Vizita lui Zelenski în SUA a fost un succes mediatic, dar administrația Biden a refuzat cea mai mare parte a solicitărilor privind livrările de armament, arată New York Times. „Administrația Biden continuă să se opună trimiterii de tancuri, avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina”, arată această publicație, de obicei extrem de favorabilă democraților din SUA.
După vizita de 10 ore la Washington, Zelenski a plecat cu aproape 2 miliarde de dolari în arme și echipamente noi, precum și un angajament din partea Congresului pentru un ajutor suplimentar de aproape 50 de miliarde de dolari, în anul viitor.
Biden a refuzat mare parte a solicitărilor privind livrările de armament
„Călătoria domnului Zelenski a fost o demonstrație a strategiei sale de a face presiuni asupra aliaților. El a combinat aprecierea pentru ajutorul oferit de Statele Unite cu cererile tot mai mari de arme, știind că nu va obține tot ceea ce își dorește, dar crezând că combinația dintre cererile sale continue și schimbările de pe câmpul de luptă vor determina Washingtonul să-și recalibreze propriile evaluări asupra a ce sisteme suplimentare poate primi Ucraina fără a risca o escaladare periculoasă cu Rusia”, mai scrie New York Times.
Dintre noile tipuri de armament solicitate de Zelenski, a primit doar rachetele Patriot. Dar administrația Biden a refuzat alte patru solicitări de pe listă, inclusiv tancuri, avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.
Administrația Biden refuză să ofere:
- sisteme de rachete cu rază lungă, care bat 190 de mile distanță, de teamă că Ucraina le va folosi ca să lovească ținte din Rusia
- drone sofisticate, de tip MQ-1C Gray Eagle și MQ-9 Reaper, pentru că se teme că, dacă pică în mâinile Rusiei, aceasta va putea copia tehnologia folosită.
- tancuri Abrams și avioane: administrația Biden susține că Ucraina are destule tancuri și avioane de la alte țări.
Efortul de a nu supăra Rusia prea tare, explicat de New York Times
„Nu au existat atacuri cibernetice intensificate din partea agențiilor de informații ruse asupra aliaților NATO și nicio dovadă că Rusia a efectuat atacuri de sabotaj asupra țărilor aliate.
Lipsa de voință a domnului Putin de a lupta direct cu NATO a fost cheia capacității alianței de a furniza Ucrainei un flux constant de arme și muniții, chiar proviziile care au menținut Kievul în luptă. Domnul Putin a arătat că va accepta niveluri ridicate de sprijin internațional pentru Ucraina, atâta timp cât acele arme sunt folosite în Ucraina. Acesta, au spus oficialii americani, este calculul critic: dacă domnul Putin va vedea un sistem de arme ca pe ceva menit să atace Moscova sau ceva menit să fie folosit în interiorul Ucrainei.
Este important, spun acești oficiali americani, să nu-i oferim domnului Putin o scuză pentru extinderea războiului”, explică New York Times atitudinea administrației Biden.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.