/

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a-şi pune locuinţa la dispoziţia unor refugiaţi ucraineni

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a ajuta refugiații Foto: Daily Expert News

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută, profesorul francez Yves Gineste, în vârstă de 70 de ani, nu a stat pe gânduri şi a pornit într-o călătorie de patru zile până la graniţa estică a Slovaciei pentru a-şi pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni locuinţa pe care o deţine în oraşul Perpignan, informează Reuters.

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a ajuta

Purtând o pancartă pe care era scris mesajul „O familie pentru o casă în Franţa, călătoria şi cazarea sunt gratuite”, profesorul francez şi-a trecut numele în registrul unei fundaţii de caritate ai cărei membri erau prezenţi la Vysne Nemecke, un punct de trecere a frontierei între Slovacia şi Ucraina.

După câteva ore, Yves Gineste a ajutat-o pe manichiurista de 26 de ani Nastia Kiseliova, alături de o prietenă care călătorea cu fiica şi nepoata ei, să îşi încarce bagajele în rulota lui şi să călătorească înapoi în Franţa, parcurgând o distanţă de aproape 2.000 de kilometri până în Perpignan.

„Atunci când am auzit despre invadarea Ucrainei, nu mi-a venit să cred”, a declarat profesorul septuagenar francez, specializat în cercetări medicale şi care lucrează timp de şase luni pe an la Universitatea Kyoto din Japonia, fapt care îi permite să îşi închirieze locuinţa din acest oraş situat în sud-estul Franţei.

„Am decis să plec imediat… este o urgenţă. Şi în timpul unei urgenţe, trebuie să acţionăm, trebuie să ne respectăm valorile. Iar valorile mele constau în credinţa că suntem cu toţii fraţi”, a declarat profesorul francez.

Peste 1 milion de persoane au fugit din Ucraina după ce Rusia a invadat această ţară pe 24 februarie şi a început să bombardeze Kievul şi alte oraşe ucrainene, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Și-a lăsat tatăl în Ucraina

Obosită şi stăpânindu-şi cu greu valul de emoţii, Nastia Kiseliova a spus că ea şi grupul de persoane în care se afla au aşteptat în gara din Kiev mai mult de opt ore miercuri înainte de a putea să urce la bordul unui tren extrem de aglomerat care circula până la Ujhorod, la graniţa cu Slovacia.

„Am auzit bombardamente după ce am plecat din Kiev, ni s-a spus să tragem perdelele în compartiment, pentru ca lumina din tren să nu poată fi văzută”, a declarat ea.

Nastia a mai spus că şi-a lăsat părinţii în Ucraina, întrucât tatăl ei are o vârstă care se încadrează în intervalul precizat de ordinul privind încorporarea obligatorie a bărbaţilor din Ucraina (18-60 de ani, n.r.), iar mama ei lucrează ca asistentă într-un spital militar. De asemenea, ea şi prietenii ei cunosc o persoană în Spania, unde ar putea să călătorească după ce vor ajunge în Franţa.

Întrucât nu vorbeşte limba engleză, tânăra ucraineană s-a declarat îngrijorată din cauza perspectivelor sale legate de găsirea unui loc de muncă şi a început să plângă atunci când a vorbit despre şansele întoarcerii sale în ţara ei natală.

Citește și: BREAKING Lukoil cere oprirea imediată a războiului din Ucraina. Este primul gigant rus care iese din front

„Ei (trupele ruse, n.r.) bombardează totul, inclusiv locuri de joacă, şcoli. Nu obiective strategice, ci case şi automobile”, a adăugat ea.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:45O rețea de comando-uri coordonează transportul armamentului vestic în Ucraina – New York Times
16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile