/

VIDEO Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei, delir: Aliații NATO sprijină „neonaziștii” din Ucraina. În Donbass e „genocid”

Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei
Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei. Sursă imagine: en.kremlin.ru

Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei a fost difuzat cu puțin înainte de ora locală 06.00 a.m. și ar fi fost preînregistrat. În acest discurs, președintele rus Vladimir Putin a susținut că Moscova a început o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Declarația de război la adresa Ucrainei a fost înregistrată încă de luni, 21 februarie, a scris publicația de opoziție din Rusia Novaya Gazeta, la care a lucrat și ziarista Anna Politkovskaya înainte de a fi asasinată pentru anchetele ei.

Citește și: La 45 de km de România: Ucraina anunță că grănicerilor de pe Insula Șerpilor li s-a cerut să se predea

Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei: „După dezintegrarea URSS, au încercat să ne distrugă”

El a mai susținut că urmărește „demilitarizarea” și „denazificarea” țării, nu ocuparea acesteia. Putin a reluat narațiunea conform căreia Ucraina „amenință militar” Rusia și că Ucraina este condusă de „neonaziști”.

El a susținut că a decis să acționeze după ce a primit o cerere de asistență din partea liderilor celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independența luni.

„Am decis să derulăm o operațiune militară specială. Are ca scop să-i protejeze pe oamenii care de opt ani suferă persecuții și sunt supuși unui genocid de regimul de la Kiev. Pentru asta, urmărim demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au făcut crime împotriva civililor. Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriului ucrainean”, a susținut Putin, într-un discurs.

Citește și: VIDEO Iohannis anunță primele măsuri ale României, după invazia rusească în Ucraina: Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați împotriva oricărei agresiuni. Se impune consolidarea flancului estic

Putin a susținut că este un „genocid” în Donbass

Mai jos, fragmente din discursul lui Putin:

– „Politicieni occidentali iresponsabili (…) au împins expansiunea NATO către est, infrastructura militară a NATO fiind tot mai aproape de granițele Rusiei”

– „După dezintegrarea URSS, având în vedere deschiderea fără precedent a unei Rusii noi și moderne, disponibilitatea ei de a lucra cinstit cu Statele Unite și alți parteneri occidentali, și dezarmarea unilaterală, au încercat să ne strivească, să ne termine, să ne distrugă. Așa a fost în anii 1990 și în anii 2000, când Occidentul a sprijinit activ separatismul și bande de mercenari în sudul Rusiei. Câte victime, câte pierderi a trebuit să suportăm și prin ce încercări a trebui să trecem înainte să înfrângem terorismul internațional din Cauzac. Noi ne amintim asta și nu vom uita niciodată”.

– „Așa cum am spus în discursurile mele anterioare, nu ne putem uita fără compasiune la ce se întâmplă acolo (în Donețk și Luhansk, n.r.). A devenit imposibil de tolerat. Trebuia să oprim atrocitățile, genocidul a milioane de oameni care louiesc acolo și care și-au pus speranțele în Rusia. Aspirațiile, sentimentele și durerea acestor oameni au fost principala motivație (a Rusiei, n.r.) în a recunoaște independența republicilor populare din Donbass.”

Citește și: Rusia a invadat Ucraina. Putin susține că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Explozii în mai multe orașe, inclusiv în Kiev. Legea marțială, decretată în Ucraina

„Țările NATO îi sprijină pe neonaziștii din Ucraina”, delirează Putin

– „Concentrate să-și atingă scopurile, țările NATO îi sprijină pe extremiștii de dreapta și pe neonaziștii din Ucraina, aceia care nu vor uita niciodată alegerea locuitorilor din Crimeea și Sevastopol de a se uni cu Rusia.”

– „Vor încerca să provoace un război în Crimeea, așa cum au făcut și în Donbass, să omoare oameni nevinovați, așa cum au mai făcut-o naționaliștii ucraineni și complicii lui Hitler. Ei ași-au exprimat pretențiile și asupra altor regiuni rusești”.

– „Scopul acestei operațiuni este să-i protejăm pe oamenii care, deja de opt ani, se confruntă cu umilințe și genocidul orchestrat de regimul de la Kiev. Pentru a pune capăt acestui lucru, vom căuta să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina și să-i aducem la judecată pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv împotriva cetățenilor Federației Ruse.”

Putin susține că de vină pentru cei care vor muri în urma invaziei rusești este regimul lui Zelenski

– „Mă adresez cetățenilor din Ucraina. În 2014, Rusia a fost obligată să îi protejeze pe oamenii din Crimeea și Sevastopol (…) care au ales să fie reuniți cu patria lor istorică, Rusia, și le-am sprijinit decizia”.

– „Reiterez: acționăm ca să ne apărăm de amenințările create pentru noi și de un pericol și mai mare decât cel care se petrece acum. Vă întreb, oricât de greu ar fi, să înțelegeți asta și să lucrați împreună cu noi pentru a întoarce această pagină tragică cât mai repede și fără să mai permitem cuiva să se amestece în chestiunile noastre și în relațiile noastre, ci să le dezvoltăm independent, pentru a ne crea condițiile favorabile și pentru a depăși aceste probleme și pentru a ne întări ca un tot unitar, în ciuda granițelor existente. Cred în asta, în viitorul nostru comun.”

– „Reiterez că orice responsabilitate pentru vărsarea de sânge cade complet în responsabilitatea regimului de guvernământ din Ucraina”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:  

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:37Nicușor Dan, atac dur la prefectul PSD Greblă: vrea să dea „liber” la blocuri între case, în zona istorică. Motivația halucinantă a lui Greblă: „Există suspiciuni existente în diverse medii”
12:40VIDEO De ce balonul chinezesc doborât deasupra SUA nu este unul meteorologic, ci unul de spionaj
10:54Cel puțin 10% dintre medicii de la Spitalul Județean din Oradea ar putea fi concediați fără să li se simtă lipsa, spune managerul Gheorghe Carp
10:00Tupeu diplomatic: după ce SUA au doborât un balon chinezesc de spionaj care survola teritoriul american, Beijingul acuză „încălcări grave ale practicilor internaționale”
19:58Cehia şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti de la 97% la 3% în opt luni și plăteşte de patru ori mai puţin decât Ungaria, care rămâne agățată de Rusia – analiză Ziarul Financiar
19:40În timp ce blochează extinderea NATO, Turcia exportă în Rusia componente electronice esențiale pentru forțele armate – investigație Wall Street Journal
19:07Putin ar fi cerut planuri de luptă pentru o nouă încercare de a cuceri Kievul. „Planurile există, dar ar fi sinucidere să fie aplicate”, spune o sursă militară rusă
17:33Medicii care lucrează la stat ar trebui să semneze un angajament conform căruia nu direcționează pacienți din spitale publice în unități private, spune ministrul Sănătății
15:13Încă o emisiune anti-Ucraina la Antena 3 „CNN”: fermierii români ar falimenta „din cauza cerealelor fără taxe din Ucraina”. Plus: acuzații că cerealele din Ucraina sunt modificate genetic
14:12Gruparea Wagner a rămas fără pușcăriași pe care să-i arunce pe front, împotriva Ucrainei, arată datele oficiale ale sistemului penal din Rusia
13:22Fariseism. După scandalurile cu medici prinși că luau șpagă, Rafila crede că populația trebuie educată să nu mai ofere mită: „Să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă”
10:23Mii de infractori mai mici sau mai mari scapă de dosare penale în toată țara, după prescripția impusă de CCR
10:16Ieșeanul care și-a împușcat un vecin în gât, din mașină, a fugit la Chișinău. A fost prins după ce iubita sa a fost filată
01:14Uniunea Europeană plafonează și prețurile produselor petroliere rusești, dar sunt îndoieli serioase că măsurile vor produce pierderi semnificative Moscovei
19:15Putin nu riscă nimic: puținii oficiali cu care se întâlnește trebuie să stea în carantină înainte, publicul este evitat, bodyguarzii poartă cu ei un scut pliabil anti-glonț