/

Rusia a invadat Ucraina. Putin susține că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Explozii în mai multe orașe, inclusiv în Kiev. Legea marțială, decretată în Ucraina

Rusia a invadat Ucraina
Rusia a invadat Ucraina (sursa: Twitter/CNN)

Rusia a invadat Ucraina joi dimineață. Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a început o „operațiune militară specială” în Ucraina, susținând că urmărește „demilitarizarea”, dar nu ocuparea țării, într-un discurs ținut în această dimineață, înainte de ora locală 06.00, scrie The New York Times.

Putin a amenințat că „cine încearcă să ne oprească trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va însemna consecințe pe care nu le-a suportat până acum în istoria sa”.

Rusia a invadat Ucraina. Putin susține că a primit o „cerere” de asistență din Lugansk și Donețk

Putin a susținut că operațiunea desfășurată de Moscova urmărește „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, făcând referire la narațiunea Kremlinului că Ucraina „amenință militar” Rusia și că este condusă de „neonaziști”.

El a susținut că a decis să acționeze după ce a primit o cerere de asistență din partea liderilor celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independența luni.

„Am decis să derulăm o operațiune militară specială. Are ca scop să-i protejeze pe oamenii care de opt ani suferă persecuții și sunt supuși unui genocid de regimul de la Kiev. Pentru asta, urmărim demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au făcut crime împotriva civililor. Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriului ucrainean”, a susținut Putin, într-un discurs.

Citește și: Cine sunt fanii lui Putin din România care aplaudă agresarea Ucrainei. Cum justifică acțiunile președintelui rus

Sunt explozii în Kiev, Harkov, Kramatorsk. În Odessa au intrat trupele Rusiei – Ministerul de Interne al Ucrainei

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat explozii în Kiev, Harkov, Kramatorsk. Un aeroport de lângă Kiev ar fi fost atacat cu rachete, a mai anunțat Ministerul de Interne, citat de The New York Times.

Trupe rusești au aterizat în Odessa pentru a ajunge la Harkov.

„Putin a lansat o invazie totală a Ucrainei. Orașele pașnice ale Ucrainei sunt atacate. Este un război. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este timpul să acționăm”, a reacționat pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Zelenski a anunțat introducerea legii marțiale în toată țara

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, scrie Reuters.

„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

NATO condamnă „atacul nesăbuit” al Rusiei asupra Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat „atacul nesăbuit” al Moscovei asupra Ucrainei. El a arătat că sunt „puse la risc nenumărate vieți civile”.

Aliații se vor întâlni joi pentru a adopta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Citește și: Să ne amintim acum de toți lacheii lui Putin din România: foști premieri, miniștri, popi cu funcție

Biden: Putin a ales un război premeditat. Rusia va fi trasă la răspundere

„Președintele Putin a ales un război premeditat care se va solda cu pierderea de vieți omenești și catastrofe. Rusia singură va fi responsabilă de moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite, aliații și partenerii săi vor răspunde într-o manieră unită și decisivă. Rusia va fi trasă la răspundere în fața lumii”, a transmis președintele american Joe Biden.

MAE: România este alături de Ucraina

„România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internaţional de către Rusia va avea un preţ mare. Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, către omologul rus: Nu există purgatoriu pentru criminali de război. Ei merg direct în iad

Ședința de urgență a Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat cu un schimb de replici tensionat între ambasadorul Ucrainei și cel al Rusiei, relatează The New York Times.

Ambasadorul Ucrainei a spus, uitându-se la omologul său din Rusia: „Nu există purgatoriu pentru criminalii de război. Ei merg direct în iad”.

După câteva minute de tăcere în Consiliu, ambasadorul rus i-a replicat: „Nu suntem agresivi cu poporul ucrainean, ci vizăm junta la putere în Kiev”. Acesta a declarat apoi ședința încheiată.

În curs de actualizare

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:  

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

01:14Uniunea Europeană plafonează și prețurile produselor petroliere rusești, dar sunt îndoieli serioase că măsurile vor produce pierderi semnificative Moscovei
19:15Putin nu riscă nimic: puținii oficiali cu care se întâlnește trebuie să stea în carantină înainte, publicul este evitat, bodyguarzii poartă cu ei un scut pliabil anti-glonț
19:07Elogiu în presa locală la moartea interlopului Buricea, rivalul lui Crăcănatu: „Odată cu dispariția lui dispare și ceea ce interlopii numesc respect”
18:21Scandalul balonului chinezesc de spionaj: Blinken îşi amână vizita în China, Beijingul „regretă incidentul” și susține că este un banal dirijabil civil care a greșit drumul
15:35VIDEO Teste anti-drog falsificate la Rutieră: un băimărean oprit în trafic a fost depistat ca având șapte droguri în organism, printre care și cocaină. Analizele de sânge și urină: negative
14:52Eternul baron PSD de Vaslui, Buzatu, refuză parcurile industriale: trebuie să fim realişti; poate vor putea fi făcute în cosmos. Bihorul, dezvoltat cu ajutorul acestor parcuri
14:15Jurnalistul israelian care a creat serialul „Fauda” avertizează că situația este explozivă în Palestina iar Netanyahu împinge lucrurile prea departe
12:54Veste îngrozitoare: Alzheimer se poate instala și sub vârsta de 20 de ani. Un tânăr chinez de 19 ani are deja simptome foarte grave ale bolii
12:39Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului
12:22BOR încasează o lovitură dură de la instanță: un preot caterisit (dat afară din Biserică) poate sluji în continuare fără să fie condamnat penal pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”
11:22Neue Zürcher Zeitung susține că șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina, în schimbul păcii. CIA neagă: „Complet fals”
10:18Atac mafiot la Iași ca în filmele de acțiune: împușcat pe stradă, în gât, s-a dus singur la spital cu mașina proprie. Pistolarul ar fi fugit în Italia, unde e cunoscut pentru infracțiuni cu violență
10:12Tupeu: primarul PSD acuzat că a fugit de la locul accidentului spune că era acasă, la TV, și nu a auzit când poliția îl striga de la poartă
00:01Linia de atac ideologică a lui Putin în fața tancurilor germane Leopard trimise în Ucraina: „Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean”
21:17Încă o premieră în relația România-Moldova: control unic la vama din Albița