/

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a-şi pune locuinţa la dispoziţia unor refugiaţi ucraineni

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a ajuta refugiații Foto: Daily Expert News

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută, profesorul francez Yves Gineste, în vârstă de 70 de ani, nu a stat pe gânduri şi a pornit într-o călătorie de patru zile până la graniţa estică a Slovaciei pentru a-şi pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni locuinţa pe care o deţine în oraşul Perpignan, informează Reuters.

Un profesor francez a condus 2.000 de kilometri pentru a ajuta

Purtând o pancartă pe care era scris mesajul „O familie pentru o casă în Franţa, călătoria şi cazarea sunt gratuite”, profesorul francez şi-a trecut numele în registrul unei fundaţii de caritate ai cărei membri erau prezenţi la Vysne Nemecke, un punct de trecere a frontierei între Slovacia şi Ucraina.

După câteva ore, Yves Gineste a ajutat-o pe manichiurista de 26 de ani Nastia Kiseliova, alături de o prietenă care călătorea cu fiica şi nepoata ei, să îşi încarce bagajele în rulota lui şi să călătorească înapoi în Franţa, parcurgând o distanţă de aproape 2.000 de kilometri până în Perpignan.

„Atunci când am auzit despre invadarea Ucrainei, nu mi-a venit să cred”, a declarat profesorul septuagenar francez, specializat în cercetări medicale şi care lucrează timp de şase luni pe an la Universitatea Kyoto din Japonia, fapt care îi permite să îşi închirieze locuinţa din acest oraş situat în sud-estul Franţei.

„Am decis să plec imediat… este o urgenţă. Şi în timpul unei urgenţe, trebuie să acţionăm, trebuie să ne respectăm valorile. Iar valorile mele constau în credinţa că suntem cu toţii fraţi”, a declarat profesorul francez.

Peste 1 milion de persoane au fugit din Ucraina după ce Rusia a invadat această ţară pe 24 februarie şi a început să bombardeze Kievul şi alte oraşe ucrainene, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Și-a lăsat tatăl în Ucraina

Obosită şi stăpânindu-şi cu greu valul de emoţii, Nastia Kiseliova a spus că ea şi grupul de persoane în care se afla au aşteptat în gara din Kiev mai mult de opt ore miercuri înainte de a putea să urce la bordul unui tren extrem de aglomerat care circula până la Ujhorod, la graniţa cu Slovacia.

„Am auzit bombardamente după ce am plecat din Kiev, ni s-a spus să tragem perdelele în compartiment, pentru ca lumina din tren să nu poată fi văzută”, a declarat ea.

Nastia a mai spus că şi-a lăsat părinţii în Ucraina, întrucât tatăl ei are o vârstă care se încadrează în intervalul precizat de ordinul privind încorporarea obligatorie a bărbaţilor din Ucraina (18-60 de ani, n.r.), iar mama ei lucrează ca asistentă într-un spital militar. De asemenea, ea şi prietenii ei cunosc o persoană în Spania, unde ar putea să călătorească după ce vor ajunge în Franţa.

Întrucât nu vorbeşte limba engleză, tânăra ucraineană s-a declarat îngrijorată din cauza perspectivelor sale legate de găsirea unui loc de muncă şi a început să plângă atunci când a vorbit despre şansele întoarcerii sale în ţara ei natală.

Citește și: BREAKING Lukoil cere oprirea imediată a războiului din Ucraina. Este primul gigant rus care iese din front

„Ei (trupele ruse, n.r.) bombardează totul, inclusiv locuri de joacă, şcoli. Nu obiective strategice, ci case şi automobile”, a adăugat ea.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:06Edward Snowden a primit cetățenia rusă după nou ani la Moscova. De ce nu va fi mobilizat să meargă în Ucraina
19:32VIDEO Haos și cozi uriașe la granița Rusiei cu Georgia, pe unde bărbații ruși fug de recrutare. Lukașenko îl consolează pe Putin: „Lasă-i să fugă!!”
18:57Putin va închide și oficial frontierele pentru bărbații care pot fi mobilizați. Blindate au fost deja desfășurate la granița cu Georgia, preventiv
18:38Primarul Chirica vrea să fie judecat în alt oraș când e penal și la Iași, când are proces civil
18:20Fostul ministru Vlad Alexandrescu va primi despăgubiri de la stat pe 15 hectare expropriate pentru autostrada A7
15:52Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, pe coperta revistei Time: „Generalul. Valeri Zalujnîi și modul ucrainean de a duce un război”
14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21Avertisment dur al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă. Consumul trebuie raționalizat
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina