Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G: acoperirea la nivel național era de doar 32,8%, arată raportul DESI (Digital Economy and Society Index), care monitorizează performanța digitală globală din UE, urmărind progresele înregistrate de statele membre în direcția unei economii și societăți digitale.
„Dacă nu suntem atenţi şi nu avem un plan pe care să-l discutăm cu operatorii mobili s-ar putea să ne trezim ca această tehnologie să fie majoritară în România după 2027. Dialogul pe care îl avem astăzi cu operatorii ne dă speranţe că, undeva la sfârşitul anului 2026, o să fie o tehnologie majoritară în România. Tranziţia nu este simplă”, declara președintele ANCOM, valeriu Zgonea, în septembrie 2023.
Vodafone, Orange, Digi și Telekom nu bagă banii în rețeaua 5G
Acest grad slab de acoperire a rețelei 5G este considerat o vulnerabilitate a României.
„Două puncte slabe principale sau domenii care trebuie îmbunătățite:
A) Competențe digitale de bază: deși România depune eforturi impresionante pentru a crește nivelul competențelor digitale, inclusiv prin reforme majore și investiții semnificative, mai mult de 72% din populație nu are încă competențe digitale de bază.
B) Acoperirea 5G Acoperirea 5G se îmbunătățește, dar este încă mult în urma mediei UE (32,8% față de 89,3%)”, se arată în documentul DESI. În mediul rural, acoperirea 5G este de doar 6,3%.
Întreaga acoperire 4G/5G este de doar 89%, mult sub media UE.
În 2023, ANCOM nota că 1,5 milioane carduri SIM oferă acces 5G, însă ponderea cartelelor SIM 5G în rândul întregii populații este de 7,9% față de 24,6% media UE.
În raportul DESI 2023, acoperirea 5G era de doar 26,8%.
DESI recomandă României „să întreprindă eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambiție pentru obiectivul 5G”.
ANCOM, condus de un lăctuș mecanic de la PSD
În noiembrie 2022, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat rezultatele licitației pentru acordarea spectrului 5G. Statul ruma să încaseze 432,61 milioane de euro de la cei trei operatori care au licitat, respectiv Orange, Vodafone și Digi. Ulterior, deși nu a participat la licitație, și Telekom a anunțat că va oferi servicii 5G, folosind spectrul radio existent.
Președintele ANCOM, instituția care ar trebui să impună progrese în dezvoltarea rețelei 5G, este controversatul Valeriu Zgonea, fost muncitor la căile ferate și student la seral, nepotul securistului Priboi și apărător fervent al Chinei comuniste. Zgonea a terminat facultatea în opt ani.
El a scăpat în 2022 de un dosar penal după ce magistrații au eliminat probele SRI. El a fost achitat la Curtea de Apel București în ianuarie 2022 după ce Tribunalul Capitalei îi dăduse în primă instanță o condamnare la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. El era acuzat că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.