului”.
Fordaq își pune întrebarea: „De ce recolta legală de lemn este atât de mică?” „Este foarte bine că se implementează măsuri de combatere a tăierilor ilegale. Pot fi chiar mai eficiente și mai țintite pentru a se prinde hoții și a nu încărca cu sarcini administrative inutile activitățile economice”, se apreciază în articol.
Corupția din regia de stat
Romsilva este o regie a statului român, iar DNA a anchetat constant presupuse fapte de corupție.
- În august 2020, presa scria că Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei.
- În mai 2021, șeful unui ocol silvic din subordinea Direcției Silvice Neamț a fost reţinut de poliţiştii anticorupţie, iar judecătorii Tribunalului Neamț au decis ca acesta să stea în arest preventiv 30 de zile.Procurorii au propus arestarea preventivă a șefului ocolului silvic și control judiciar pentru un un inginer, un pădurar şi un patron de firmă. În cererea de arestare preventivă procurorii arată că începând din luna ianuarie, șeful Ocolului Silvic Pipirig a primit bani, material lemnos de esenţe răşinoase, produse alimentare şi băuturi alcoolice.
- În aprilie 2013, Traian Mariș, directorul RomSilva Cluj a fost reținut de DNA Cluj: Cerea între 4.000 și 10.000 de euro mită de la pădurari.
Un director al Romsilva recunoștea, parțial, situația din regie. „Sunt indicii că pe alocuri, anumiți colegi de-ai noștri au ales o tabără greșită”, a afirmat, la Digi 24, în 2019, Gheorghe Mihăilescu, pe atunci director general al Romsilva.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: De ce Romsilva recoltează cote mai mici decât Germania sau Polonia? Industria mobilei importă mas… […]