Un psihiatru educat la Harvard, Uma Naidoo, ne recomadă, în cartea „Relaxează-ți mintea cu mâncare”, ce să mâncăm pentru a ne trata anxietatea: iaurt, banane, ceai, usturoi și pește sunt printre recomandările ei.
Naidoo este director de psihiatrie nutrițională și metabolică la Massachusetts General Hospital.
„Trăim într-o cultură atât de axată pe greutate, încât atunci când oamenii se gândesc la mâncare, de obicei se referă la efectul ei asupra greutății de pe cântar, a taliei. Nimeni nu tinde să se gândească la faptul că ceea ce mănâncă le afectează sănătatea mintală, dar mâncarea chiar te poate face să te simți mai bine din punct de vedere emoțional”, susține ea.
Ce să mâncăm pentru a ne trata anxietatea
Ce recomandă Naidoo pentru a combate anxietatea, potrivit unui articol din The Times:
- Mâncați mai mult iaurt. „Oamenii de știință înțeleg din ce în ce mai bine modul în care microbiomul nostru intestinal, trilioanele de bacterii și drojdii din intestin care îndeplinesc funcții importante în organism, ajută la reglarea funcției creierului prin ceea ce se numește «axa intestin-cerebel»”, arată The Times.
- Consumați ovăz, lapte și pui bogat în vitamina B: Cercetătorii de la Universitatea din Reading au descoperit că un supliment de vitamina B6, prezentă și în ovăz, lapte, avocado și pui, a adus beneficii considerabile pentru persoanele cu anxietate, inclusiv creșterea nivelului de GABA (acid gama-aminobutiric), o substanță chimică care blochează impulsurile dintre celulele nervoase din creier și care este legată de reducerea anxietății.
- Beți 2-3 căni de ceai pe zi. „Persoanele cu anxietate pot fi deshidratate și nu beau suficient de mult, ceea ce agravează simptomele”, spune Naidoo. Însă un nivel ridicat al cafeinei poate crește starea de anxietate.
- Consumați murături, usturoi și banane.
- Fructe de pădure la micul dejun: sunt stimulatori cerebrali excelenți și pot avea un efect puternic asupra scăderii nivelului de anxietate dacă sunt consumate în mod regulat.
Naidoo mai arată că un pahar de vin roșu, pe zi, este acceptabil, dar zahărul și „comfort food” sunt total contraindicate.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.