/

Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G: acoperire de doar 32,8%. Media UE: 89,3%

Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G Foto: Facebook ANCOM

Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G: acoperirea la nivel național era de doar 32,8%, arată raportul DESI (Digital Economy and Society Index), care monitorizează performanța digitală globală din UE, urmărind progresele înregistrate de statele membre în direcția unei economii și societăți digitale.

Citește și: EXCLUSIV Bugetarii ar putea băga România în faliment: au dat statul în judecată pentru salarii și au de încasat miliarde de lei

Dacă nu suntem atenţi şi nu avem un plan pe care să-l discutăm cu operatorii mobili s-ar putea să ne trezim ca această tehnologie să fie majoritară în România după 2027. Dialogul pe care îl avem astăzi cu operatorii ne dă speranţe că, undeva la sfârşitul anului 2026, o să fie o tehnologie majoritară în România. Tranziţia nu este simplă”, declara președintele ANCOM, valeriu Zgonea, în septembrie 2023.

Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G

Acest grad slab de acoperire a rețelei 5G este considerat o vulnerabilitate a României.

„Două puncte slabe principale sau domenii care trebuie îmbunătățite:

A) Competențe digitale de bază: deși România depune eforturi impresionante pentru a crește nivelul competențelor digitale, inclusiv prin reforme majore și investiții semnificative, mai mult de 72% din populație nu are încă competențe digitale de bază.

B) Acoperirea 5G Acoperirea 5G se îmbunătățește, dar este încă mult în urma mediei UE (32,8% față de 89,3%)”, se arată în documentul DESI. În mediul rural, acoperirea 5G este de doar 6,3%.

Întreaga acoperire 4G/5G este de doar 89%, mult sub media UE.

În 2023, ANCOM nota că 1,5 milioane carduri SIM oferă acces 5G, însă ponderea cartelelor SIM 5G în rândul întregii populații este de 7,9% față de 24,6% media UE.

În raportul DESI 2023, acoperirea 5G era de doar 26,8%.

DESI recomandă României „să întreprindă eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambiție pentru obiectivul 5G”.

ANCOM, condus de un lăctuș mecanic de la PSD

În noiembrie 2022, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat rezultatele licitației pentru acordarea spectrului 5G. Statul ruma să încaseze 432,61 milioane de euro de la cei trei operatori care au licitat, respectiv Orange, Vodafone și Digi. Ulterior, deși nu a participat la licitație, și Telekom a anunțat că va oferi servicii 5G, folosind spectrul radio existent.

Președintele ANCOM, instituția care ar trebui să impună progrese în dezvoltarea rețelei 5G, este controversatul Valeriu Zgonea, fost muncitor la căile ferate și student la seral, nepotul securistului Priboi și apărător fervent al Chinei comuniste. Zgonea a terminat facultatea în opt ani.

El a scăpat în 2022 de un dosar penal după ce magistrații au eliminat probele SRI. El a fost achitat la Curtea de Apel București în ianuarie 2022 după ce Tribunalul Capitalei îi dăduse în primă instanță o condamnare la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. El era acuzat că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei