/

Voluntarii germani din adăposturile canine din România, terifiați de uciderea a sute de câini fără stăpân lunar. Cazul Anei Oroș Daraban, relatat pe larg în presa de la Berlin

Voluntarii germani, terifiați de uciderea câinilor
Voluntarii germani, terifiați de uciderea câinilor (sursa: RTL)

Voluntarii germani, terifiați de uciderea câinilor. Cazul Anei Oroș Daraban n-a trecut neobservat de presa din străinătate, relansând dezbaterea asupra situației animalelor fără stăpân din România.

Astfel, cotidiene importante din Germania, precum Der Spiegel, sau Die Welt, dar și televiziuni, RTL News sau ZDF, au preluat știrea, atrăgând atenția asupra acestei probleme sociale din România, care trenează de prea mulți ani, amintind de cazul lui Ionuț Anghel, care a dus la adoptarea normelor privind eutanasierea animalelor din adăposturi, nerevendicate în timp de 14 zile, și readucând pe tapet drepturile animalelor.

Der Spiegel: Câinii își apără teritoriile

„Haitele de cîini vagabonzi din România își apară teritoriile. De zeci de ani, câinii fără stăpân sunt o problemă în orașele românești”, arată cotidianul german Der Spiegel, afirmând că, pe străzile orașelor din România, mii de animale trăiesc în haite care „își apără agresiv teritoriile”. Prin urmare, există în continuu cazuri de oameni mușcați.

„Câinii vagabonzi au atacat și au omorât o femeie, în timp ce aceasta făcea jogging într-o zonă de agrement de la marginea Bucureștiului. Biologul și inginerul în vârstă de 43 de ani fusese atacat anterior de câinii străzii și rănit grav în aprilie trecut în aceeași zonă, la lacul de acumulare Morii din sectorul 6 al Bucureștiului. (…) Necrologurile au descris-o pe femeie ca fiind iubitoare de natură și de animale și sportivă (…), alpinist activ și implicată în diverse inițiative de conservare a mediului și a naturii. (…) Potrivit informațiilor, ea lasă în urmă un copil.”, scrie Der Spiegel.

Publicația citată amintește și de cazul lui Ionuț Anghel, copilul omorât de câini în 2013, care a dus la adoptarea de către Guven a normelor privind eutanasierea animalelor fără stăpân, capturate și nerevendicate în termen de 14 zile: „Organizațiile internaționale de protecție a animalelor s-au pronunțat împotriva capturării câinilor, fiind de părere că pentru rezolvarea problemei este suficientă castrarea animalelor, pentru a le reduce agresivitatea. Pe această temă s-a pronunțat și Brigitte Bardot, legendă a filmului francez și activistă vehementă pentru drepturile animalelor, care sprijină planurile de sterilizare a animalelor.”.

Die Welt și ZDF menționează ineficiența

„Autoritățile României au luptat până acum cu problema, însă fără prea mult succes”, scrie și Die Welt, comentând faptul că nici una dintre măsurile luate până acum, precum campaniile de sterilizare, masarea în adăposturi, care sunt supraaglomerate, sau eutanasierea ocazională a animalelor fără stăpân, nu au reușit să îmbunătățească situația în mod semnificativ.

Potrivit televiziunii germane ZDF, România nu ține sub control problema câinilor de pe străzi. „Caz tragic din România: câinii vagabonzi au atacat și au omorât o femeie de 43 de ani, în timp ce aceasta făcea jogging la marginea Bucureștiului”, a arătat ZDF, readucînd totodată în atenția publicului german un reportaj din 2021, făcut la adăpostul pentru câini din Pitești, Smeura.

Intervievați, voluntarii germani care activează în cadrul adăpostului, s-au declarat revoltați și de lipsa de coerență a autorităților în a rezolva problema, dar și de legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă în termen de 14 zile aceștia nu sunt revendicați.

Voluntarii germani, terifiați de uciderea câinilor

Matthias Schmidt, activist pentru drepturile animalelor, președintele organizației Tierhilfe Hoffnung, și voluntar la adăpostul Smeura, a declarat pentru ZDF: „Pot să admit că această situație nu are o rezolvare ușoară. Însă autoritățile decid că e mai la îndemână să captureze și să omoare aceste animale, în loc să le sterilizeze.”.

Cuplul de germani Anette și Norbert Müller, și ei voluntari la adăpostul Smeura, strâng donații pentru a susține adăpostul de la Pitești, făcând totodată cunoscută în Germania situația acestor animale, ajutând la adopția lor. Anette Müller povestește că a aflat despre adăpostul Smeura, dintr-un fluturaș găsit în cabinetul medicului veterinar și că imediat s-au hotărât să ajute. S-a declarat șocată de ceea ce a găsit în alte adăposturi pentru animale: „Este îngrozitor când mergi la un adăpost și vezi cum, o dată la câteva zile, câini sunt scoși de cuștile în care stau, ca să fie omorâți. Privindu-i, vezi în ochii lor că toți vor să fie salvați, însă oamenii ridică din umeri spunând că asta e situația.”.

RTL: Câinii nu sunt liberi, sunt în pericol

„Groază în București”, titrează și televiziunea RTL News știrea morții Anei Daraban.

„Câinii străzii au atacat o femeie în timp ce aceasta făcea jogging într-o zonă turistică de la marginea Bucureștiului. Tragicul incident petrecut sâmbătă a șocat publicul din România.”, a arătat RTL.

În articol se face trimitere și la un reportaj, realizat în 2020, despre starea mizerabilă a adăposturile de animale din România – „Suferința câinilor fără stăpân din România: bătuți, otrăviți, uciși: maidanezii trăiesc în pericol constant”.

„În Occident, mulți oameni cred că pe străzile din Europa de Est câinii vagabonzi trăiesc în «libertate». În realitate, ei trăiesc în pericol constant. Sunt torturați, bătuți și otrăviți. Animalele capturate ajung adesea în adăposturii, unde mor, în condiții îngrozitoare.”, potrivit reportajului menționat.

Uciderea patrupedelor nu rezolvă problema

Conform organizației de protecție a animalelor „Four Paws”, în urma campaniei de amploare derulate în România între 2013 și 2015, sute de mii de câini au fost prinși și uciși de autoritățile române. „Pentru scurt timp a existat o diminuare a prezenței pe străzi a animalelor fără stăpân, însă problema nu a fost abordată structural. Doar uciderea câinilor nu rezolvă problema pe termen lung”, a declarat pentru RTL Manuela Rowlings de la „Four Paws” din Europa”. „Vedem că animalele sunt în continuare abandonate. Vedem că, și dacă sunt duse în adăposturi, în mod constant apar altele pe stradă, iar în România, numărul de câini vagabonzi s-a redus doar foarte puțin.”, a mai spus aceasta.

Citește și: EXCLUSIV Dosarul penal deschis în urma atacului câinilor de la Lacul Morii asupra Anei Oros Daraban în aprilie 2022, încă în faza urmăririi in rem (se investighează fapte, nu persoane)

Soluții ar exista, potrivit Manuelei Rowlings – sterilizarea, dar și multiplicarea campaniilor de adopție și conștientizarea importanței acesteia: „Multe animale fără stăpân care provin din Europa de Est sunt adoptate în Occident, dar e important și ca această cultura a adopției să fie consolidată pe plan intern.”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:37Noaptea de 6 spre 7 februarie 2023, cea mai sângeroasă pentru armata rusă, de la invadarea Ucrainei: Kievul susține că-n 24 de ore au murit 1.030 de militari ruși
20:28EXCLUSIV Groapa de gunoi de la Vidra, un dezastru ecologic, reclamată de 450 de ori de cetățeni în 2022 la Garda de Mediu. Rezultatul: amenzi de 340.000 de lei
19:59Ministrul Economiei, analfabet funcțional: susține că a sesizat instanțele de judecată (care nu pot face anchete), nu parchetul, în privința unor posibile nereguli la Romarm. Instituția, condusă de Gabriel Țuțu, anchetat în același dosar cu Pițurcă
17:58Parlamentarii mai inventează zile în care angajații stau departe de muncă: ziua de naștere, liberă și plătită de angajator
16:36Rareş Bogdan: Ministrul Finanţelor trebuie să dea explicaţii de ce OMV nu plăteşte taxa de solidaritate
14:12Cutremurul din 1977: disidentul Ursu, asasinat de Securitate, fiindcă a arătat că Ceaușescu oprise consolidările. Prefectul Greblă face apologia construcțiilor ceaușiste de după 1977
12:55O jurnalistă turcă sugerează, în Washington Post, că dezastrul din Turcia își are rădăcinile în corupție: „Nu cutremurele ucid, ci clădirile de beton, construite de oameni”
11:51Solidaritate. O echipă a forțelor armate israeliene a ajuns în Turcia, pentru a oferi ajutor. Unitatea de salvare a Israelului, una din cele mai solicitate din lume
09:16În USR au început bătăliile interne pentru stabilirea candidaților la primării din 2024
09:08Peștii care i-au dus unui primar o minoră cu care să facă sex în primărie scapă de toate acuzațiile după prescripția decisă de CCR
23:07Scandaloasa mușamalizare a plagiatului ministrului de Interne austriac: Universitatea din Viena nu cercetează, cel care a sesizat plagiatul a fost dat afară dintr-un proiect public
22:21„Gicuță din Apărători”, care și-a băgat iubita în portbagaj și a dat foc mașinii, era drogat și băut. Cum au reușit polițiștii să o salveze pe femeie
20:41BREAKING Rusia înregistrează, în ianuarie, cel mai mare deficit din ultimii 25 de ani: 25 de miliarde de dolari – Bloomberg
17:43VIDEO Circ cu bucătarul lui Putin, Evgheni Prigojin, care se crede-n Top Gun: îl provoacă pe preşedintele Ucrainei la un duel aerian!
17:10EXCLUSIV Singura groapă de gunoi a Capitalei, cea de la Vidra, este oficial închisă. Invocând un proces, operatorul gropii încă depozitează gunoi, dar Bucureștiul e în pragul sufocării cu deșeuri